Victoria Laitsaari kulkenut pitkän tien Teijolta lifestyle-yrittäjäksi Italiaan

Victoria Laitsaari viihtyy suunnittelemissaan pellava-asusteissa. Kuva napattu Victorian naapurikylässä San Felice Circeossa.

Pekka Mäenpää

Perniön lukiosta 2014 ylioppilaaksi päässyt Victoria Laitsaari elää työntäyteistä elämää Italiassa.
Oma lifestyle-mallisto työllistää tilasuunnittelijaksi kouluttautunutta Victoriaa; arki Rooman lähellä maaseudulla pitää sisällään edelleen myös sisustusarkkitehdin töitä.
– Asun Terracina-nimisessä kaupungissa Rooman eteläpuolella. Lukion jälkeen lähdin Barcelonaan opiskelemaan tila-arkkitehtuuria, välillä olen työskennellyt tai opiskellut myös Roomassa, Firenzessä ja Malagassa, mutta nyt koti on täällä, Victoria kertoo.
Hänen perustamansa Flax+Stone yrityksen toiminta perustuu pellavaan ja ajattomaan kauniiseen suunnitteluun.
– Minulla ja alihankkijoillani on tavoitteena luoda huolella toteutettuja vaatteita ja kodintekstiilejä. Olemme samalla ympäristölle lempeitä ja nostamme arvostusta perinteistä käsityötä kohtaan. Yrityksemme punainen lanka on tehdä tätä kaikkea nautinnolla.
Italialaisen jalkapalloilijan kanssa asuva Teijon ala-asteen kasvatti kertoo olleensa pienestä asti rohkea ja seikkailunhaluinen.
– Kun tapasin kihlattuni, muutin tänne Rooman lähelle ja jatkoin opiskeluani. Valmistuttuani sisustusarkkitehdiksi lähdin kuitenkin joksikin aikaa Espanjaan töihin, mitä ei täällä pidetty ihan tavallisena. Olimmehan vasta menneet kihloihin, Victoria naurahtaa.

Flax+Stone vaatemallisto on suunniteltu ja ommeltu Rooman alueella. Raaka-aineena käytettävä pellava tulee Liettuasta.
– Pidän tärkeänä, että pystyn työskentelemään läheisessä yhteistyössä täkäläisten ompelija-artesaanien kanssa. Työpäivistä ei puutu perheen kuulumisten vaihtamista eikä espressokupillisia juoda tapaamisten välissä ikinä liikaa, Victoria kertoo.
Hänen mukaansa rauhallinen ja huoleton eläminen ei ole ensimmäinen ajatus Italiasta. Maa on täynnä eloisia kaupunkeja, kaoottista liikennettä, elekieltä käyttäviä kovaäänisiä ihmisiä ja yöelämää, missä lapset juoksevat ravintoloiden pöytien ympärillä jopa kello 23 illalla.
– Mutta tämä on osin vain pintaa. Olen huomannut että ihmiset toteuttavat vahvasti slow life -tyyppistä aatetta, jossa pyritään rauhallisempaan elämänrytmiin ja luopumaan turhasta kiireestä.

Flax+Stonen tarina alkaakin Välimeren aurinkoisista rantapäivistä, sekä seikkailusta pitkin värikkäiden rannikkokylien katuja.
– Paikalliset istuvat terasseilla iho päivettyneenä ja hiukset suolaisena meren jäljiltä, nauttien Aperol spritziään, nauraen ja jättäen pellavapaidoistaan viimeisen nappinsa rennosti auki. Se on todellista Välimeren elämäntapaa ja se inspiroi minua. Täällä voi olla huoleton, mutta silti ylellisen tyylikäs.
Victoria kertoo valinneensa pellavan sen rennon ylellisen ilmeen, mutta myös sen monien muiden etujen vuoksi.
– Pellava on erittäin kestävä, imukykyinen, hengittävä ja hypoallergeeninen orgaanisista ominaisuuksistaan johtuen. Lisäksi pellavan kasvattaminen on ympäristöystävällisempää. Toisin kuin puuvilla, pellava vaatii erittäin vähän vettä ja torjunta-aineita kasvaakseen.

Kevään ja kesän poikkeusoloissa moni on miettinyt millaista elämä on eurooppalaisissa suurkaupungeissa kuten Roomassa. Victoria kertoo asuvansa kaupungin ulkopuolella luonnonpuiston lähellä kuten aikanaan Teijolla.
– Rakastan  luontoa ja liikun paljon kävellen luonnonpuiston läheisyydessä ja meren rannalla. Olen myös harrastanut ratsastusta lapsesta lähtien.
Hän kertoo pitävänsä myös taiteesta ja maalaavansa.
– Kävin aikanaan Piritan taidekoulua Salossa, Victoria kertoo.
Vaikka nuoren naisen elämä on syvällä eteläisessä Euroopassa, koti on osittain edelleen Teijolla.
– Sinne palaan aina uudestaan viettämään aikaa perheeni kanssa ja nauttimaan Suomen luonnosta.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: