Tarjottimissa kierrätystaidetta Kedon kukkasista Kiinan muuriin

Salonjokilaakso

Kymmenittäin käytöstä poistettuja muovisia ja vanerisia tarjottimia on saanut uuden elämän taiteena. Salon pääkirjastossa viime viikolla avautunut näyttely Tarjotinnäyttely levittäytyy pääkirjaston ja Voimalan tiloihin. Noin 60 tarjotinta tuo väriä kirjaston arkeen. Näyttely on avoinna torstai-iltaan asti, jonka jälkeen osa tarjottimista on esillä vielä Sinisessä talossa viikonlopun ajan.

–Pääkirjastossa on sopivat tilat ja mahdollisuuksia tuoda paikallisten toimijoiden erilaistakin tekemistä esille. Meille on helppo tulla, joten kynnys taiteeseen tutustumiseen on tosi matala, toteaa kirjastovirkailija Pia Rangell.
Salon seudun koulutuskuntayhtymä pisti tarjottimet käytöstä ”ympäristötekona”, jolla vähennettiin astiahuollosta konetettavien korien määrää. Määrä väheni noin 50 koria per päivä.
-Tämä säästää vettä, pesuainetta, sähköä ja työtä, kertoo ruokapalveluesimies Maarit Etelätalo Salon seudun koulutuskuntayhtymästä.
Tarjotinhaasteen ottivat vastaan muun muassa EtnoSalo Festivalin taidepajalaiset ja taideharrastajien ohjaamat työpajalaiset sekä yksittäiset taiteilijat ja taideharrastajat. Heidän joukossaan on kuvataiteilija Larisa Evstifeeva-Auraniemi, joka kokeili tarjottimiin hiukan erikoisempia tekniikoita.
–Pavlo-posadskiyn ja Polohovskiy Maidan ornamentiikkaa on vaikea kuvailla. Niiden kuviot ja värimaailma ovat tuttuja esimerkiksi venäläisistä huiveista ja puuastioista, mutta eroavaisuuksien hahmottaminen on haasteellista, hän toteaa.
Evstifeeva-Auraniemen maalaamissa tarjottimissa nähdään myös zhostovo-tekniikkaa. Hän järjestää syksyllä maalauskurssin Salon Taiteilijaseuran taidelainaamossa Bizarressa, jos kiinnostuneita riittää.
Salon Seudun Taideharrastajien jäsenistö toimitti näyttelyyn yhteensä 27 taulua. Ne ovat syntyneet 11 eri tekijän luovuudesta. Tarjottimet ovat inspiroineet ja virkistäneet koko yhdistyksen toimintaa.
–Tämä on tehnyt meille tosi hyvää! Olemme innostuneet ihan eri tavalla tekemään ja kokeilemaan uusia tapoja tehdä taidetta. Itse ostin pastelliliidut, joita käytin viimeksi eilen, iloitsee Seija Kämäri.
Irma Lahti päätyi omaan suosikkiaiheeseensa, Salon entisestä vaakunasta muistuttaviin joutseniin.
–Mielikuvitus liikehti mihin sattuu. Tarjottimeen piirtyi lopulta myös kiehtova, mutta haasteelliseksi osoittautunut Kiinan muuri. Eihän se alkuperäinenkään ihan hetkessä valmistunut, Lahti nauraa.
Milja Turunen selaili Uskelanjoesta kertovaa kirjaa inspiraatiota etsien. Luontokuvien keskeltä nousi esiin mystinen maisema, jonka valot ja tunnelma kiehtoivat.
–Käänsin sumuisen maiseman ylösalaisin, jolloin se alkoi elää uudella tavalla. Kuvaan ilmestyi myös lintuja ja pöllöjä, Turunen kuvailee.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: