Tuulan koti Pahkavuoressa lämpiää yhteishankituilla aurinkopaneeleilla

Tuula Juopperi on yksi Ilmastoviisas Salo -ryhmän aurinkopaneelien yhteishankkeeseen osallistuneista.

Kirsi Uusitalo

– Valtavat sähkölaskut olivat viimeinen niitti, kertoo Pahkavuoressa asuva Tuula Juopperi syyksi sille, miksi hän on hiljattain hankkinut aurinkopaneelit pienen talonsa katolle.
– Talossani on suora sähkölämmitys. Pari vuotta sitten tammikuun sähkönsiirtolasku oli vähän päälle 600, kun itse sähkönkulutus oli 330. Meinasin kuolla niille sijoilleni, kun sain ne laskut, Juopperi kertoo.

Juopperi kertoo harkinneensa varmaan 15 vuoden ajan aurinkopaneelien hankkimista. Siksi Ilmastoviisas Salo -ryhmän yhteishanke tuli kuin taivaan lahjana.
– Ilman yhteishankettakin olisin hankkinut aurinkovoimalan, mutta yhteishanke teki kaikesta äärettömän helppoa. Sain paneelit hieman edullisemmin, minun ei tarvinnut kysellä tarjouksia eikä tehdä vertailuja. En olisi kyennyt tekemään vertailuja, koska en ole mikään tekninen ihminen. Yrityksen mies kävi täällä tekemässä sopimuksen ja asennukseen meni kaksi päivää, sitten tuli lasku.

Aurinkopaneelien yhteishankkeen järjestänyt Ilmastoviisas Salo -ryhmä kutsui aurinkovoimalan ostosta kiinnostuneita viime keväänä ja kesänä infotilaisuuksiin, joissa päätettiin muun muassa siitä, mitä kriteerejä tarjouskilpailuun osallistuville yrityksille asetetaan.

Tärkeimmiksi kriteereiksi valikoituivat hinta 65 prosentin painoarvolla sekä kotimaisuus. Ilmastoviisas Salo oli hankkeessa tarjouskilpailun toteuttaja, mutta jokainen mukaan osallistunut on tehnyt sopimuksen kilpailun voittaneen Solar Age Oy:n kanssa itsenäisesti. Aiemmin vastaavia yhteishankkeita on järjestetty muun muassa Somerolla ja Mynämäellä, joissa mukaan tulleita talouksia on ollut muutama kymmenen.

Salossa hankkeeseen osallistuu 28 kotitaloutta, ja asennukset ovat päässeet käyntiin syksyn aikana. Aurinkopaneelit tulevat Solar Finlandin tehtaalta Salosta.

– Aurinkovoimala säästää rahaa niin, että pystyn asumaan tässä. Minua ärsyttää hirveästi, kun kaikki kysyy, että onko se kymmenen vuotta, kun olet maksanut voimalainvestoinnin takaisin. Enhän minä sitä niin ajattele, vaan niin, että kyse on minun tulevaisuudestani.

– Alkuinvestoinnin jälkeen aurinkoenergia on ilmaista, eikä minun tarvitse enää miettiä, minkä patterin laitan päälle, selvittää Juopperi aurinkoenergian hankkimiseen vaikuttaneita syitä.

Hänellä on keittiössään puuhella ja olohuoneessa varaava takka. Ylhäällä makuuhuoneessa on kamiina.
– Niitä käytettiin tosi paljon, kun olin kotona lasten kanssa. Nyt kun olen työssä kokopäiväisesti, niin eihän niitä niin useasti pysty käyttämään. Puulämmityksessä pitää ensin tilata puut, kun ei ole omaa metsää, mistä niitä saisi. Puut täytyy kantaa puuvarastoon, sieltä sisälle ja viedä tuhkat ulos. Siihen tarvitaan sellainen ihminen, joka tykkää puuhastella. Kun alan olla jo siinä iässä, että luita jo kolottaa, käyttömukavuus on tärkeää.

Juopperilla ei ole hyvää sanottavaa sähkönsiirtohinnoista, jotka ovat jatkuvasti nousseet. Nyt oman talon katolla olevat 14 paneelia tuottavat omaa sähköä.
– Aluksi havittelin 5 kwh:n paneeleita, mutta kun katolla on keskellä lyhty, niin siksi sinne mahtui vähemmän niitä. Nyt minulla on 3,85 kwh:n aurinkovoimala. Lisäksi on älyinvertteri. Yhteensä ne maksoivat noin 6500 euroa, josta invertterin osuus oli 500 euroa.

Juopperi pohti myös muita energiaratkaisuja.
– Kun remontti alkoi talossa, silloin mietin pellettilämmitystä. Myös maalämpöä ajattelin, mutta lattian alla ei ole lämmitysputkia. Niiden asennuksen takia olisi pitänyt kaikki lattiat avata. Olen kyllä sitä mieltä, että jos joku talon tekee, niin ehdottomasti maalämmitys, koska se on edullista.
– Olen hirveän ylpeä itsestäni, että olen tehnyt ison ekoteon. Olihan tässä maailma pelastuu -ajattelua mukana. Kyllähän yksikin ihminen voi vaikuttaa, ja monta pientä ihmistä voi vaikuttaa isoihin asioihin.

Juopperi puhuu lumipalloefektistä. Sillä hän viittaa siihen, että kun vaikkapa yksi naapureista hankkii aurinkoenergiaa, muut seuraavat perässä.

Pelottaako tulevaisuus omakotitalossa asujaa?
– Nyt on alettu pelotella, että vanhoja taloja ei saa myytyä. Ennen on ajateltu, että kun sinulla on talo, sen kun vain myyt sen niin selviät. Yksi jos toinenkin analyytikko on kertomassa, että talojen arvot romahtavat. Ja kyllähän ihmiset haluavat takaisin sen, mitä ovat sijoittaneet. Kun hain lainaa aurinkovoimalaa varten, perustelin sitä pankille sillä, että talon arvo nousee. Lainan saannissa ei ollutkaan mitään ongelmaa, Juopperi kehuu.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: