Uimakausi korkattiin Lehmijärvellä

Kirsi Uusitalo

Lehmijärven rannalla ei ole vielä ruuhkaa, kourallinen uimareita käy saunassa ja melko pikaisesti kastautumassa laiturin päässä, sillä kesäisestä säästä huolimatta vesi on vielä kylmää, 12-asteista. Kioskin pitäjä Ari Mäenpää tosin huomauttaa, että sitten kun vesi on 25-asteista, se ei enää virkistäkään.

Vapaaehtoisiin kuuluva, Mesuca Basketissakin työskentelevä Mäenpää tuli rannalle sen jälkeen, kun hänen työnsä olivat loppuneet Paimiossa neljän aikoihin. Hän on kiireinen mies, sillä tiistaisin ja torstaisin on vuorossa vielä koripallojoukkueen treenit kahdeksalta. Kotiin pääsee joskus yhdentoista maissa. Juuri vapaaehtoisten takia Lehmijärvi on toukokuussa auki iltaviidestä alkaen, sillä ihmiset pitävät yllä uimapaikkaa muiden töidensä ohessa. Mäenpää kertoo, että tällä kesäkaudella ranta ja samalla kioski on ollut auki kolme kertaa, ja kassaan on sinä aikana kilahtanut peräti viisi euroa. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, vaan sillä, että ihmiset pääsevät nauttimaan olostaan täällä.

Laiturin päässä rentoutuvat eläkeläisnaiset, Riitta Kivimäki sekä hänen ystävänsä sanovat, että ovat käyneet rannalla toistakymmentä vuotta. He kertovat oman näkemyksensä siitä, miksi Lehmijärvi on Salon suosituin uimala.
-Täällä on siisti ranta, puhdas vesi ja tämä on lähellä keskustaa, helppo tulla. Kun on hirveät helteet, tuo biitsi on ihan täynnä porukkaa.
-Olemme täällä sekä kuntoilun että virkistyksen vuoksi, olemme harrastaneet myös vesijuoksua. Viime kesänä, kun oli niin kuuma, uimme laiturien väliä. Se on sopiva matka, 75 metriä. Järveä emme lähde ylittämään, olemme sen ikäisiä, että tulee suonenvetoja, Kivimäki ystävineen kertoo.

Ennen Lehmijärvelle tuloa Kivimäki kertoo yrittäneensä leikata nurmikkoa, mutta kone ei lähtenyt käyntiin. Äänestä kuitenkin kuulee, ettei sen niin väliä. Täällä ollaan lomatunnelmissa eikä mistään stressata.
Mäenpään mukaan Lehmijärvi on suosittu, koska siellä on hyvät tilat virkistäytymiseen, valvonta pelaa ja se että on iso santa-alue ja tilava ranta ovat myös plussaa.
Lehmijärven rannalla ihmiset tuntevat toisensa, ja hyvän tunnelman aistii muun muassa ystävällismielisestä keskinäisestä naljailusta.
-Sinäkin aina kintuissa, oli kesä tai talvi, eräs eläkeläismies kuuluu härnäävän tuttavaansa. Kun Mäenpää käy täyttämässä kahvipannun laiturille johtavien rappusten luona sijaitsevasta hanasta, ohi kulkevat naiset protestoivat.
-Hyi millaista vettä, emme kyllä juo enää, kun näimme, millaisesta vedestä kahvin keität.
-Kyllä ne nyt jaksaa, tokaisee Mäenpää hyväntuulisesti vastapalloon.
Lehmijärven vakioporukassa on vannoutuneita liikunnan harrastajia, ja moni ystävyys on saanut alkunsa avannossa.
-Monet ihmiset ovat tutustuneet avantouinnin parissa, ja näkevät sitten taas kesällä toisiaan, kun tulevat tänne Lehmijärvelle. Nämä ihmiset käyvät täällä joka päivä ja tuokin miesporukka tuossa tulee tänne, vaikka kiviä sataisi. Moni käy jo aamu-uinnilla uimahallissa kuuden tai seitsemän aikaan, ennen kuin tulee rannalle. Yksi miehistä vetää päivässä vielä kolme-neljäkymmentä kilometriä päivässä pyörällä.

Mäenpää lähettää terveisiä kaupungille, että mikäli Lehmijärvelle saataisiin avantopaikatkin, se olisi ylivoimaisesti suosituin Salon rannoista. Tällä hetkellä tiistaisin ja torstaisin käy noin 50-70 uimaria.
-Ihanaa on, sinne vaan! kehottaa pöytään istahtanut rouva, joka on pukeutunut siniseen uima-asuun. Hänkin on avantouimari, kuten suuri osa toukokuussa uimakauden aloittaneista. Muut uimarit tulevat vasta kesäkuussa.
-Avanto karaisee ja auttaa, kun on kaikkia sairauksia. Avannossa kävijät ovat sosiaalista porukkaa, vaikka ei tunneta kuin etunimiltä. Eikä tarvitsekaan! Olen nautiskelija, mutta vesi auttaa. Säryt jäävät tuonne veteen. Jollen kävisi täällä, kaikki paikat olisivat jumissa. Kun aina puhutaan, että suomalaiset ovat vähän sellaisia… tässä kun istutaan ja kahvitellaan, pian siitä tulee oma porukka. Tämä on hauskaa seuranpitoa, kahvin juontia ja juoruamista omassa porukassa, ja uinti on terveydellekin hyvää. Joka kesä tulee uusia ystäviä mukaan, nyt on kaksi ystävää täältä nukkunut pois.
Rouva on tullut torstaiuinnille avantoseurueessa tapaamansa naisen kanssa, joka on aiemmin päivällä käynyt tekemässä tupatarkastuksen rouvan kotona.

Nuorin Lehmijärvellä iltaa viettävistä uimareista on neljävuotias Aino, jolla on mukanaan iso uimarengas. Tyttö on oppinut talvella uimaan hallissa. Veljet ovat Ainon äidin mukaan näyttäneet tyttärelle reipasta esimerkkiä. Aino käy ainakin kerran viikossa uimahallissa, tyttö on kova vesipeto.
Lehmijärvelläkin hän on kuin kotonaan, kirmaa laiturien väliä niin nopeaan, ettei kuvaaja pysy perässä ja hyppii laiturin päästä veteen.
-Kyllä hän hyppää uimahallissakin lankulta jo. Tuossa laiturilla on tikkaat ja ranta on lähellä, mutta olisihan hän voinut minuakin odottaa, miettii äiti, kun seuraamme tytön edesottamuksia ihailevien naisten kanssa pienen mestariuijan riemukasta vipellystä. Lehmijärvi on tuttu paikka Ainon perheelle. Äitienpäivänä on käyty uimassa sukulaisen mökillä, joka sijaitsee saman järven rannalla.

(Juttu julkaistu 22.5.2019 lehdessä)

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: