”Vaeltaessa voi puhua tarpeen mukaan tai olla vain hiljaa kaverin kanssa”

Jaska ja Jukka Nyberg jaksavat vielä hymyillä Karhunkierroksen loppukilometreillä.

Veljekset Jaska ja Jukka Nyberg kulkevat Karhunkierroksen viimeisiä kilometrejä Konttaisen laella Kuusamossa. Syyskuun alkupuolen sää on aurinkoinen ja lämmin, tuulta on vain hieman Konttaisen laella 433 metrin korkeudella meren pinnasta laskettuna. Vielä heidän on jatkettava Valtavaaran huipulle ja sieltä laskeuduttava Rukan päätepisteelle. Sen he saavuttavat vielä samaisen päivän aikana.

He ovat varanneet koko Karhunkierroksen (82 km) kulkemiseen viisi päivää ja ovat tyytyväisiä valintaansa.

– Kolmessa päivässä juoksemalla kiertäminen tai stressi ehtimisestä lentokoneeseen ei ole meidän juttu, toteaa Jukka.

– Suosittelen Karhunkierroksen tai minkä tahansa useamman päivän kestävän retkeilyreitin kulkemista, mutta varaamalla riittävästi aikaa kiertämiseen, opastaa Jaska.

Veljeksistä Jukka on tottuneempi vaeltaja ja kertoo käyneensä mm. Kurjenrahkan, Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoissa sekä myös Kolilla.

– Minulle useamman päivän retkeily vaikka yksinäänkin on henkistä rentoutumista. Olen esimiehenä tehtaalla ja tarvitsen aina välillä pään tyhjentämistä työasioista. Siksi useamman päivän retkeilyreissu on sopiva henkireikä itselleni.

– Olen ensimmäistä kertaa mukana tällaisella pidemmällä reissulla. Minulle on ollut parasta tällä retkellä kokeilla omia rajojani, kuinka pärjään pidemmällä reissulla ja ulkona yöpymisissä, kertoo puolestaan Jaska.

Jaskalla on vahva urheilutausta, hän on pelannut jalkapalloa menestyksekkäästi mm. TPS:ssä, VPS:ssä ja kymmenen vuotta Norjassakin.

– Kuntoa riittää siis, eikä jalatkaan ole rakoilla, mutta tällainen retkeily vaatii kuitenkin myös muunlaista jaksamista ja sitäkin on ollut hyvä kokeilla, selvittää Jaska.

Yksi tällaisen retkeilyn raskaimmista asioista on kantaa kaikki retkitarvikkeensa rinkassa. Painoa selässä kannettavalla retkirinkalla varusteineen on yleensä noin 15-20 kiloa ja Jukka kertoo oman rinkkansa lähtöpainoksi 16kg.

– Jonkin verran paino on tietenkin vajennut ruokien käytöstä, toteaa Jukka.

– Meille veljeksinä tämä on ollut hyvä reissu olla yhdessä pidemmän aikaa, sillä omissa arkitouhuissamme emme ole juurikaan tekemisissä, koska asumme eri paikkakunnilla, minä Porissa ja Jaska Seinäjoella. Vaeltaessa voi puhua tarpeen mukaan tai olla vain hiljaa kaverin kanssa. Jos on noustavana 300 porrasta, niin kyllä siinä kumpikin hiljenee, kertoo Jukka veljesten reissusta.

– Minulle retken paras anti on, kun saavutaan päämäärään ja saadaan reissu tehtyä. Retkeily on hyvä harrastus, usein ongelmana on vain lähtemisen vaikeus, kun siitä pääsee yli, homma on mukavaa, kuvailee Jukka.

Jaskan mielestä myös oleminen erossa verkosta, somesta ja jatkuvasta koronan miettimisestä ja uutisoinnista on ollut myös tärkeää ja helpottavaa.

– Luonto on mahtavaa ja täytyy osata myös ihailla maisemia sopivilla paikoilla vaikka metsäisillä osuuksilla ei sitä voi tehdä, kun on koko ajan katsottava mihin jalkansa seuraavaksi laittaa.

– Varatkaa tarpeeksi aikaa vaelluksellenne, niin siitä ei tule pakkotahtista suorittamista, suosittelen tätä kyllä, toteaa lopuksi Jaska.

Ohessa tunnelmia myös salolaisten ruskareissuista.

L38-21 Retkeily Tuija ja Jussi Aitio
L38-21 Retkeily Tiina Laine
L38-21 Retkeily Raimo ja kuukkeli
L38-21 Retkeily Tiina Laine ruskaa ja lunta
L38-21 Retkeily Santeri Suomi, Hilma Anttonen, Anne Nikander ja Vesa Suomi
previous arrow
next arrow

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: