Toyota Hilux on työjuhta isolla H:lla

Kuvan tukkipinon ääreen olisi päässyt tavallisellakin henkilöautolla, mutta Toytota Hiluxilla se oli vielä täysin huoletonta.

Mitä tulee, kun toimistotyötä tekevä kaupunkilehden jokapaikanhöylä laitetaan miesten auton puikkoihin? Jotain tällaista, sillä tällä kertaa autotoimittajan ominaisuudessa testattavaksi päätyi avolava-autojen yksi tunnetuimmista merkeistä Toyota Hilux ja sen tuorein päivitys.

Testikäyttöön saatu työjuhta on nimeltään Toyota Hilux Extra Cab 4WD 2,8D Invincible automaattivaihteistolla. Ja sitähän tuo on, työjuhta.

Kookas Hilux on kuin tehty epämääräisessä kunnossa olevien syrjäteiden ja pienten metsätaipaleiden taittamiseen. Tottumattomalle iso lava-auto tuntuu aluksi jopa traktorimaiselta, mutta nykyaikana kookkaatkin autot liikkuvat erilaisten aputoimintojen siivittämänä yllättävänkin kevyesti. Koeajetun mallin jouheva automaattivaihteisto teki ajokokemuksesta pehmeän ja henkilöautomaisemman.

Hiluxin kojetaulu on erittäin simppeli ilman krumeluureja, ellei keskellä olevaa pientä kosketusnäyttöä siksi lasketa.

Auton traktorimaisuus tuli vastaan pienemmissä paikoissa: kankeahkosti taittuva lava-auto vaatii oman tilansa kääntyäkseen. Kaksipaikkainen testiversio ei edes ole isoimmasta päästä oleva Hilux-malli. Viisipaikkaiseen kevytkuorma-autoon mahtuu jo koko perhe. Ja lavalle heinäpaali jos toinenkin, tarvittaessa.

Tämän talven lämpötilojen sahaamisen myötä ei tarvinnut edes mennä kovin pitkälle metsäteille, että pääsi testaamaan lähes offroad-tasoista maastoa. Teijon takametsien teiden päälle noussut vesi aiheuttaa jäätyessään sen, ettei kovin paljon pienemmällä autolla, kuin Hiluxilla, edes tekisi mieli mennä ajelemaan. Nyt suurimmat kelirikot ylitettiin helposti.

Kantti eikä aika riittänyt testaamaan Hiluxin metsäominaisuuksia. Ei kuitenkaan jää epäilyn varaan, etteikö metsuri pääsisi tarvittaessa työmaalleen hankalankin tien päähän.

Vaikka auto onkin moderni ja verhoilultaan erittäinkin henkilöautomainen, isolla tiellä ajettaessa rengasäänet kuuluvat yllättävänkin lujaa sisälle. Tyhjän lavan kautta ääni kaikuu vielä, eikä ensimmäisenä tule mieleen lähteä ajamaan 25 kilometriä kauemmas kotioveltaan. Ainakaan kantatiellä.

Sinänsä erikoista, kun työkalusta kuitenkin puhutaan, Hiluxista löytyy adaptiivinen vakionopeudensäädin vakiona. Metsäteillä siihen ei herkästi tule kajottua. Saattaa tosin olla, ettei perinteistä vakionopeudensäädintä löydy enää muistakaan automalleista.

Muuten koeajettu malli sisältää hillitysti erilaisia apuvälineitä keskittyen enemmän juuri hankalammassa maastossa ajamiseen mm. takatasauspyörästön lukko, vahvistettu takajousitus, sähköisesti kytkettävä neliveto (hidas/nopea alue).

Yhtä kaikki Toyota Hiluxin suosio ei yllätä. Se on mukavasti ajettava työkalu, josta saa oivan avun maatilan töihin, tai kaveriksi metsästysreissun saaliin hakuun.

Kimmo Lehto

Hilux jaksaa vetää perässään kevyesti raskaampiakin kuormia. Vääntöä löytyy ja lavallekin mahtuu vaikka heinäpaali, jos toinenkin.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: