Salon Viestin Ukkomiehet ikääntyy ja voi hyvin

Salon Viestin Ukkomiehet joukkuekuvassa Urheilutalolla.

Salon Viestin Ukkomiehet pelasivat maanantaina lentopalloa Urheilutalolla kuten ovat tehneet säännöllisesti jo kymmeniä vuosia.

Lauantaina Ukkomiehet isännöivät LP Viestin kotiottelua LP Kangasalaa vastaan ja purkivat Salohallin ottelun jälkeen seuraavia käyttäjiä varten. Molemmat pelit olivat osa Ukkomiesten 70-vuotisjuhlallisuuksia; lentopallo on iso osa ikääntyvien kaverusten arkea.

Puheenjohtaja Timo Peisa ehti hetkeksi maanantain pelin tiimellyksestä kertomaan Ukkomiesten kuulumisia.
-Toivomme että tämä tilanne hellittäisi ja päästäisiin tekemään rahaa tuottavia talkoita, jotta pystyttäisin tukemaan seuran junioreita.

Peisan mukaan Ukkomiesten haasteena on jäsenistön ikääntyminen.
-Talkooporukan keski-ikä nousee koko ajan ja on nyt noin 73 vuotta. Uusia vähän nuorempia jäseniä pitäisi saada houkuteltua mukaan.

Lentopallovuoroja Ukkomiehillä on kaksi; maanantaisin Urheilutalolla ja torstaisin Tupurin koululla. Kesätiistaisin pelataan Piilijärven Pamppuniemessä.

Myös talkoot ovat iso osa yhdessä tekemistä.
-Salovolleyn kentät ovat olleet Ukkomiesten vastuulla alusta asti eli yli 40 vuotta. LP Viestin peleissä rakennamme kentät ja tuomme laitamainokset. Korvausta vastaan teemme talkoita erilaisissa tapahtumissa, kuten konserteissa ja messuissa.

Usein nämä tapahtumat ovat Salohallissa, jossa tekijöitä tarvitaan suojamattojen, esiintymislavan ja tuolien laittamisessa.
-Jäseniä meillä on noin 50, joista puolet on mukana aktiivisessa toiminnassa. Teemme erilaisia kokousmatkoja laivoille ja kylpylään ja käymme myös teatterissa.

Peisa kertoo saaneensa kipinän toimintaan verenperintönä isältään, joka toimi Ukkomiesten puheenjohtajana 60-luvulla.
-Oma viestiläisyyteni alkoi voimisteluharjoituksilla joskus 6-7-vuotiaana. Myöhemmin lajiksi tuli lentopallo. Sitten seurasi välivuosia työelämän viedessä välillä muille paikkakunnille. Ukkomiesten toiminnassa olen ollut mukana yli 20 vuotta.

Ukkomiesten kokoonpanossa on muutamia kahdeksankymppisiä ikiviestiläisiä, jotka ovat olleet touhussa mukana nuoresta lähtien. Osa on pelannut Ukkomiehissä lentistä yli 50 vuotta.

Ukkomiehet ovat Salon Viestin yksi jaosto.
-Toimimme kuitenkin omalla budjetilla ja rahatilanteen salliessa avustamme seuran junnuja.

Peisa toivottaa uusia kiinnostuneita mukaan toimintaan.
-Ukkomiehiin pääsee mukaan, jos haluaa pelata lentistä tai tulla mukaan talkootoimintaan tai molempia. Uudet jäsenet ovat tervetulleita ja toivottuja. Yhteystietomme löytyvät seuran nettisivuilta.

Peisan mukaan Ukkomiehet on rento porukka.
-Arvostelua pitää kestää omista pelisuorituksista ja jälkipeli on lähes yhtä tärkeää kuin itse pelikin. Muutenkin tämä on melko äänekäs porukka, jossa vallitsee kaikesta kettuilusta huolimatta hyvä yhteishenki.

Jukka E. Lehtisen tekemästä 60-vuotishistoriikistä selviää, että Ukkomiesten ensimmäinen palaveri olisi pidetty samoihin aikoihin Viestin urheilutalon vihkiäisten kanssa eli 28.10.1951.

Ensimmäinen puheenjohtaja oli Sulo Pietilä, joka myöhemmin oli myös pitkäaikainen rahastonhoitaja.
”Tämän konkarijäsenten yhteisön nimeksi kirjattiin ”ukkomiesjaosto”, josta myöhemmin käytettiin myös ”ukkomiesvoimistelijat”- nimeä”, Lehtinen kirjoittaa kolmisivuisessa yhteenvedossa.

Lehtisen kirjoituksesta käy selville myös se, että Ukkomiehet ovat olleet aktiivisesti ylläpitämässä Urheilutaloa.
”Kesällä 1966 Viestin toimitalo maalattiin ukkomiesten toimesta eli talon kunnossapito oli silloin jo ukkomiesten aktiviteetti”.

Jo 60-luvun lopulla Ukkomiehissä heräteltiin uuden palloiluhallin rakentamista vanhan toimitalon viereen. Asia eteni heti 70-luvun alussa Viestin johdossa ja ukkomiehetkin saivat rakennustoimi- kuntaan kolme jäsentä. Mukaan lähtivät Pekka Keto, Pauli Siimesvaara ja Pekka Sirola. Rakennustyön alkaessa kaikki ukkomiehet olivat vahvasti talkoissa mukana. Muutoinkin riitti vauhtia, kuten Lehtinen kirjoittaa.
”Ukkomiehet olivat joskus vähän hätäisiä eli he halusivat ottaa ”förskottia” ennen kuin oli vihittykään. Nimittäin 16.1.1973 ukkomiehet halusivat pelata ensimmäiset pelit upouudessa urheiluhallissa, vaikka vain puolet hallista oli pelikunnossa”.

Ukkomiesten edustajat Tapani Arkkila ja Tapani Illman palkitsivat LP Kangasalan ja LP Viestin parhaat pelaajat.

Vielä 1990-luvulla Ukkomiesten toimesta korjattiin Urheilutalon alakerran saunatilat ja pukuhuone. Vuonna 1996 tehdyllä kauppakirjalla Viestin urheilutalo siirtyi Salon kaupungin omistukseen. Kauppakirjan ehtojen mukaan Ukkomiesten ”Klubi” säilyy kuitenkin edelleen Ukkomiesten kokoontumistilana.
Samalla vuosikymmenellä järjestettiin Pauli Siimesvaaran Turnaus, jossa vieraina olivat Perniön Köntykset, Pater Nestorit ja Sikariporras.

Sikariportaan tähtipelaaja oli Mauno Koivisto.
”Manun myötä kuvaan tuli myös Kultarantaturnaus. Tästä kehkeytyi vahva suhde presidenttiin ja Kultarantaan, jossa Ukkomiehet vierailivat useana vuonna valkoisella paidalla ja kravatilla varustettuna”.

Lehtisen mukaan Ukkomiesten pitkä iän salaisuus on vahva yhteishenki, halu olla yhdessä ja tehdä muutakin kuin pelata lentopalloa.

Sama Timo Peisan mukaan edelleenkin.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: