Savela ja Lehto Arctic Lapland
Rallyn SM2-luokan kärkikymppiin

Pekka Savela kartturinaan Tero Lehto osallistui Salosta tammikuiseen Rovaniemen rallin SM-osakilpailuun. (Mika Pietrus)

Rovaniemen tammikuinen Arctic Lapland Rally oli salolaisen Tero Lehdon ensimmäinen ralli kartturin paikalla. Viitisen vuotta rallia harrastanut Lehto lähti Rovaniemelle Pekka Savelan houkuttelemana.
– Ralli oli SM-sarjan osakilpailu, jossa sijoituimme SM2 -luokassa seitsemänneksi, Lehto kertoo.

Savelan auto Mitsubishi Lancer Evolution X kesti hyvin Lapin pakkaset vaihdelaatikon hajoamista lukuun ottamatta.
– Nuotteja teimme vielä 30 asteen pakkasessa, mutta tämän jälkeen keli kävi jopa plussan puolella. Itse kisa ajettiin rapsakassa miinus kymmenessä asteessa. Yli 20 asteen pakkanen alkaa vaikeuttaa ajamista ja auton heikot lämmittimet eivät riitä pitämään miehistöä lämpimänä. Ajopuku ei paljoa lämmitä, mutta mukana on aina sääntöjen mukaiset lämpimät varavaatteet tien varteen jäämistä varten. 

Rallissa käytettävä asu koostuu alusasusta, ajohaalarista, kypärästä ja niskatuesta. Myös ajokengät ovat asianmukaiset kuten myös kuljettajan pitämät ajohanskat. Kartturilla hanskoja ei ole.

Savelalla tämän vuoden kisa oli 17. tunturiralli. Kartturina toiminut Lehto on viihtynyt aiemmin kuskin paikalla, mutta hyvin sujui nuottien lukukin.
– Tykkään enemmän ajamisesta kuin vieressä istumisesta. Kartturin tehtävänä on kertoa, mitä tuleman pitää matkan taittuessa, mutta matkustajana ei voi vaikuttaa juurikaan itse ajamisen.

Lehdon viimeisin ralli on viime syksyn Tammisaaren rallisprintti, jossa kartturin paikalla istui Laura-puoliso. Noin viiden kilometrin sprinttimatkaan pääsee tutustumaan ennakolta, joten nuotteja ei tarvita.
– Laura ei lukenut nuotteja vaan keskittyi pysymään kyydissä, Lehto nauraa.

Lehdon tallissa Märynummella komeilee etuvetoinen ajokki Ford Fiesta 1.6.
– Kansallisessa luokassa saa rakentaa vapaammin autoa, kun taas SM-tasolla FIA määrittelee, mitä autossa saa olla, jotta ne ovat luokituksen mukaisia. Rahaa näihin saa halutessaan laitettua, joten on hyvä pitää järki mukana. 40 000-50 000 euron autolla pääsee hyvin alkuun, ja kalleimmillaan autojen hinnat kipuavat 300 000 euroon. Lapissa neliveto oli välttämätön, mutta SM-sarjaa pystyy hyvin ajamaan 40 000 euron autolla.

Lumessa ajaminen vaikuttaa auton hallittavuuteen ja renkaan pitoon heikentävästi, joten kuskilta ja renkailta vaaditaan kesäkelejä enemmän.
– Rengas pitää lumella heikommin ja urat vaikeuttavat ajoa. Urissa auto kulkee levottomasti, mutta ne pitävät kuitenkin tien lumisia reunoja paremmin. Rallireitit kulkevat aurattuja yleisiä teitä pitkin, jotka ovat vain suljettu rallin ajaksi muulta liikenteeltä, Lehto kuvailee.

Normaalin tieliikenteen joukossa ajetaan liikennesääntöjen mukaan, mutta rallissa pätevät eri säännöt.
– Erikoiskokeen perusperiaate on selvitä mahdollisimman nopeasti lähdöstä maaliin. Suoralla kaikki ajavat suht samaa nopeutta, mutta erot syntyvät kurveissa, joissa mitataan kuka uskaltaa ajaa sen nopeimmin.

Ralliautojen komeat hyppykaaret ovat vetäviä kuvissa, mutta hidastavat aika lailla matkan tekoa.
– Pyritään siihen, ettei auto hyppäisi, koska silloin pyörät eivät vedä eikä auto etene. Auto koitetaan saada äkkiä alas, jotta nopeus taas kiihtyisi.

Tänä vuonna Lehto pääsee taas Fiestansa rattiin.
– OP-rallisprintti ajetaan Marttilassa 30. tammikuuta ja toukokuussa Varsinais-Suomessa ajetaan peräti kolme rallia. Autoja on tullut tuhottua, mutta myös luokkavoittoja on saavutettu, joten saa nähdä mitä tämä vuosi tuo tullessaan, Lehto pohtii.

Laura Merivirta

Tunturirallissa Tero Lehto istui kartturin paikalla, mutta pian koittaa pääsy taas oman ajokin Ford Fiastan rattiin.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: