Salon tarina: Päivätyöpulkka

Vielä edelleen työpäivän jälkeen sanotaan päivän olevan ”pulkassa”. Sanonta juontaa juurensa torppareiden päivätyöpulkkiin.
Vielä edelleen työpäivän jälkeen sanotaan päivän olevan ”pulkassa”. Sanonta juontaa juurensa torppareiden päivätyöpulkkiin.

Hiihtolomalla moni kaivaa pulkan esiin ja nauttii talven riemuista laskien mäkeä lumisissa rinteissä. Mutta mitä sanasta pulkka tuli ihmisille mieleen reilut sata vuotta sitten?

Perniön museon kokoelmiin kuuluu useita puisia ”taksverkpuukapuloita” eli taksvärkkipäiväpulkkia. Taksvärkki tarkoitti aikanaan päivätyövelvollisuutta eli sitä, että maata vuokraava torppari tai mäkitupalainen maksoi osan vuokrastaan tekemällä sovitun määrän työpäiviä maanomistajan taloon. Koska kirjoitustaito oli vielä harvinaista, merkittiin tehdyt työpäivät kaksiosaiseen puukapulaan.

Päivätyöpulkan toinen osa oli isännällä ja toinen torpparilla. Kun torppari oli tehnyt työpäivän, yhdistettiin molempien osat hetkeksi kiinni toisiinsa ja niihin vedettiin samaan aikaan puukolla viiva. Merkitsemällä työpäivät tällä tavoin syntyi kätevästi kaksinkertainen kirjanpito, jossa kummallakaan osapuolella ei ollut mahdollista yrittää vilunkia.

Salon historiallisen museon kokoelmiin kuuluu muutamia päivätyöpulkkia ja niiden puolikkaita. Kuvassa olevat taksvärkkipulkat ovat olleet käytössä Perniön Melkkilän torpissa. Toinen niistä on jo hyvin täynnä ja toinen vain vähän merkitty.

Tässä sarjassa nostamme esiin kokoelmien aarteita ja esittelemme mitä kaikkea museoiden varastot pitävät sisällään. Tervetuloa mukaan Salon tarinan äärelle!

Anna Väänänen,
Salon historiallinen museo

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: