Varsinais-Suomi siirtyy leviämisvaiheeseen tänään

Voimassa on tiukin eli leviämisvaiheen kasvomaskisuositus.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti tänään, että maakunta siirtyy kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen välittömästi, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteessa kerrotaan. Kaikki kriteerit leviämisvaiheesta täyttyvät.
Koronatartunnat ovat lisääntyneet vauhdilla Varsinais-Suomessa. Uusia koronatapauksia todetaan lähes 100 päivittäin. 28.7. todettiin 134 positiivista, mikä on kolmanneksi korkein päiväkohtainen lukema koko epidemian ajalta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Sairaalahoidon tarve on kasvamassa ja hoidettavista potilaista yhä useampi on nuori aikuinen. Tyksissä oli 11 koronapotilasta maanantaina 2.8. Teho-osastolla ei ole tällä hetkellä koronapotilaita.
– Perusterveitä nuoria aikuisia on mukana ryhmässä, joka nyt tarvitsee sairaalahoitoa, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Myös tartunnan saaneista nuoret aikuiset edustavat suurta valtaosaa. Tartunnan saaneista 58 prosenttia on 15–29-vuotiaita.

Viime 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä nyt 174,3 (THL 2.8.). Heinäkuun 26. päivänä ilmaantuvuus oli 104,1. Positiivisten koronatestien osuus on nyt 5,1 prosenttia, kun se 26. heinäkuuta oli 3,6 prosenttia.

Kuluneella viikolla tartunnan jäljitys onnistui vain 50 prosentissa tapauksista.
– Jäljitysprosessi ei pysy perässä koronatartunnoissa. Tämä on toki resurssikysymys, ettei ole tarpeeksi henkilökuntaa jäljitystyöhön, mutta kyse on myös siitä, että tartunnan saaneet henkilöt eivät itse tiedä, mistä ovat tartunnan saaneet, Rintala sanoo.

– Nyt ei ole baarien, yökerhojen tai festivaalien aika, myöskään opiskelijabileitä ei tule pitää tässä vaiheessa. Riittävistä turvaväleistä sekä tehostetusta hygieniasta on pidettävä huolta myös ulkotiloissa, hän lisää.
Kaikki leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät ja koronakoordinaatioryhmä päätti yksimielisesti, että Varsinais-Suomi siirtyy leviämisvaiheeseen välittömästi.

Epidemian leviämisvaiheen muutokset suosituksiin

Varsinais-Suomi siirtyy leviämisvaiheen mukaisiin suosituksiin. Leviämisvaiheen suositukset olivat viimeksi voimassa toukokuussa.

Kaikki terveysturvallisesti järjestetty ryhmäharrastustoiminta voi jatkua. Ryhmä haluaa varmistaa erityisesti lasten ja nuorten normaalin harrastustoiminnan mahdollisimman kauan.
Voimassa on tiukin eli leviämisvaiheen kasvomaskisuositus.

Leviämisvaiheen etätyösuositus otetaan käyttöön kansallisen linjauksen mukaisesti. Suositellaan etätyön tekemistä laajasti julkisella ja yksityisellä sektorilla kaikissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että ruokailuja ja kahvitaukoja porrastetaan työpaikoilla.

Peruskoulujen, oppilaitosten ja korkeakoulujen suosituksiin ei nyt muutoksia. Peruskoulujen, ammatillisten oppilaitosten, lukioiden sekä korkeakoulujen syyslukukausi voidaan aloittaa lähiopetuksessa. Kaikissa lähiopetustilanteissa suositellaan maskin käyttöä peruskoulun neljäsluokkalaisista alkaen. Tässä voidaan käyttää kuntakohtaista harkintaa.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaamiseen ei tehty muutoksia.
Ulkomaille matkustamisessa tulee huomioida UM:n matkustamista koskeva yleissuositus ja THL:n antamat suositukset.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: