Varsinais-Suomen vuoden kyläksi 2019 valittiin Västanfjärd

Maakunnallinen kylätoiminnan kattojärjestö Varsinais-Suomen Kylät ry valitsee vuosittain maakunnallisen vuoden kylän. Valituksi tuli kuuden hakijan joukosta Västanfjärd Kemiönsaarelta. Lisäksi päätettiin jakaa kunniamaininta kilpailussa toiseksi tulleelle Naantalin Röölälle sekä erityinen kannustuspalkinto Pöytyän Kyröön. Mielenkiintoinen yhteinen piirre palkituille oli se, että kyläyhdistykset olivat kukin aloittaneet 2010-luvulla.

Vuoden 2019 vuoden kylä -kilpailua käytiin teemalla Omaleimainen kylä.

Etsimme siis kylää, jota on kehitetty suunnitelmallisesti jonkin teeman ympärillä ja joka tunnetaan muuallakin. Kylän imagoa on kenties jopa brändätty.

Västanfjärd oli itsenäinen kunta vuoteen 2009 ja näin vuoden kylä haastaakin perinteistä kyläkäsitystä. Käytännössä Västanfjärdin kylä koostuu useammastakin kylästä ja aktiivisia yhdistyksiä on parisenkymmentä. Keskeisenä yhteistyölinkkinä ja verkottajana yhdistysten – ja yritysten – välillä toimii Västanfjärdin kyläyhdistys.

”Omaleimaisena kylänä” Västanfjärdillä on selkeitä vahvuuksia. Kylällä ymmärretään ainutlaatuisen kalkkikaivos- ja merenkulkuhistorian merkitys. Historiasta ja nykyajasta syntyykin yhteisön voimin monenlaisia tapahtumia, polkuja ja elävää kulttuuria luontoon ja kulttuurimaisemaan, Kalkholmenin lavalle ja kaivoksille. Västanfjärdissä puhutaankin erityisestä hiljaisuusmatkailusta.

Kylä on toisaalta joutunut pitämään myös ääntä kirjaston ja vanhainkodin puolesta – jotka onnistuttiinkin säästämään. Kylällä on toimiva kyläkoulu, Suomen vanhin K-kauppa sekä tunnettuja matkailuyrityksiä.

Tiedottamisen kulmakivi on erinomainen kylälehti Västanfjärd Bulletin, toki muutkin välineet ovat hallussa. Kylän brändi kuuluukin ”Allting är lite bättre i Västanfjärd”.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: