Salon Viihdelaulajat valmistautuukuoron 60-vuotisjuhliin

Salon Viihdelaulajia elokuussa Vuohensaaren kahvilassa Oodi kesälle -yhteislaulutilaisuudessa. Kuvassa Mia Blomqvist, Jukka Jakobson, Kari Paananen ja Maarit Rissanen.

-Voisimme julistaa kuorossamme laulamisen dementian vastaiseksi liikkeeksi! Kun opettelee laulujen sanat ulkoa, saa aivotkin jumppaa ja näin on toimittu ihan kuoron perustamisesta lähtien. Vasta siinä vaiheessa kun luovutaan papereista naaman edessä, saadaan aikaan vuorovaikutus kuoronjohtajan kanssa.

Salon Viihdelaulajien sihteeri Maarit Rissanen sekä ohjelmatoimikuntaan kuuluvat Mia Blomqvist, Jukka Jakobsson ja Kari Paananen ovat idearikasta porukkaa. Kuoron puheenjohtajana toimiva Mia on Viihdelaulajien pitkäaikaisin jäsen, peräti 53 vuotta mukana ollut altto ja hänellä on myös paljon tietoa kuoron historiasta.
-Vuoden 1963 lopulla Mauno Blomqvist alkoi kehitellä ajatusta kuorosta, joka erikoistuisi viihdemusiikkiin. Hän puhui ajatuksestaan muusikko Unto Elomaalle, ja tästä parivaljakosta tuli sitten kuoron perustajia. Ensimmäinen laulu oli ”Lumous” ja loppuvuodesta 1963 tehtiin laulajarekrytointia. Salon Viihdelaulajien ensimmäiset harjoitukset oli tammikuussa 1964 ja niihin osallistui 12 laulajaa. Toiminta lähti sangen reipashenkisesti liikkeelle, sillä jo kuukauden päästä perustamisesta oli ensimmäisen esiintymisen vuoro. Kuoro oli kasvanut 15-henkiseksi ja ”Lumous” laulettiin kolmiäänisesti. Salossa oli ilmeisesti kovastikin tilausta kuoromusiikille, sillä ensimmäisenä toimintavuonna oli peräti 16 esiintymistä, vaikkei ohjelmistoakaan vielä kovin paljon ollut. Sittemmin ohjelmisto on kasvanut ja esiintymiset harventuneet.

Viihdelaulajilla on ollut ikäisekseen varsin vähän johtajia. Mauno Blomqvistin siirryttyä parin ensimmäisen vuoden jälkeen teatterimaailmaan tuli johtajaksi Matti Blomqvist, ja Matin aikaa kestikin yli 30 vuotta. Hänen aikanaan otettiin tavaksi kasvattaa varajohtajia turvaamaan tulevaisuutta, ja tänä päivänäkin kolme varajohtajaa treenaa laulajia varsinaisen kuoronjohtajan lisäksi. Kari Paananen on yksi varajohtajista ja myös kuoron varapuheenjohtaja, kaksi muuta varajohtajaa ovat Anna-Kaisa Oksanen ja Sami Konttinen. Vuodesta 2011 asti kuoroa luotsannut Roope Pelo on ensimmäinen kuoron ulkopuolelta tullut johtaja, ja ohjelmatoimikuntaa kuunnellessa voi todeta, että kuoro on johtajaansa ja johtaja kuoroonsa tyytyväinen.
-Roope on todennut, että hänen on helpompaa hoitaa tehtäväänsä, kun Viihdelaulajien toiminta on niin hyvin organisoitua.
-En aluksi kuoroon liittyessäni ajatellut, mistä laulut tulee ja kuka ne päättää. Meillä ohjelmatoimikunta miettii ohjelmistoon otettavia lauluja ja hyväksyttää ne kuoronjohtajalla. Kiinnostavan biisin löydyttyä voi kestää kuukausia ennen kuin se saadaan ohjelmistoon, kuorosovitusta ei tehdä hetkessä, kertoo Kari.
-Meillä on ohjelmatoimikunnan lisäksi myös puvustusta miettivä toimikunta, nykyään ei esiinnytä missään tietyssä asussa vaan pukeudutaan konsertin teeman mukaisesti. Sitten on vielä järjestelytoimikunta ja vapaa-ajan toimikunta keksimässä hauskuutusta kuorolaisille.

Salon Viihdelaulajissa on kolmisenkymmentä laulajaa. Naisia ei tällä hetkellä voida ottaa lisää, mutta miehistä on pulaa.
-Kirjoita että tässä kuorossa miehistä pidetään hyvää huolta, nauraa Mia.

Kuorolauluharrastuksen on tutkitusti todettu olevan hyväksi psyykelle ja mielenterveydelle.
-Harjoituksiin tullessa voi olla väsynyt, mutta laulu antaa energiaa ja iloa.

Juhlavuoden ohjelmistosta on tässä vaiheessa lyöty lukkoon ensi huhtikuussa Teatteri Provinssissa pidettävä juhlakonsertti ja joulukuussa järjestettävä yhteiskonsertti Moisio Steelbandin kanssa.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: