Visualistin opinnot toivat äidin ja pojan Paimiosta Salon ammattiopistoon

Paimiolaiset äiti ja poika, Saara Huggila-Heikkilä ja Mikael Heikkilä opiskelevat molemmat visualisteiksi.

Taideteollisuusalan perustutkinto, jolla tähdätään visualistin ammattitutkintoon, on tällä hetkellä Salon ammattiopiston yksi suosituimmista linjoista. Paimiolaiset äiti ja poika, Saara Huggila-Heikkilä ja Mikael Heikkilä opiskelevat molemmat visualisteiksi. Ei ole sattumaa, että Heikkilät päätyivät samalle linjalle, sillä koko perheessä on vahvasti läsnä kiinnostus valokuvaukseen, sisustamiseen ja sisällöntuottamiseen.
-Kaikki oikeastaan lähti siitä, kun olin töissä paimiolaisessa sisustusliikkeessä. Harrastuksena sisustaminen on aina ollut läsnä elämässäni. Somistajan työt olivat minulle entuudestaan tuttua liiketalouden ja myynnin ammattitutkinnon sekä aiempien myymälätöiden kautta. Mutta sisustusliikkeessä luovuus pääsi valloilleen, ja tuli tunne siitä, että visuaalisuus olikin ollut yksi piilossa olleita ominaisuuksiani, joten halusin ehdottomasti oppia siitä lisää. Lähdin kartoittamaan opintomahdollisuuksia, ja sen kautta minulle avautui, että visualistin opinnoissa olisi mahdollisuus päästä opiskelemaan muun muassa sisällöntuottamista, graafista suunnittelua, valokuvausta ja stailaamista, ja sillä tiellä sitä nyt sitten ollaan, kertoo Saara Huggila-Heikkilä, joka aloitti opinnot alkuvuodesta 2021.

Saaran poika, Mikael Heikkilä on pitkään harrastanut valokuvausta, pitää piirtämisestä ja kiinnostus sisustamiseen on kasvanut äidin innostuksen myötä. Alun perin Mikaelin oli tarkoitus suunnata lähihoitajan opintoihin, olihan äidin sekä isänkin tausta lähihoitajapohjainen. Mikael kuitenkin kiinnostui yhä enemmän sisustussuunnittelijan työstä ja televisiosta hän katsoikin erilaisia sisustusohjelmia ja huomasi että ne vetivät puoleensa.
-Yhteishaussa 2021 hain ensisijaisesti sisustussuunnittelijan linjalle Salon ammattiopistoon, mutta pääsin ensimmäiselle varasijalle ja toisena vaihtoehtona oli visualistin linja, jonne sitten pääsinkin suoraan. Alussa ajattelin, että katsotaan, miten pitkään olen visualistin linjalla, koska ajatuksissa siinsi edelleen sisustussuunnittelijan ura. Viikkojen kuluessa visualistin opinnot veivätkin mukanaan, ja huomasin että se olikin enemmän minun juttuni, kertoo Mikael Heikkilä.

Molemmat toteavat, että linjalla on todella mukava opiskella. Visualisteilla on mahdollisuus päästä mukaan erilaisiin projekteihin, ja viime syksynä Salon kurpitsaviikot työllistikin täyspäiväisesti visualistiopiskelijat, jotka suunnittelivat graafiset materiaalit tapahtumaan. Saara sai vetovastuun tapahtuman sisällöntuottamisesta. Molemmat kiittävät oppilaitosta ja opettajia siitä, että koulussa otetaan hienosti huomioon eri lähtökohdista tulevia opiskelijoita ja jokaiselle on tarjolla tukea koko opintomatkan varrella. Koska oppilaitoksessa tehdään paljon työharjoittelujaksoja, myös työelämään valmennus on otettu perusteellisesti huomioon varsinkin peruskoulusta suoraan tulleille, joilla ei vielä työelämän kokemusta ole.
-Opetustyyli yllätti peruskoulupohjalta tulleen täysin, ja siihen on hyvä jokaisen tulevan opiskelijan valmistautua, ettei oppimismetodit ole samanlaisia kuin peruskoulussa, toteaa Mikael Heikkilä.
-Peruskoulussa asiat etenevät hitaammalla tempolla, mutta ammattikoulussa teoriaosuudet ovat lyhyitä, ja keskitytään pääasiassa käytännön työhön. Itseni yllättivät täysin se, että erilaiset projektit, joissa päästään tekemään käytännön töitä, ovat olleet todella hauskoja ja opettavaisia, kertoo Mikael.
-On todella kiva, että koulussa on otettu huomioon erilaiset oppimistavat, välillä tehdään tiimityötä ja välillä itsenäisesti. Siinä oppii haastamaan itseään toimimaan tavoilla, joihin ei ehkä ole tottunut tai joista ei tykkää. Myös henkilökohtaista, yksilöllistä ohjausta on aina tarjolla, jos tarvitsee lisää tukea jollain osa-alueella, kertoo Saara.

Vaikka Heikkilät opiskelevatkin samalla linjalla, ja ovat perhettä, he antavat toisilleen oman opintorauhan. Molemmilla opinnot ovat eri vaiheessa, mutta positiivista on se, että kun tarvitsee tukea, molemmilla on omat vahvuutensa auttaa eri osa-alueilla. Saara Huggila-Heikkilän tulevaisuus painottuu sisällöntuottamiseen ja valokuvaamiseen, Mikael Heikkilän tulevaisuus näyttää vahvasti suuntautuvan graafisen, valokuvauksen ja sisällöntuotannon pariin.

Visualistien opettaja Johanna Rintanen Salon ammattiopistosta kertoo, että visualistikoulutus pystyy reagoimaan ketterästi työelämän muuttuviin tarpeisiin.
-Oppimisympäristö tukee yhteisöllisyyttä ja tiimioppimista, opiskelijat hankkivat itse asiakkaita ja tekevät ainoastaan asiakastöitä. Työmahdollisuudet ovat hyvät ja monipuoliset. Opintoja voi suunnata muun muassa stailaukseen ja valokuvaukseen, somesisällöntuottajuuteen, graafiseen suunnitteluun, verkkokauppaan tai myymälään.

Sari Tuomi

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: