Ajokortin saaminen ikäpoikkeus-luvalla helpottaa Valerian ja hänen perheensä arkea

Kohta niitä avaimia ei enää tarvitse kurotella! Ikäpoikkeuslupa B-ajokorttiin mahdollistaa 17-vuotiaan muodostelmaluistelun suomenmestarin Valeria Derkach’in kulkemisen treeneihin Kaarinan ja Turun jäähalleihin viitenä päivänä viikossa.

Mona Valkeasuo-Järvinen

Tämän vuoden alusta lähtien B-ajokortin on voinut saada Trafin myöntämällä poikkeusluvalla jo 17-vuotiaana, jos siihen on erityisiä syitä. Tällaisia ovat esimerkiksi pitkät etäisyydet, heikot joukkoliikenneyhteydet tai muut kulkuyhteyksiin liittyvät syyt, jotka ovat esteenä työssäkäyntiin, työharjoitteluun, opiskeluun tai tavoitteelliseen urheilu- tai muuhun harrastustoimintaan liittyvien tai muiden vastaavien välttämättömien matkojen tekemiseksi.

Ikäpoikkeuslupaa saa hakea aikaisintaan 4 kuukautta ennen 17 ikävuoden täyttymistä. Lupa myönnetään ajokorttilain mukaisesti aikaisintaan 3 kuukautta ennen ikävaatimuksen täyttymistä.
Kesäkuussa 17 vuotta täyttänyt salolainen Valeria Derkach on juuri suorittanut teoriakokeen, ja edessä onkin enää kolme ajotuntia Salon Autokoulussa. Niiden jälkeen on enää ajokoe. Ajokortti tulee tarpeeseen, sillä Valeria kuuluu Kaarinan Taitoluistelijoiden Dream Edges -muodostelmaluistelujoukkueeseen, joka on hallitseva juniorijoukkueiden Suomen mestari.

Salon Tupurissa asuvalla lukiolaistytöllä on treenit viisi kertaa viikossa joko Kaarinan tai Turun jäähalleissa.
– Lauantaisin harjoituksia on kahdet, eri halleissa tietenkin, kertoo Valeria.

Neljättä vuotta Kaarinaan iltaisin kulkeva Valeria on tarvinnut apua kyyteihin pääasiassa vanhemmiltaan.
– Ensimmäisenä vuonna tyttöjä kulki Salosta kolme, jolloin Turun suuntaan tarvitsi ajaa vain kerran pari viikossa, muistelee Valerian äiti Marina Derkach.

Joukkueen vaihduttua, toinen tytöistä oli enää kulkemassa matkaa yhtä aikaa, kunnes hänkin muutti perheineen Turkuun ja matkat jäivät vain Valerian perheelle. Vanhemmilta tyttären kuljettaminen iltaisin on vienyt runsaasti vapaa-aikaa, jota varsinkin perheen äiti on käyttänyt niin töiden tekemiseen, ulkona liikkumiseen kuin harjoitusten seuraamiseen jäähallin kahviossa.

– Ajokorttiluvan saaminen tuntui kyllä todella helpottavalta, Marina kiittelee.
Omasta kaveripiiristään Valeria on ensimmäinen henkilöautoajokortin saava, vaikka kortteja 17-vuotiaille onkin Salon seudulla myönnetty runsaasti.

– Kyllähän se itsenäistää aika paljon koulumatkojenkin osalta, joihin olen tähän mennessä tarvinnut usein kyydin, koska linja-autot kulkevat huonosti, miettii Valeria.
Aiempia ajokortteja, kuten mopokorttia, hänellä ei ole ollut.
– Mielestäni autokoulussa kaikki on sujunut aika helposti kuitenkin, eikä mikään ole ollut kovin vaikeaa, hän jatkaa.

Kun ajokoe lähiaikoina menee läpi, ovat Valerian suunnitelmat jo selvät.
– Varmaan jo heti seuraavana päivänä motarille kohti Kaarinaa, hän naurahtaa. Jatkossa myös joukkuekaveri Paimiosta pääsee puolessa matkassa kyytiin.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: