Salolainen Toni Parviainen pudotti yli 100 kiloa painostaan

Suuri elämäntapamuutos alkoi kävelemällä niin kutsutuilla ”Uskelan portailla”. Näistä ensimmäisistä askelmista kaikki alkoi vuonna 2019.

Salolainen Toni Parviainen tietää, että suuri painonpudotus on vielä suurempi elämänmuutos.

Painoin enimmilläni melkein 215 kiloa. Nyt painoni on 105 kilon luokkaa. Puolet entisestä miehestä lähti parissa vuodessa, kertoo perheenisä Toni Parviainen merkittävästä elämänmuutoksestaan.

Aiemmin portsarina työskennellyt Toni sanoo olleensa tuhti koko elämänsä – jo lapsuudesta lähtien. Ylimääräinen paino kulki mukana vuodesta toiseen. Tonilla on kolme lasta, joista nuorin oli parin vuoden ikäinen, kun hän erosi vaimostaan ja lasten äidistä.

Vaikeilla vuosilla oli oma osuutensa painon kertymisessä.

– Sain kuulla usein siitä, että asialle on tehtävä jotakin. Kärsin sydänvaivoista ja rytmihäiriöistä, joiden kanssa on ongelmia viikoittain, yhä nykyäänkin. Ylipaino ei tietenkään ole sellaisessa tilanteessa hyvä juttu. Usein turhautuminen ja toisten asiasta vihjailu tuli otettua itseen, mikä kävi ilmi syömällä vain enemmän. En usko, että kärsin silloin masennuksesta, mutta jotain pientä sen suuntaista se oli.

Toni ei aluksi rohjennut lähteä lääkärin suosittelemaan vatsalaukun pienennysleikkaukseen. Hänen mukaansa “aina meni pupu pöksyyn”. Neljäs kerta ja neljäs yritys kuitenkin sanoi toden. Pienennysleikkauksen ohella Tonia odotti sydänleikkaus, joista molemmat edellyttivät painon pudotusta. Viime vuoden joulukuussa tehdystä pienennysleikkauksesta koitui kuitenkin ongelmia, jotka saatiin onneksi korjattua nyt toukokuussa tehdyssä ohitusleikkauksessa.

– Aloitin elämäntapamuutokseni vuonna 2019. Leikkauksia varten sellaisen 50 kilon piti lähteä. Alku oli vaikea, mutta nyt jälkikäteen en voi kuin suositella – päivääkään en ole katunut tähän ryhtymistä.

Kirkonmäellä sijaitsevat “Uskelan portaat” olivat Tonin lähtöruutu liikunnan lisäämisessä, ruokavaliomuutoksen ohessa. Ensimmäisinä aikoina portaitten matkaa ei pystynyt kävelemään kuin kahdesti, mutta hitaasti kunto alkoi koheta. 

– Vaikeita hetkiä on tällekin matkalle mahtunut. Etenkin alussa suuri motivaationi painon pudottamiseen oli elämänlaadun parantamisen lisäksi saada sydämen ongelmat korjattua. Pääsin molempiin leikkauksiin, mutta siinä missä pienennys- ja ohitusleikkaukset sujuivat, sydänleikkaukseni epäonnistui. Lääkärin mukaan korjaavaa leikkausta ei voida tehdä. Se oli melkoinen isku vasten kasvoja. Niihin aikoihin mieli oli mustana eikä innostus laihdutukseen ollut sama kuin ennen, mutta lopulta sain itseni jatkamaan eteenpäin. 

– On karua ajatella, että tätä nykyä se tärkein eteenpäin vievä voima on toive saada edes muutamia elinvuosia lisää, mutta se on myös totuus. Asian sulatteluun meni aikansa. Olen silti yllättynyt itsekin, että näin lyhyessä ajassa sain pudotettua näin paljon painoa. Oloni on selvästi parempi.

Huimasta muutoksesta huolimatta Toni kertoo syövänsä samanlaista ruokaa kuin ennenkin – tavallista kunnon kotiruokaa, määrät vain ovat pienempiä.

Pienennys- ja ohitusleikkauksien myötä ruuan olomuoto ei kuitenkaan sisällä paljoa kiinteää, vaan enimmäkseen keittomainen ruokavalio kuuluu asiaan.

– Päivässä pitäisi syödä 5–6 pientä ateriaa. Moni painonpudotusta suunnitteleva ajattelee, että herkuttelusta pitää luopua tyystin, ja murehdin sitä kyllä itsekin. Kesään kun varsinkin kuuluu grillaaminen sun muut. Loppujen lopuksi en ole joutunut luopumaan paljosta eikä ruokavaliosta pois jääneet ruuat ole harmittaneet enää. Nykyään herkkuani ovat mansikat, niihin on tullut oikea himo.

Myös yllättäviä puolia on mahtunut mukaan. Monien mielestä tänä vuonna jo riesaksi jatkunut pitkä ja kuuma kesä oli helteisyydestään huolimatta Tonille ensimmäinen kesä, josta hän nautti. 

– Sydänvaivaiselle ja ylipainoiselle helle on oikea punainen vaate. Ei pystynyt mitään tekemään, kun pelkästään oleminen oli rankkaa ja vaarallistakin. Tämä kesä oli kuitenkin toisenlainen. Se oli todella hieno tunne.

Tonilla todettu tyypin 2 diabetes lääkityksineen jäi laihtumisen myötä pois, samoin verenpainelääkitys. Myös sydänlääkitys pienentyi.

– En oikein osaa ajatella tekemisiäni saavutuksina tai sen semmoista, tykkään ennemmin tsempata muita. Vähän sellainen vähättelijän vika luonteesta löytyy. Mutta ehkä tästä aikaansaannoksesta voisin olla ylpeä, Toni miettii tyypillisen vaatimattoman suomalaismiehen tapaan. 

– Ja jos jotenkin voisin rohkaista muita samalla tiellään olevia painon pudottajia, niin kannustan heitä luottamaan itseensä. Malttamaan mielensä ja olemaan sinnikkäitä. Kiusauksien vastustaminen on usein kovaa, mutta siitä selviää kyllä, Toni vakuuttaa. 

Onnistuneesta laihdutuksesta huolimatta selän ongelmien aiheuttamien vaivojen vuoksi liikunta on viime aikoina joutunut jäämään paitsioon. Jo lähipäivinä odottavalta selkäleikkaukselta Toni perheineen odottaa paljon ja toivoo kipujen jäävän leikkauspöydälle.

– Haluaisin kovasti päästä salille ja saada kuihtuneita lihaksia takaisin. Myös uudelleenkouluttautuminen on merkittävänä haaveena, jos kaikki menee hyvin ja toipuminen sujuu. Ei tämä kotona oleskelu ole kivaa, en malttaisi odottaa pääsyä takaisin työelämään. Vielä on auki, mitä lähtisin entisen ammattiosaamisen jälkeen työstämään, mutta annan asioiden edetä omalla painollaan. Lisäksi aion päästä painonpudotuksessani vielä alle sadan kilon, Toni viimeistelee toiveikkaana.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: