Yrityssalo kartoittaa salolaisyritysten kiinnostusta sotaa paenneiden ukrainalaisten työllistämiseksi

Juha Metsänoja ja Kateryna Pinchuk tekevät Yrityssalossa töitä salolaisten yritysten ja sotaa paenneiden ukrainalaisten hyväksi.

Salon kaupungin elinkeinoyhtiö Yrityssalo kartoittaa salolaisyritysten kiinnostusta sotaa paenneiden ukrainalaisten työllistämiseksi.

Erityisasiantuntija Juha Metsänoja kertoo, että tarpeita ja mahdollisuuksia työllistämiseen selvitetään verkossa täytettävän kyselylomakkeen kautta.

Ensimmäisiä vastauksia ja työmahdollisuuksia on jo tullut.
-Kymmenkunta vastausta on jo saatu sitä kautta. Kyselylomake helpottaa tilanteen arvioimista, puheluja ja kyselyjä ukrainalaisten auttamiseksi on tullut aiemmin runsaasti puhelimitse.

Metsänoja ja Yrityssalon Saloon muuttaneiden ukrainalaisten yhdyshenkilö Kateryna Pinchuk uskovat, että koordinointi auttaa työtä etsiviä ja yrityksiä kohtaamaan toisensa.

Lukuisat salolaisyritykset ovat kertoneet halustaan työllistää. Varsinkin kesän ajaksi etenkin kausitöitä on tarjolla Salossa hyvin, myös muille kuin ukrainalaisille.
-Työntekijöille on tarvetta, mutta yrityksissä on myös halua auttaa, Metsänoja ja Pinchuk tietävät.

Vastaanottokeskuksissa ja yksityismajoituksessa asuu Salossa satoja ukrainalaisia. Koska miehet ovat jääneet puolustamaan maataan, valtaosa työtä etsivistä on naisia.

Turussa opiskelevat Pinchuk on itse ukrainalainen.

Hän kertoo hakeneensa Yrityssalossa avautunutta tehtävää auttamisen halusta.
-Sosiologian opintoni ovat pian valmiit ja minulla oli mahdollisuus ottaa tämä työ vastaan. On hieno asia, että ukrainalaiset saavat Salossa apua myös omalla kielellään ja luotettavan tahon tarjoamana.

Pinchuk auttaa ukrainalaisia muun muassa lupa-asioissa, verokortin hakemissa ja pankkiasioissa. Juha Metsänojan mukaan Yrityssalo tekee kaiken mahdollisen, että viranomaisasiat hoituisivat mahdollisimman juohevasti.
-Yrityssalossa Tommi Virtanen ja minä olemme yhteydessä yrityksiin, Kateryna töitä etsiviin ukrainalaisiin. Verkossa tehtävä kysely auttaa selvittämään millaisia töitä on tarjolla ja kuinka pitkäksi aikaa.

Kateryna Pinchuk sanoo, että ukrainalaiset ovat kiinnostuneita tekemään töitä.
-Ukrainalaiset ovat työteliäs kansa. Olemme tottuneet tekemään töitä ja haluamme tehdä osamme myös Suomessa ja Salossa.

Jos ja kun töitä löytyy, ratkaistavaksi tulee muun muassa päivähoitoon liittyviä kysymyksiä.

Yrityssalossa tiedetään, että työllistämisen helpottamiseksi yhteydenpito ja oikeiden toimintatapojen löytäminen on avainasemassa.
-Kannustamme yrittäjiä täyttämään kyselykaavakkeen, mutta aina voi myös soittaa ja laittaa viestiä, jos on asiaan liittyviä kysymyksiä.

Kateryna Pinchuk saa äidiltään viestin kesken haastattelun. Äiti asuu tällä hetkellä tyttärensä kanssa Turussa, mutta kotimaassa on sukulaisia ja ystäviä, joiden pärjääminen huolestuttaa.
-Sodan alettua Suomessa eikä missään muuallakaan ollut luonnollisesti vielä toimintatapoja, kuinka auttaa sotaa pakenevia.  Nyt täällä Salossa luodaan yksi tapa toimia. Suomalaisilla on halu auttaa ja olemme siitä kiitollisia.

Turussa opiskeleva Pinchuk tutustui Suomeen ja suomen kieleen aikanaan vaihto-oppilaana Novia-ammattikorkeakoulussa. Tällä hetkellä hän viimeistelee tutkinto-opiskelijana Turun yliopistossa yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoa.

Samaan aikaan hän saa tehdä työtä, jolla on merkitystä.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: