Salon tarina: Salon Sähkö- ja Konetehdas Oy:n kranaatti

Sota-aikana Salossa valmistettu 81 mm kranaatinheittimen kuusisiipinen trotylikranaatti. Kuva: Marko Ikonen.

Salossa oli merkittävää sotatarviketeollisuutta 1930-luvun lopussa ja 1940-luvun alussa. Tuolloin Salon Sähkö- ja Konetehdas Osakeyhtiö oli valtakunnallisesti keskeisessä roolissa ammusten ja muiden sotatarvikkeiden valmistuksessa.

Jo vuonna 1891 nimellä ”J.E. Laakso & k:nin mekaanillinen tehdas metalli- ja puuteollisuutta varten” perustettu yritys rakennutti Salon jokirantaan Patapruukiksi kutsutun valimon, joka valmisti aluksi maanviljelys- ja höyrykoneita sekä tuotti sähköä Salon kauppalan valaistukseen. Sähkönkulutuksen lisääntyessä tuotantoon tulivat 1930-luvulla teräksiset suurjännitepylväät.

Talvisodan (1939-1940) alla puolustusvoimat alkoivat tilata yritykseltä ammuslaatikoita, kenttäkeittiöitä ja muita sotatarvikkeita. Sota-aikana niiden kysyntä kasvoi voimakkaasti ja tehdas luopui lähes kokonaan siviilituotannosta. Se valmisti erityisesti

81 mm kranaatinheittimen ammuskuoria. Jatkosodan (1941-1944) kuluessa tuotanto ja tehdas laajenivat edelleen huomattavasti. Sotien jälkeen vuodesta 1944 lähtien siellä syntyi sotakorvaustarvikkeina muun muassa rautatievaunuja.

Salon historiallisen museon kokoelmiin kuuluu paikkakunnalla valmistettu Salon Sähkö- ja Konetehdas Osakeyhtiön 81 mm kranaatinheittimen kuusisiipinen trotylikranaatti. Ammus on päätynyt museolle Salo-Uskelan Seura ry:n lahjoitettua esinekokoelmansa Meritalon museoon vuonna 2000.

Tässä sarjassa nostamme esiin kokoelmien aarteita ja esittelemme mitä kaikkea museoiden varastot pitävät sisällään. Tervetuloa mukaan Salon tarinan äärelle!

Anna Väänänen
Salon historiallinen museo

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: