”Äiti on rakas”

Päiväkoti Satumaa Paltan eskariryhmä Metsänväki kylvi purkkeihin krassinsiemeniä varhaiskasvatuksen opettaja Sini Saarisen ohjaamana. Kylvöpuuhissa lapset oikealta vasemmalle: Senni (7), Naz (6), Natan (6) ja Aada (7).

Päiväkoti Satumaa Paltan eskari-ikäisten lasten Metsänväki-ryhmä on asettumassa penkeille ja tuoleille istumaan. Alkamassa olevaa aamupiiriä ohjaa varhaiskasvatuksen opettaja Sini Saarinen. Reippaat lapset ovat aamupiirin tehtävissä ja lauluissa mukana aktiivisesti. Saarinen kertoo ryhmälle seuraavasta tehtävästä, johon lapset pääsevät osallistumaan.
-Olemme kasvattaneet aiemmin herneenversoja, joita olemme saaneet jo maistellakin. Tänään jatketaan kevätkylvöpuuhia. Jokainen saa kylvää krassinsiemeniä, jotka kasvavat nopeasti ja niitä voi myös syödä. Istutetun krassin voi antaa äidille tai jollekin muulle tärkeälle henkilölle, Saarinen kertoo.

Seitsemän lasta siirtyy pöydän ääreen ja jokaiselle lapselle jaetaan läpinäkyvä purkki kasvualustaksi. Saarinen käy istutuspuuhien aikana kasvuun tarvittavat asiat läpi, kuten valon ja veden tarpeen, myös kuvakortteja apuna käyttäen. Lapset suihkuttavat multaan kylvetyille krassinsiemenille vettä suihkepullosta. Kylvöpuuhien jälkeen Aada (7) kertoo antavansa krassipurkin äidilleen äitienpäivälahjaksi.
-Viime vuonna me tehtiin äidille kakku siskon ja iskän kanssa. Tämän äitienpäivän suunnitelma on vielä salaisuus. Äiti on kiva, kun hän auttaa aina, jos en osaa tehdä jotain asiaa, Aada kertoo.

Suklaakakusta pitävällä Aadalla on päiväkodissa monta kaveria. Hän nimeää parhaaksi kaverikseen Sennin, jonka kanssa hän leikkii usein. Ensi syksynä koulunsa aloittavien tyttöjen suosikkileikki on koululeikki. Sennillä (7) on yksityiskohtaisia suunnitelmia tulevan äitienpäivän aamujärjestelyistä.
-Teen äidille äitienpäiväkortin ja vien aamupalan sänkyyn. Aamupalaan kuuluu leipää, päärynää, kurkkua, omenaa, mandariinia ja appelsiinimehua. Ja aamukahvi, Senni kuvailee.

Kysyttäessä Senniltä, millainen äiti on, tunteikas vastaus tulee nopeasti.
-Äiti on rakas, Senni huokaisee.

Sini Saarinen kertoo, että Metsänväki-ryhmällä on ollut kasvien kasvamiseen liittyviä aiheita kevään aikana.
-Olemme käyneet läpi kasvun ihmettä ja mitä kaikkea tarvitaan kasvuun. Olemme pohtineet myös sitä, mikä on elollista ja mikä elotonta, ja miksi esimerkiksi kaikilla planeetoilla ei ole elämää. Eskarin tiedekerhossa sekä metsäeskarissa on tutkittu myös erilaisia ympäristökasvatukseen liittyviä aiheita. Teimme läheisessä metsässä mielenkiintoisen kokeen, jossa tutkimme, miten erilaiset tuotteet maatuvat, Saarinen sanoo.

Päiväkoti Satumaan johtaja Satu Yli-Talonen kertoo luonnon ja ympäristön olevan tärkeitä arvoja, joihin koko päiväkodin henkilökunta on sitoutunut.
-Teemme ja touhuamme paljon luonnossa. Liikumme yhdessä lähiympäristössä ja -metsässä. Hyödynnämme varhaiskasvatuksessa mahtavat, luonnon tarjoamat puitteet. Opetamme lapsia liikkumaan luonnossa ja nauttimaan sen tarjoamista elämyksistä. Metsä rauhoittaa sekä lasta että aikuista, Yli-Talonen sanoo.

Päiväkoti Satumaa on yksityinen päiväkoti, jonka Yli-Talonen perusti Salon Alhaisiin vuonna 2017 ja seuraavana vuonna aukesi toinen Satumaa-päiväkoti Ollikkalaan.
-Päiväkoti Satumaa syntyi haaveestani tarjota lapsille päivähoitoa pienessä, kodinomaisessa päiväkodissa. Halusin päiväkodin, jossa lapsille on aikaa, jossa vallitsee kiireetön ilmapiiri ja jossa lapsi otetaan syliin ja kuunnellaan. Minun mielestäni kaikkien, sekä lasten, vanhempien että päiväkodin työntekijöiden tulee voida hyvin ja tuntea itsensä tärkeäksi ja arvokkaaksi. Satumaa Paltassa on Päivänsäteiden ryhmä alle 3-vuotiaille lapsille, Menninkäisten ryhmä 3-5-vuotiaille lapsille sekä esiopetusryhmä Metsänväki. Vaikka olemmekin yksityinen päiväkoti, on mielestäni tärkeää tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa. Yhteistyötä on tehty muun muassa alueen esiopetusryhmien sekä koulun kesken, Yli-Talonen sanoo.

Yli-Talonen kertoo päiväkoti Satumaassa opeteltavan kestävää kehitystä, kierrättämistä ja luonnon moninaisuuden säilyttämistä.
-Opettelemme arvostamaan ja kunnioittamaan arvokasta luontoamme. Tänä keväänä on tarkoitus vielä jatkaa kylvöteemaa päiväkodin pihalla. Jokainen ryhmä saa oman kasvatuslaatikon, johon voivat yhdessä lasten ja aikuisten kesken perustaa oman pienen kasvimaan. Yhdessä valitaan istutettavat siemenet, hoidetaan kylvötyöt ja hoidetaan kasvimaata. Toivottavasti yhdessä koetaan luonnon kasvun ihmeitä ja jotakin satoakin saadaan, Yli-Talonen toivoo.

Maritta Määttänen

Päiväkoti Satumaan eskarilaiset, seitsemänvuotiaat Aada (oik.) ja Senni ovat parhaat kaverukset. Molemmat ovat valmistautuneet tulevaan äitienpäivään. – Äiti on kiva, kun hän auttaa aina, jos en osaa tehdä jotain asiaa, Aada kertoo. – Äiti on rakas, Senni huokaisee.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: