Kellokosken prinsessa Vuohensaaren kesäteatterissa

Kellokosken prinsessan joukkokohtauksissa lauletaan ja tanssitaan.

Vuohensaaressa nähdään tänäkin kesänä salonteatterilaista kesäteatteria.

Alina Kilpisen käsikirjoittama ja ohjaama Kellokosken prinsessa pohjautuu Kellokosken sairaalassa vuosikymmeniä eläneen Anna Lappalaisen elämään.

Teatteri kuvaa näytelmää ”kuplivan viihdyttäväksi ja tositapahtumillaan koskettavaksi musiikkinäytelmäksi, joka puolustaa inhimillisyyttä sekä antaa äänen toivolle ja yhteisöllisyydelle”.

Tuottaja Mia Kuisma sanoo, että Kellokosken prinsessa on luonnollinen jatkumo Salon Teatterin kesänäytelmille.

– Vuohensaaressa ei ole totuttu näkemään komediallisia juttuja.

Käsikirjoitus perustuu skitsofreniaa ja kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaneeseen Annaan, joka tiesi olevansa englantilainen prinsessa. Vaikka 1930-luvun hoitokeinot olivat rankkoja ja aiheuttivat inhimillistä kärsimystä, näytelmän tavoitteena on ilahduttaa ja koskettaa, mutta tarjota samalla vakavasti otettavaa ja ajatuksia herättävää kesäteatteria.

– Näytelmässä ei ole pahoja ihmisiä ollenkaan, ohjaaja Kilpinen sanoo.

Hän kuvaa Lappalaisen Annaa keltaiseksi persoonaksi, mikä näkyy myös prinsessan puvussa ja sairaalan tuolien kirkkaina väreinä. Teatterilaiset kertovat, että lavastuksessa oleva prinsessan sänky on ollut aikanaan Kellokoskella sairaalasänkynä.

Pääosassa Anna Lappalaisena nähdään Sanni Suvila-Nuutinen, toinen vahva roolihahmo on ylihoitaja Anna Pakalén, jonka roolin tekee Saila Rouhiainen. Esityksessä kaikilla roolihahmoilla on oman merkityksensä ja vaikutuksensa yhteisön elämään.

– Käsikirjoitukseen on ammennettu paljon tositapahtumista ja jokaisella henkilöllä on joku esikuvansa. Meillä on esityksessä livebändi, sillä näyttelijät myös soittavat, laulavat ja tanssivat lavalla isoissa kohtauksissa.

Anna Lappalaisen tarinan lisäksi näytelmä kertoo Kellokosken sairaalan ja mielenterveyshoidon historiasta. Näytelmässä on kyse mielikuvituksen voimasta, ihmisarvosta ja erilaisuuden hyväksymisestä.

– Jos hulluus tekee onnelliseksi, niin onko se silloin jotain mikä pitää parantaa? näytelmän esittelyteksti kysyy.

Mukana lavalla on 15 näyttelijää, joista noin puolet roolittaa sairaalan potilaita ja toinen puoli henkilökuntaa. Musiikin on säveltänyt Antti Ainola, tanssien koreografiasta vastaa Venla Viisanen ja puvustuksesta Jenny Sainio.

– Pukujen suunnitteluun käytettiin runsaasti aikaa ja ne on tehty esimerkiksi prinsessalle ja hoitajille mittojen mukaan, Sainio kertoo.

Näyttelijöiden mukaan tunteet ovat olleet pinnassa harjoituksissa, yleisöllä sama on edessä katsomossa.

Anna Lappalaisen rooliin eläytyvä Suvila-Nuutinen sanoo roolia ehkä monipuolisimmaksi aikaisempiin kokemuksiin verrattuna.

– On mielenkiintoista näytellä rikkinäistä ihmistä, jolle prinsessuus on selviytymiskeino.

Kellokosken prinsessan ensi-ilta Vuohensaaren kesäteatterissa lauantaina 6. heinäkuuta klo 17.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: