
Salon Uimareiden ryhmät liikuttavat eri-ikäisiä uimareita Salon ja Paimion uimahalleissa.
Sunnuntaiaamuna Salon uimahallissa harjoittelee pääasiassa alakouluikäisistä koostuva pienten kilparyhmä, joista osalla on pian edessään ensimmäiset uintikilpailut.
Ryhmää vetävä Ada Salokannel toimii Uimareiden kurssivastaavana ja pienten valmentajana.
-Elokuun puolivälissä aloiteltiin eli muutama viikko on jo uitu, Ada kertoo.
Itse kuusivuotiaana seuran toimintaan lähtenyt valmentaja kertoo viihtyneensä lajin parissa mainiosti.
-Aloitin ohjaamisen oman uinnin ohella. Lukion alkaessa kilpauinti jäi taakse ja siirryin valmennuspuolelle oppimaan uutta. Pienten kilparyhmiä olen valmentanut parisen vuotta. Nykyään hoidan Salon sekä Paimion operatiivisen toiminnan, ohjaan kursseilla sekä valmennan, Ada kertoo.
Altaasta nousseiden uimareiden mukaan vedessä oppii koko ajan uusia asioita.
-Uiminen on todella kivaa, mutta ensimmäiset kilpailut voivat jännittää, oli yhteinen mielipide.
Ensimmäistä vuotta kilparyhmässä uivat 1.-3. -luokkalaiset pääsevät kokeilemaan taitojaan kilpailuissa sunnuntaina 19. syyskuuta. Osalla ryhmästä kokemusta on jo viime keväältä.
Salon Uimareiden sihteeri Anna-Maria Änäkkälä kertoo, että seurassa on tarjolla uimaharrastuksen lisäksi monenlaisia polkuja ja mahdollisuuksia seuratehtäviin.
-Seurassamme voi harrastaa uintia niin kilpa- kuin harrastusmielessä. Pienemmille harrastajille on uimakouluja lastenaltaasta kilpa-altaaseen ja aikuisille on omia tekniikkaryhmiä.
Salon Uimarit järjestää myös monipuolisuuskursseja nuorille, jotka eivät halua kilpauinnin parin.
-Kurssin tarkoitus on tukea monipuolista vesiliikuntaa ja tutustua eri vesiurheilun lajeihin. Meillä on harrasteryhmiä, joihin uudet sekä kilpauinnin lopettaneet uimarit usein siirtyvät jatkamaan harrastusta ja pitämään kuntoaan yllä.
Änäkkälän mukaan vesi herättää elementtinä usein kiinnostuksen uintiin.
-Vedessä liikkuminen on usein alkukankeuksien jälkeen helppoa ja uintia voi harrastaa monista ongelmista huolimatta. Moni nauttii kesällä uimisesta ja mikä onkaan sen mukavampaa kuin tietää osaavansa uida kevyesti ja helposti rantavedessä puhumattakaan vanhemman helpotuksesta, kun pystyy luottamaan lapsen tai omaan uimataitoonsa enemmän.
Hyvän uimataidon osaaminen on myös tärkeä taito, joka voi joskus pelastaa oman tai toisen hengen.
Tänä syksynä Salon Uimarit järjestää pienille lapsille tarkoitettuja vesipeuhuja ja alkeisuinteja aiempaa enemmän.
-Tarkoituksena on totuttaa lapset toimimaan vedessä ja harjoitella uinnin alkeita. Uintitaidon kehittyessä kun lapsi jaksaa uida vatsallaan tai selällään 10 metriä, hän voi siirtyä jatkouimakouluun.
Tekniikkakursseille lapset voivat osallistua uintitaidon ollessa 25 metriä ja enemmän. Tekniikkakursseja on kolme tasoa uintitaidon mukaan. Tekniikkakursseilla harjoitellaan kaikkia uintilajeja, erilaisia hyppyjä sekä sukelluksia. Tekniikkaralleihin kuuluu myös kaksi leikkimielistä kisaa: potkukisa ja päätöskisa, joista molemmista lapsi saa mitalin osallistuessaan kisaan.
-Monipuolisuuskurssilla tutustutaan moniin vesiurheilumuotoihin, kuten vesi- ja uppopalloon, uimahyppyihin ja hengenpelastukseen.
Aikuisten uintitekniikkakurssin ajankohtaa ei ole vielä sovittu, mutta sellainen olisi tarkoitus järjestää syksyn aikana.
-Salon Uimareissa harjoittelee ja pelaa myös aikuisten harrastetasoinen vesipalloporukka. Aikuisten vesipallossa on tavoitteena kehittää uimataitoa ja ylläpitää kuntoa leppoisan pelaamisen merkeissä.
Sekä Salon että Paimion kursseille voi vielä ilmoittautua mukaan.
Salon Uimareiden sihteeri Anna-Maria Änäkkälä aloitti seuratoiminnan moinen muun vanhemman tavoin omien lasten innoittamana.
-Lähdin mukaan 2016, jolloin esikoisemme aloitti kilpauinnin ja kuopus jatkouimakoulun. Aikaisempaa taustaa kilpauinnista minulla ei ollut. Aluksi toimin tekniikkaralleissa apuohjaajana ja suoritettuani tekniikkarallin ohjaajakoulutuksen olen vetänyt myös omia ryhmiä.
Tällä hetkellä seuran muut työt täyttävät Änäkkälän vapaa-ajan, joten tekniikkakurssien vakituiseen ohjaamiseen ei jää aikaa.
-Edelleen kuitenkin olen lupautunut olemaan varalla ja ohjaamaan tarvittaessa ryhmiä. Lasten uintikurssien ohjaamisessa parasta on nähdä lasten ilo onnistumisista ja uuden taidon oppimisesta.
Pekka Mäenpää