Ilmoittautuminen Salon kansalaisopiston
kevätkaudelle alkoi – tarjolla 424 kurssia

Kari Koivunen ja Päivi Pölönen kertovat, että Salon kansalaisopiston kevätkauteen on tarjolla yli 400 kurssia. Opistossa on mahdollisuus myös yksityisopetukseen esimerkiksi musiikissa.

Salon kansalaisopiston kevään kurssitarjonnassa on tarjolla 424 kurssia. Uusia kursseja rakennellaan vielä kevään aikana ja touko-kesäkuulle suunniteltujen kurssien tarjonta julkaistaan huhtikuussa.

Rehtori Päivi Pölönen ja apulaisrehtori Kari Koivunen kertovat, että syyslukukausi oli iloisen tekemisen ja kohtaamisen kausi.
-Kursseja oli tarjolla 475 ja niistä käynnistyi 351 eli tuntimäärällisesti oltiin jo lähes samalla tasolla kuin ennen kokoontumisrajoituksia. Opiskelijamäärissä emme päässeet samalle tasolle.

Poikkeukselliset ajat kouluttivat kansalaisopiston uudella tavalla digiosaajaksi.
-Etäopetus mahdollisti meille ja opiskelijoille osallistumisen kaikkialta sieltä, missä on nettiyhteys. Moni haja-asutusalueella tai vaikka ulkomailla asuva on kiitellyt tästä mahdollisuudesta.

Etenkin kieltenopetus on ottanut etäopetuksen omakseen. Salonjokilaaksossa kerrottiin jo syksyllä, kuinka esimerkiksi norjan ja korean kielten opetukseen saatiin opiskelijoita eri puolilta Suomea ja myös maan rajojen ulkopuolelta.

Pölönen ja Koivunen kertovat, että Salon kansalaisopistossa on siirrytty viime vuosina lukukauden mittaisiin kursseihin, kun aikaisemmin kurssit olivat yleisesti koko lukuvuoden mittaisia.
-Nyt on opiskelijoilta tullut taas toiveita koko vuoden kestävistä kokonaisuuksista. Esimerkiksi tekninen käsityö, keramiikka ja kuvanveisto ovat sellaisia kursseja. Kudonta oli jo syksyllä sellainen, johon pystyi ilmoittautumaan koko vuoden ajaksi.

Tärkein syy pitkien kokonaisuuksien toivomiseen on yksinkertainen; tekeillä olevat työt eivät ehdi valmistua lukukauden aikana.

Salon kansalaisopisto toimii Ylhäistentien kiinteistössä, joka tunnettiin aiemmin ammattikorkeakouluna. Hermannin koulun lähdettyä väistötiloista takaisin keskustaan Ylhäistentielle muutti viime kesänä Salon sosiaalitoimen lasten ja perheiden palvelujen noin 70 työntekijää. Vuodenvaihteessa sosiaalipalvelut siirtyivät hyvinvointialueen alaisuuteen.

Rehtori Pölösen mukaan kansalaisopiston oppimisympäristöjä on kehitetty määrätietoisesti; esimerkkeinä musiikin ja käsityön erikoisluokat ja oma liikuntatila.

Kulttuuritila Näkkäri on rakennettu ja varustettu ensisijaisesti kansalaisopiston taiteen perusopetuksen eli musiikin, teatterin ja sirkustaiteen käyttöön
-Meillä on myös oma pieni teatteritila ja parhaillaan suunnitellaan yläkerran kahteen luokkaan kansalaisopiston ja Salon Teatterin yhteistä pukuvarastoa. Voi olla, että sinne tulee muidenkin teattereiden puvustoa.

Kansalaisopiston osaamisperusteinen kurssitarjonta mahdollistaa suunnitelmallisen oppimisputken opiskelijoille. Kaikki osaamisperusteisesti toteutetut opintosuoritukset löytyvät opintopolku.fi -palvelusta samalla tavalla kuin tutkintoon johtavien koulutusten suoritukset.
-Näin meidän opiskelija pystyy näyttämään saavutetun osaamisensa ja hyödyntää niitä esimerkiksi jatko-opinnoissa, Koivunen kertoo.

Sote-uudistus toi isoja muutoksia opiston toimintaan. Työnhakijoille suunnattu kuntouttava toiminta päättyi Ylhäistentiellä vuoden vaihteessa. Opistolla järjestettiin noin 20 kurssia lukukaudessa; kieliä, käden taitoja, tietotekniikkaa kuten tutustumista sähköisiin palveluihin.
-Kurssit olivat monelle tärkeitä ja paransivat osaltaan arjen jaksamista ja henkistä hyvinvointia.

Jo aiemmin päättyivät Avoimet yliopistokurssit, joiden suosion laskemiseen vaikutti erityisesti verkko-opintojen suosion kasvu.

Salon kansalaisopistossa työskentelee 15 päätoimista opettajaa ja arviolta 140 tuntiopettajaa.

Kansalaisopiston toimintaan pääsee tutustumaan viikonvaihteessa Salon messujen vapaa-aikapalvelujen osastolla.
-Teemme hyvää yhteistyötä vapaa-ajanpalvelujen kesken; Näkkärissä on ollut paljoin esimerkiksi kulttuuripalvelujen tuottamia tilaisuuksia.

Nuotinlukua, makramea, joogaa, biljardia ja blogeja

Salon kansalaisopisto esittelee tiedotteessa opettajien kokoamia makupaloja kevään tarjonnasta.
-Musiikissa uutena kurssina on muun muassa Nuotinlukutaidon alkeet. Soittamisesta kiinnostuneille on tarjolla Ukulelen alkeet -kurssi.
-Perniön uudessa kirkonkylän koulussa on mainiot puitteet opiskella bändisoittamisen saloja. Bändikurssi on tarkoitettu kaiken ikäisille, myös nuoret ovat tervetulleita.

Monipuolisesta musiikin opetuksesta on mahdollisuus nauttia myös Mindful Music kurssilla, jossa opetuskieli on englanti.

YouTubettamisen kurssilla tutustutaan oman kanavan perustamiseen.
-Kurssilla tutustutaan erilaisiin kameroihin ja kännykkäsovelluksiin ja niiden lisävarustuksiin.

Teatterin kurssitarjonnan osalta kevätlukukausi tuo tullessaan monenlaista uutta.

Aikuisten TPO:n teemakurssilla on mahdollisuus tutustua visuaaliseen teatteriin ja kokeilla varjo- ja esineteatterin mahdollisuuksia fyysisen näyttelijäntyön rinnalla.

Syksyllä tarjontaa rikastuttanut pitkän improvisaation kurssi saa jatkoa keväällä.

Kulttuuritila Näkkärin uutta tekniikkaa päästään hyödyntämään valosuunnittelija Timo A. Aallon vetämällä teatteri- ja esitystekniikan kurssilla, joka keskittyy valon ja videon mahdollisuuksiin esitysten suunnittelussa.

Kuvataiteessa yhteistyö Taidemuseo Veturitallin kanssa jatkuu uuden aikuisille suunnatun Taideiltapäivät Veturitallilla-kurssin myötä, joka kokoontuu Veturitallilla kahdeksana perjantaina.
-Näyttelystä ja erilaisista taiteen tekemisen tavoista nautitaan paikallisten kuvataiteilijoiden Eero Markukselan, Tea Tikan, Keanne van de Kreeken ja Andrea Vannucchin opastuksella.

Grafiikkaa pääsee oppimaan viikonloppukursseilla ja puupiirrokseen tutustutaan kuvataiteilija AMK Tea Tikan johdolla. Ilman prässiä tehtäviä grafiikan tekniikoita kokeillaan kuvataiteilija AMK Suvi Toivoniemen kanssa.
-Valokuvaamisesta kiinnostuneille tarjoaa kuvataiteilija AMK Andréa Vannucchin Henkilökuvaus- kurssi uusia näkökulmia ja työkaluja henkilökuvaamiseen sekä kuvausharjoituksia mallien kanssa.

Keväällä on tarjolla tuttuun tapaan myös luentoja, kun muun muassa Vesa Vares, Risto Marjomaa ja Sture Lindholm vierailevat opistolla.
-Carpe diem – antiikin jäljet ajassamme kurssi on kolmen kokoontumiskerran uutuuskurssi, jossa käsitellään esimerkiksi latinankielisiä lentäviä lauseita.

Tietotekniikassa on jälleen vuorossa perinteiset Word ja Excel -kurssit.
-Lisäksi kiinnostuneille löytyy mahdollisuus esimerkiksi nettisivun tai blogin tekoon. Nuorille on jälleen tarjolla suosittu Heikki Pullon luotsaama Nuorten teknologiaharrastusryhmä Teijolla.

Myös suositut ruokakurssit ovat löytäneet paikkansa kevään lukujärjestyksestä.

Opistolla pääsee tutustumaan myös shakin ja biljardin saloihin yhteistyössä paikallisten alan kerhojen kanssa.

Tarjolla on myös jumppaa, joogaa, tanssia ja monenlaista kehon huoltoon, liikkuvuuteen, tasapainoon, rentoutukseen tai lihaskuntoon keskittyvää kurssia.

Kädentaidoissa nousee aina vuosittain jokin ”hittituote”, jota kaikki sitten haluavat oppia tekemään. – Makrame on ollut suosittu jo useampana talvena ja se on pitää pintansa edelleen. Uutta kädentaidoissa ovat esimerkiksi lyhytkurssit Kynnysmatto köydestä, Perinteinen veneen leputtaja köydestä, Pääsiäismunien maalaamista vahatekniikalla ja Tuftaus -kurssit.

Eksoottisempaa tekemistä hakeva voi ilmoittautua Turkisparkintakurssille.

Pekka Mäenpää

Kansalaisopistosta löytyy myös oma jumppasali erilaisia liikuntakursseja varten.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: