Vuosittainen Suomusjärvi-päivä sai tänäkin vuonna satoja ihmisiä liikkeelle.
Kirjaston kupeessa tavattiin tuttuja ja nautittiin muun muassa lohisoppaa, makkaraa, lettuja ja tietysti kahvia.
Kaikissa Salon kylätapahtumissa on myös paikallinen palokunta paikalla. Niin myös Suomusjärvellä, jossa nuoriso-osaston nelikko Kaarlo Salminen (13), Elias Wivolin (10), Lotta Anttila (9) ja Veli Salminen (11) yllätti paikalla olijat vauhdikkaalla ja äänekkäällä marssillaan.
– Se oli nuorten oma idea. Kesällä leirillä nähtiin, kun vanhemmat leiriläiset marssivat ja siitä meidän nuoret keksivät, että hekin haluavat marssia, ohjaaja Suvi Laaksonen kertoo.
Suomusjärven VPK:n nuoriso-osastossa on tällä hetkellä toistakymmentä palokuntalaista.
– Nyt tilanne on hyvä. Aloitin aikanaan samanikäisenä, Laaksonen naurahtaa.
Nuoret kertoivat kokoontuvansa harjoittelemaan ja retkeilemään kerran viikossa.
– Se on kivaa, aina aloitetaan nimenhuudolla. Sitten harjoitellaan alkusammutusta, ensiapua ja kaluston käyttöä.
Suomusjärvi-päivän ohjelmassa oli myös suunnistuksen emit-rata ja MLL:n puuhapiste lapsille.
Salon kulttuuripalvelujen järjestämä esiintyjä Maria Baric Company ihastutti suurten eläinnukkien kulkiessa yleisön seassa. Kirkkokuoro lauloi Maria Sirenin johdolla ja taustalla kuultiin pitkin päivää Anssi Jalosen hanurimusiikkia.
Vuoden suomusjärveläiseksi valittiin Tiina Lietzén, joka järjestää tänä kesänä Ilmakuva tulee halliin! -näyttelyn Rautsuon Kaarlen talon pihahallissa.
Esillä on vanhoja ilmakuvia ja uusia drone-kuvia eri kyliltä kuvaamassa kulttuuriympäristön muutosta. Metsätalousinsinööri Tiina Lietzén ja Rautsuon raatajat on saanut Suomen Kulttuurirahastolta apurahan suomusjärveläisten maatilojen kulttuuriympäristön muutosta kuvaavan näyttelyn toteuttamiseen.
Säde Lassila ja Hilde Ahmaoja viihtyivät vapaaehtoistehtävissä Suomusjärvi-seuran teltalla.
– Tapahtuman suosio tuntuu vain kasvavan vuosi vuodelta. Myyjiä tulee eri puolilta ja tänä vuonna kesäasukkaille on järjestetty kirjastoon keskustelutilaisuus.
Yksi esitelmöitsijöistä oli Enäjärven suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Lumme, joka kertoi Enäjärven olevan Kiskonjoen-Perniönjoen vesistön suurin järvi.
– Enäjärvi sijaitsee Sammatin-Karjalohjan-Suomusjärven rajalla. Sillä on pinta-alaa yli 12 kilometriä ja rantaviivaa yli 100 kilometriä. Järven suurin syvyys on yli 19 metriä.
Suomusjärvi-seuran puheenjohtaja Mari-Anne Mielikäinen iloitsi päivän annista.
– Meidän mittari ihmismäärälle on se, mihin aikaan VPK:n lohisoppa loppuu. Tänä vuonna se oli hieman ennen kahtatoista eli väkeä oli todennäköisesti enemmän kuin viime vuonna.
Mielikäisen mukaan päivän yhtenä tavoitteena oli se, että Suomusjärven eri vesistöyhdistykset tavoittaisivat toisensa tulevaa varten.
Salonjokilaakso