Tiia Hukka teki unelmistaan totta – tuella ja joustavuudella elämänmuutos voi onnistua

Tiia Hukalla (oik.) on ollut elämänmuutoksessa tukena valmentaja Sanni Rantala.

Reilu vuosi sitten somerolainen Tiia Hukka muutti elämässään lähes kaiken. Unirytmi, työaikarytmi ja ruokailurytmi menivät uusiksi. Hän otti myös liikunnan osaksi elämäänsä.
-Ruokani on nykyään puhdasta kotiruokaa ja syön säännöllisesti. Käyn kyllä vielä syömässä ulkona, mutta sitä seuraavina päivinä keskityn terveellisempiin valintoihin, hän kertoo.

Hukka halusi muutoksen elämäänsä, koska hän oli jatkuvasti väsynyt. Hän ei ollut oikein tyytyväinen peilikuvaansakaan.
-Tiesin, että yksin en pystyisi muuttamaan elämääni. Tarvitsin jonkun, jolle olisin vastuussa muutosten tekemisestä.

Niinpä Hukka lähetti sähköpostia valmentaja Sanni Rantalalle.

Liikuntaneuvoja ja valmentaja Sanni Rantala kertoo, että valmentaja voi auttaa monessa asiassa.
-Joku hakee liikkumiseen apua, jotta saisi vireyttä arkeen. Joku toinen voi haluta uutta tehoa harjoitteluunsa. Tai jollain voi olla heikko ruokailurytmi, johon haetaan ryhtiä.

Rantala jatkaa, että usein treenaamisen aloittamiseen liittyy liiallista vaativuutta. Muutosta ei pystytä ylläpitämään, jos urheilua on liikaa.
-Viikossa täytyy olla myös palauttavaa harjoittelua sekä ihan lepoa, Rantala muistuttaa.

Hukan elämänmuutos lähti liikkeelle, kun Hukka ja Rantala laativat Hukalle yksityiskohtaisen päivä- ja viikkojärjestyksen. He suunnittelivat moneltako hän heräisi ja moneltako aamupala tulisi olla syötynä, jotta se ei jäisi syömättä.
-Laitoimme kalenteriin myös minä päivinä käyn kävelyllä ja milloin tapaan Sannin liikuntakeskuksessa. Vähitellen totuin uuteen rytmiin, Hukka kertoo.

Rantalan mukaan elämänmuutos on ensisijaisesti ihmisen sisäinen muutos, vasta sen jälkeen tulevat ulkoiset muutokset.
-Kun ihmisen sisältä nousee halu ja motivaatio muutokseen, sitten alamme työskennellä liikuntaohjelmien ja ruokailurytmien kanssa. Säännölliset tapaamiset valmentajan kanssa antavat tukea muutoksen tekemisessä, kertoo Rantala.

Muutoksen alkutaipaleella Hukkaa lähinnä ärsytti ja harmitti. Hän oli noudattanut lukujärjestystään, mutta paino ei lähtenytkään heti tippumaan.
-Se oli minulle tärkein asia ja mietin, että miksi minä en laihdu vaikka teen kaiken oikein. Myöhemmin alkoi tulla onnistumisia ja hyvä fiilis, Hukka kuvailee taipalettaan.

Nykyään Hukka tietää kehon toiminnasta enemmän, eikä hän enää pety, jos paino ei tipu joka viikko.

Alamäkiäkin on ollut matkan varrella. Hukka kertoo, että on ollut viikkoja, jolloin hän ei ole noudattanut liikunta- ja ravinto-ohjeita. Silloin Rantala on muistuttanut Hukalle, että edessä on uusi viikko ja katsotaan asioita eteenpäin.
-Yritän sitten saada taas kiinni rutiineista. Nykyään en enää ruoski itseäni siitä, jos jokin asia menee huonosti, kertoo Hukka.

Hukan elämänmuutoksessa Rantalalla on ollut keskeinen rooli.
-Jos minulla ei olisi joka viikko tapaamista hänen kanssaan, niin olisin varmaan unohtanut kaikki muutosaikeeni, Hukka sanoo.

Elämänmuutoksen ylläpitämisessä Hukkaa on auttanut erityisesti toiminnan ja ajattelun joustavuus. Hukka kokee, että hänen ei ole tarvinnut stressata vaikka muutoksia ja esteitä on joskus ohjelmaan tullutkin.
-Olen nyt pudottanut noin 30 kiloa ja hyvällä mielellä jatkan matkaani, Hukka kertoo.

Rantala huomasi, että uudet elämäntavat ovat alkaneet juurtua Hukan elämään, kun Rantala näki tämän itseluottamuksen kasvavan. Elämänmuutosten tekeminen voi tuntua aluksi hitaalta ja kaoottiselta, koska koko elämän kokonaisuus täytyy miettiä uudelleen.
-Vähitellen kaaos tasaantuu ja työ alkaa tuottaa tulosta. Ja lopulta saattaa huomata, että muutoksen kohteena olleet asiat kuuluvat nyt omaan arkeen eikä niistä tahtoisi enää luopua, kertoo Rantala.

Hukalle muutoksen alullepanemisessa oli tärkeää, että hän alkoi toimia heti ja lakkasi siirtämästä asioita enää huomiseen. Hänen mielestään myös avun ja tuen pyytäminen oli tärkeää.

Monet ovat kauhistelleet kuinka paljon Hukka on maksanut valmentajan palveluista. Hän ajattelee kuitenkin, että hän on panostanut jaksamiseensa ja terveyteensä.
-Rahansa voi mielestäni huonomminkin käyttää, summaa Hukka.

Kirsi Kainulainen

Liikkumisesta tulee joka kerta hyvä olo, tietää Tiia Hukka.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: