”Vanhoissa huonekaluissa näkyy elämä”

Puuseppäartesaani ja yrittäjä Heidi Takatalo kertoo vanhojen huonekalujen arvostuksen on kasvaneen ja nostaneen myös kiinnostusta niiden entisöintiä kohtaan.

Perttelin Isohiidessä asuva Heidi Takatalo avaa omakotitalon pihamaalla sijaitsevan ulkorakennuksen oven. Aiemmin autotallina toiminut tila on muutettu Heidin yrityksen, Entisöinti Henditin työtilaksi. Heidi kuvailee tien puuseppäartesaaniksi ja itsenäiseksi yrittäjäksi kulkeneen pitkän kaavan kautta.

– Valmistuin miltei 20 vuotta sitten parturi-kampaajaksi. Työskentelin myös Hansaprintillä viiden vuoden ajan, kunnes lähdin opiskelemaan lähihoitajaksi. Olin töissä Salon kaupungin kotihoidossa kymmenen vuotta. Jäin sieltä pois vuonna 2018, sillä halusin tehdä työkseni jotain aivan muuta. Olen aina tehnyt paljon käsilläni, käsitöiden lisäksi pieniä remonttihommia, maalauksia ja laatoituksia. Käsillä tekeminen on ollut minun henkireikäni. Se on sellaista, missä olen hyvä ja mistä minulle tulee hyvä mieli. Äitini on myös aina tehnyt käsitöitä, ommellut ja ollut näppärä remontoimaan. Isä on puolestaan taiteellinen, häneltä olen perinyt varmaankin luovuutta, Heidi kuvailee.

Heidi sai tukea ja kannustusta lähteä opiskelemaan uutta ammattia mieheltään Terolta, jonka hän oli tavannut vuonna 2017.

– Terolla on teollisuuden ja raskaan kaluston hiekkapuhallus- ja maalaamoyritys. Hän kannusti minua hakemaan Salon ammattiopistoon puuseppäartesaanilinjalle. Opiskeluun tuli kahdeksan kuukauden tauko, kun tulin raskaaksi. Sinä aikana sain ”ällin” perustaa oman yrityksen.

Heidin työharjoittelupaikalla, Turussa sijaitsevalla Huonekalujen Entisöinti Barokilla on ollut suuri vaikutus hänen osaamiseensa.

– Olin työharjoittelussa puolitoista vuotta ja sinä aikana oli myös jaksoja koulussa. Barokin omistaja Tapio Leppämäki opetti minulle kaiken, mitä tarvitsen tässä työssä. Perustin Entisöinti Henditin heti valmistuttuani, eli toista vuotta tässä nyt mennään yrittäjänä. Olen tähän hetkeen tyytyväinen, nyt on hyvä olla, Heidi hymyilee.

Vanhojen huonekalujen arvostus on kasvanut ja nostanut myös kiinnostusta niiden entisöintiä kohtaan.

– Huonekaluissa saattaa olla jokin tunneside, ne voivat olla esimerkiksi oman perheen tai suvun perintökalleuksia. Ekologisuus on yksi asia, joka on lisännyt huonekalujen entisöintiä. Olen käyttänyt sosiaalista mediaa kertoessani entisöintitöistäni, siitä on ollut apua. Töitä on tällä hetkellä tasaisesti. Huonekaluille tehdään muun muassa viilukorjauksia, liimauksia, petsauksia, lakkauksia tai maalauksia. Työ tehdään aina asiakkaan toiveiden mukaan, mutta tietysti suosittelen sopivaa entisöintitapaa tarvittaessa. Eniten tuodaan lipastoja ja senkkejä entisöitäväksi. Seuraavaksi suurin ryhmä ovat ruokapöydät ja tuolit. Ruokapöytiin tulee helposti kolhuja, pintavaurioita ja kulumaa. Tuoleille tehdään usein liimauksia ja lakkauksia. Pyrin korjaamaan huonekalut aina niin, että vastedeskin ne ovat korjattavissa. Vanhoissa huonekaluissa näkyy elämä, vanhat ajat. Olisipa ihanaa, jos ne voisivat puhua ja kertoa kaikki tarinansa, Heidi sanoo.

Hän haluaa jatkaa opiskelujaan ja laajentaa samalla entisöintitaitojaan myös verhoilun puolelle.

– Aina välillä on asiakkailta tullut kyselyä, voinko tehdä myös huonekaluverhoiluja. Olen aloittamassa syksyllä verhoilijaopinnot Helsingissä. Verhoilu on kiinnostavaa ja olen muutamia nojatuoleja jo verhoillutkin.

Heidin kesään kuuluu paljon muutakin kuin työntekoa. Heidi ja Tero menivät naimisiin kesäkuussa. Kiikalan kirkossa vihitty pariskunta vietti aurinkoisen lämmintä hääjuhlaa kotonaan, jonne kokoontui lähimmät sukulaiset ja ystävät. Maaseudun rauhassa asuvassa perheessä on kaksi lasta, 13-vuotias Roni ja 4-vuotias Henni. Heidi on asunut Isohiidessä neljä vuotta ja viihtyy hyvin.

– Meillä on koira sekä pienkanalassa olevat kolme kanaa ja kukko. Lapset auttavat mielellään niiden hoitamisessa. Hoidamme pihapiiriä Teron kanssa yhdessä ja keksimme aina uutta projektia. Rakastan huonekasveja, meillä on niitä varmaan kolmesataa kappaletta. Harrastan käsitöiden tekemistä, kudon ja teen ristipistotöitä. Kaipaan aina jotain uutta tekemistä. Jos jumitun, minusta tulee levoton. Teron kanssa harrastamme myös vanhoja autoja ja niiden kunnostamista. Hoidan autojen pienten osien maalauksia ja verhoiluja. Meidän projektina on Buick Lesabre vuodelta 1960 ja ajossa on Buick Special vuosimallia 1965, Heidi kertoo.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: