49 000 hevipäätä tuskaili helteisessä Suvilahdessa

Tuskan suurimpiin vetonauloihin kuuluivat ilman muuta päivien pääesiintyjät, uusmetalli-instituutiot Korn ja Deftones (kuvassa) sekä näyttävän paluun tehnyt metalli-ikoni Mercyful Fate.

Viime viikonloppuna Helsingin Suvilahdessa vietettiin parin vuoden tauon jälkeen tummanpuhuvan hevikansan kokoontumisajot hartaissa ja lämpimissä tunnelmissa. Tuska-festivaali oli jälleen täällä.

Alueuudistuksen myötä laajentunut festari kokosi viikonlopun aikana 49 000 kävijää tehden jälleen kävijäennätyksensä. Myös salonseutulaisia, tai sieltä lähtöisin olevia, raskaamman musiikin ystäviä Tuskan tarjonta on totutusti houkutellut mukaansa, kuten tänäkin vuonna.

Petteri Laine oli lähtenyt ystäviensä kanssa katsomaan Tuska-perjantain pääesiintyjää Kornia.

Perniöläislähtöinen, Kokkolassa nykyään asustava Petteri Laine oli lähtenyt perjantain rientoihin Tuskaan. Kyseessä oli Laineen ensimmäinen kerta Tuska-festivaaleilla.

– Työkaverini sanoi lähtevänsä Tuskaan. Olen pitänyt perjantai-illan pääesiintyjästä Kornista jo pitkään, ja viime näkemiskerrastakin on aikaa jo monta vuotta. Mietin hetken aikaa, että pitäisikö lähteä kanssa, vaikken ehkä suurin metallimusiikinystävä olekaan. Onneksi lähdin, sillä täällä on kiva ja leppoisa tunnelma, Laine kertoo.

Päivän antiin kuului myös muun muassa Northern Kings ja Heilung.

– Heilung vaikuttaa mielenkiintoiselta, pidän kun livenä on hieman muutakin, kuin pelkkää soitantaa ja sitä Heilung varsinkin tarjoaa, Laine jatkaa.

Heilung on kokeellinen kansanmusiikkiyhtye, johon kuuluu jäseniä Tanskasta, Norjasta ja Saksasta. Heidän musiikkinsa perustuu pronssi-, rauta- ja viikinkikauden germaanisten kansojen teksteihin ja riimukirjoihin.

Lauantaina pääesiintyjänä toiminut tanskalainen Mercyful Faith aiheutti alueelle yleisöryntäyksen, sillä lauantaipäivä myytiin loppuun. Yksi heistä oli salolainen Mikko Saari. Neljättä kertaa Tuskassa olleen Saaren Tuska-reissu oli onnistunut, vaikka matka festareille menikin hieman mutkaisesti.

– Sain positiivisen koronatestituloksen viime sunnuntaina. Olin ostanut Smartum-kulttuurisetelillä itselleni kahden päivän liput Tuskaan perjantaille ja lauantaille. Jouduin myymään siis sen lipun pois, koska perjantaina karanteeni oli vielä voimassa. Tervehdyin kuitenkin viikonlopuksi, niin ostin sitten lauantain lipun. Ei siis jäänyt Tuska kokematta, Saari kertoo.

Juhannuksena Nummirockissa viihtynyt ja loppukesästä Helsinki Death Festiin menevä Saari piti tämän vuoden Tuskaa kokonaisuudessaan toimivampana ja miellyttävimpänä Tuskana, mitä on koskaan ollut.

– Oli kivaa: hyviä bändejä, paljon tuttuja, loistavat kelit ja toimivat palvelut. Plussana mainittakoon, että päivälipulla pääsi käymään alueen ulkopuolella, mitä ei ennen muistaakseni ollut.

Tuskan jälkeen tehdyssä haastattelussa Saari huokuu tyytyväisyyttä näkemistään keikoista.

– Mercyful Faithin keikkaa odotin eniten ja se täytti kaikki odotukset. Amorphiksesta olen aina pitänyt, mutten ole koskaan heidän liveistään oikein lämmennyt. Lauantaina nähty keikka oli positiivinen poikkeus tähän. Oli jotenkin yltiöhyvä keikka, Saari sanoo.

Salolainen Mikko Saari farkkuliiveineen oli kuin kotonaan lauantaina Tuskan meiningeissä.

Tuskan festivaalialuetta uudistettiin isosti lavojen ja palveluiden sijaintia muuttamalla, panostaen väljyyteen ja sujuvaan festivaalikokemukseen. Festivaalijohtaja Eeka Mäkynen kommentoi festivaaliviikonloppua:

– Oli mielettömän hienoa nähdä Tuskalaisten pääsevän jälleen kokoontumaan kaikille niin rakkaan asian äärelle. Metalliyhteisölle ja yhdessäololle on selvästi tilausta, kenties enemmän kuin koskaan aiemmin. Tuskalaiset ja festivaaliorganisaatio toimivat jälleen uskomattomassa synkassa. Tätähän pitää tehdä joka vuosi, Mäkynen kertoo.

Kimmo Lehto

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: