Skeittileirillä opitaan temppu, jos toinenkin – tärkeintä silti hauskanpito

Reko Sahlström ja Jasper Randelin viihtyivät skeittaamassa.

Salon kaupungin nuorisopalvelujen ja Salon Skeittiyhdistyksen yhdessä järjestämää skeittileiriä vietettiin kesäisellä kaupungilla viime viikon tiistaista torstaihin. Leiri toteutettiin Urheilupuiston skeittiparkissa ja nuorisotila Steissin Skeittihalli Tunnelissa, jossa porukkana oli yhdeksänhenkinen remmi nuoria lautailijoita.

Leirillä nuoret pääsivät oppimaan lajin perusteita ja kokeilemaan taitojaan ohjaajien opastuksessa, sekä tekemään yhdessä kaikenlaista muutakin skeittaamisteemaista.

– Suunnittelimme leirille kymmenen paikkaa, eli täyteenhän tämä tuli. Skeittileirin alussa opettelimme perustaitoja rullalaudan kanssa, ja kaikki oppivat todella nopeasti, mikä on jutun juoni, kehuu kaupungin nuorisopalveluista leiriä ohjaamassa ollut Hilma Anttonen.

Leiri suunnattiin eritoten aloitteleville skeittaajille ja joukkoon lyöttäytyi niin lajin parissa kokonaan uusia kuin skeittaamista jo hetken harrastaneita rullaajia. Iältään nuoret olivat noin 10–13-vuotiaita.

– Leirillä nuoria on opetettu myös huoltamaan ja tuunaamaan skeittivälineitä sekä kuvaamaan skeittivideoita omalla puhelimellaan. Kanssamme täällä oli myös Salon kulttuuripalvelujen porukkaa, joiden kanssa teimme skeittikasseja, Anttonen lisää.

Leirille osallistuneet 13-vuotias Reko Sahlström ja 11-vuotias Jasper Randelin kertovat molemmat pitäneensä siitä, mitä leirillä on yhdessä tehty. Myös paljon uutta on tullut opittua.

– Olen skeitannut melkein puoli vuotta, aloitin harrastamisen helmikuussa. Enimmäkseen olen käynyt Salossa skeittaamassa, mutta päässyt myös Somerolle kokeilemaan. Tämä Salon skeittiparkki on kiva, se on myös isompi kuin Somerolla, Sahlström kertoo.

Hän sanoo leirin auttaneen häntä saavuttamaan omia tavoitteitaan, esimerkiksi uusia temppuja, joita on halunnut oppia tekemään.

– On tosi kiva tunne, kun se mitä on yrittänyt, onnistuu lopulta. Ja me olemme opettaneet täällä myös toinen toisiamme.

Tästä samaa mieltä on skeittaamisen maailmaan kokonaan uutena mukaan tullut Jasper Randelin.

– Kaverini eivät harrasta skeittaamista, mutta äitini sai tietää tästä ja kysyi, haluaisinko mennä. Ja tässä sitä sitten ollaan, hän hymähtää.

– Aion ehkä jatkaa skeittaamista leirin jälkeenkin ja hankkia oman laudan.

Kesän lämpö ei totisesti tuntunut skeittaajia haittaavan, vaikka leirin viimeisenä päivänä aurinko helotti kuumana jo aamuyhdeksältä Salon Urheilupuiston skeittirampeilla. Hilma Anttonen tiivisti leirin päätöspäivän ohjelman, joka alkoi Urheilupuistossa ja jatkui puolen päivän aikaan Steissillä kahvila Metkassa yhdessä syömisen merkeissä. Tämän jälkeen aikeissa oli rullailu Steissin omassa Skeittihallissa, jossa leirin päätteeksi pidettiin leikkimielistä kisailua.

Skeittileiriläiset ohjaajineen poseeraavat kameralle rennosti rampilla, asianmukaisesti teemaan kuuluen.

– Sellaista pientä itsensä haastamista, tarkentavat Salon Skeittiyhdistyksen puheenjohtaja Eppu Tujunen ja varapuheenjohtaja Kalle Lehtinen.

Hyvä meno ja meininki onkin leirillä ollut olennaisinta. Skeittaaminen on vaativa laji, ja taitavat skeittaajat ovat kuin velhoja rullalaudoilla.

– Leirillä halutaan uuden oppimisen lisäksi näyttää, että skeittiparkkiin voi jokainen tulla ihan sellaisena kuin on, vaikka mukana olisikin huippuskeittaajia. Täällä kannustetaan muita ja opetetaan yhdessä toinen toisiamme – tärkeintä lajissa ei ole se, kuinka paljon temppuja osaa, vaan itsensä haastaminen ja parhaansa yrittäminen, Lehtinen sanoo.

Vuonna 2019 perustettu Salon Skeittiyhdistys ry edistää Salon seudulla sekä skeittaamista, BMX-pyöräilyä että muitakin rullailulajeja. Yhdistyksen tavoitteena on tehdä harrastuksesta mahdollisimman edullista, mahdolliseksi mahdollisimman monille.

– Skeittileirille osallistuneet nuoret ovat tosi motivoitunutta porukkaa. On hienoa nähdä, miten se yhteinen mielenkiinnonkohde yhdistää ja kaikki ovat kavereita keskenään, se verestää omia nuoruusmuistojamme. Saamme samalla tässä itsekin ”rullailla vanhuutta pakoon”, Eppu Tujunen virnistää.

Melissa Koponen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: