Valtakunnalliset matkailu- ja työllisyystulot kertovat omalta osaltaan Salosta matkailukaupunkina.
Yrityssalo julkisti keskiviikkona vuoden 2023 tulo- ja työllisyysvaikutukset -tutkimuksen tuloksia. Valtakunnallisesti tutkimuksessa oli mukana yli 40 kaupunkia.
Salossa matkailu- ja työllisyystulot olivat 44 miljoonaa euroa koko vuoden ajalta.
Lähialueisiin verrattuna Salo nousee tuloissa Hangon ja Naantalin edelle. Suurimman osuuden tuloihin tekivät läpikulkumatkaajat, jotka kerryttivät polttoaineen myyntiä ja vähittäistavarakauppaa, joiden osuus tuloista oli 51.2 prosenttia eli 22 miljoonaa euroa. Toisiksi suurin tulonlähde oli majoitus- ja ravitsemustoiminta 32.6 prosentilla eli 14 miljoonalla eurolla.
– Salon vetonaula on ehdottomasti luonto ja Teijon kansallispuisto. Saloa halutaan kuitenkin nostaa jatkossa myös ruokamatkailun kannalta. Korostetaan, että paikallinen ruoka on Salossa vahvasti esillä. Onhan se hienoa, että perunat tulevat tuosta kahden kilometrin päästä, Yrityssalon kehittämispäällikkö Maija Pirvola antaa esimerkin.
Yrityssalon matkailusta vastaavan erityisasiantuntijan Tiina Backmanin mukaan pienimuotoista tuotteistamista on tällä saralla jo nähtävissä.
– Se näkyy esimerkiksi maatila- ja siideripanimovierailuina, jotka ovat keskieurooppalaisten matkailijoiden suosiossa, hän kertoo.
Tulevaisuuden kannalta nähdään kehittämismahdollisuuksia, joita lähdetään viemään eteenpäin yhdessä Lomalaidun ry:n kanssa, jonka tarkoituksena on kehittää ja edistää maaseutumatkailua.
Seuraavaksi aloitetaan kaksi vuotta kestävä Salo 360° -kehittämiskokonaisuus, jonka tarkoitus on edistää Salon matkailualueen kehittämistä ja kansainvälistymistä.
– Tässä tärkeänä osana digitaalinen saavutettavuus ja tekoälyn hyödyntäminen digitaalisissa palveluissa, Pirvola kertoo.

Salonjokilaakso