Anne sai apua endometrioosiinsa FLT ravintovalmennuksesta

Anne Hurve (oik.) on saanut apua oireisiinsa FLT ravintovalmentaja Tuire Rangin valmennuksessa.

Salossa asuva Anne Hurve on kärsinyt endometrioosista ja vatsavaivoista vuosikausia. Tämän vuoden toukokuussa hänelle tuli pysähtyminen eteen, kun vointi sitä vaati.
-En ehtinyt pysähtyä, oli kiireinen arki työn, opiskelun ja perheen kanssa. Vatsa oli kipeä koko ajan, mikä lisäsi entisestään stressin määrää. En saanut enää kunnolla nukuttua. Näin sosiaalisessa mediassa postauksia fuktionaalisesta lääketieteestä ja kiinnostuin.

Anne kertoo, että vuosien saatossa kaikista vaivoista tuli ”normaalia elämää”. Endometrioosia hoidetaan muun muassa hormonihoidoilla, mutta ruokavaliosta hän on saanut valtavasti lisäapua.
-Luulin, että terveellinen ruokavalio on tiukkaan säädelty, mutta se räätälöidään jokaiselle yksilöittäin. Kun hakeuduin Tuire Rangin luo FLT ravintovalmennukseen, yllätyin, kun homma aloitettiin läpikäymällä elämääni jo ajalta ennen oireita. Tästä olikin helppo jatkaa.
-Suurin muutos on ollut terveellisen aamupalan nauttiminen, minulla pirtelönä. Aloitin myös maitohappobakteerien ja hyvien rasvojen käytön. Elämä lähti nousuun jo näistä muutoksista. Ennen söin, mitä sattui ja milloin sattui. Nyt olen oppinut, että elintavoilla voi vaikuttaa paljon. Olen oppinut myös lukemaan tuoteselostukset ja nyt ostan puhdasta, prosessoimatonta ruokaa. Alkuun tämä tuntui hieman työläältä. Heti kesän aikana huomasin olevani paljon pirteämpi, ajatus kulkee paremmin ja osaan jopa pysähtyä ja rauhoittua.

Annen mielestä oma motivaatio ja harmonia ovat tärkeitä. Kun saa potkun alkuun ja pääsee hyvän olon makuun, ei halua palata entiseen.
-Endometrioosin oireet ovat helpottaneet, kun suoliston kunto on parantunut. Tosi pienillä askelilla olen saanut oloni paremmaksi. Nyt ateriarytmini on säännöllinen ja myös perhe on hyötynyt muutoksesta. Ei ole yhtä oikeaa ruokavaliota, aina löytyy vaihtoehtoja, pitää vain olla avoin mieli. Tämä on kokeilemista, jossa on maalaisjärki mukana.

Ruokapäiväkirja avasi Annen silmät – nyt ei mene päivääkään, ettei hän söisi esimerkiksi marjoja ja hedelmiä.
-Kun miettii tätä koko prosessia, usein alkaa myös henkinen muutos. Minulle tämä on ollut terapiaa parhaimmillaan. Vatsan rauhasta on tullut koko kehon rauha.

FLT ravintovalmentaja Tuire Ranki kertoo, että funktionaalinen lääketiede painottaa kehon oikean ja optimaalisen toiminnan merkitystä terveyden palauttamisessa ja sairauksien hoitamisessa. Tuire on opiskellut ravintovalmennusta vuodesta 2016 lähtien, alkujaan kiinnostus aiheeseen lähti Paula Heinosen radio-ohjelmasta. Päivätyönään Tuire on työterveyshuollossa fysioterapeuttina.
-Monet kavahtavat funktionaalista lääketiedettä yhä edelleen. Se on minusta toimivaa kokonaisvaltaista hoitoa länsimaalaisen lääketieteen rinnalla. FLT ravintovalmentaja kiinnittää huomiota muun muassa elintapoihin ja ruokavalioon. Siinä katsotaan kokonaisuus ja mietitään juurisyyt sairauksien takana. Tukena on usein myös FLT-koulutuksen käyneitä lääkäreitä, joilta voi kysyä neuvoja ja apua ja joille asiakas voidaan ohjata eteenpäin.

FLT ravintovalmennus aloitetaan asiakkaan alkukartoituksesta, jossa käydään läpi oireet, mihin asiakas haluaa apua, elämänvaiheet, elintavat ja perimä.
-Kartoituksen perusteella laaditaan yksilöllinen hoito-ohjelma. Hoito voi hyvinkin olla aluksi niin yksinkertainen kuin unen lisääminen. Tarkoitus on tukea ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hoito-ohjelma voi käsittää mahdollisesti vain yhden käynnin, tai sitten asiakasta seurataan sovitun ajan, kolme kuukautta tai jopa vuoden.
-Ravintovalmennuksessa mietitään syömistä rennolla otteella. Kun syö terveellisesti, antaa keholleen hyviä rakennusaineita.

Tuire kehottaa jokaista kuuntelemaan itseään. Tuleeko ruuasta hyvä vai huono olo, energinen vai väsynyt.
-Ylipäätään olisi tärkeä kuunnella itseään, jos on esimerkiksi pitkäaikaista stressiä ja siihen ei reagoi, tulee stoppi usein tavalla tai toisella. Elämä on kuitenkin jatkuvaa opettelua ja meidän pitäisi olla myös armollisempia itsellemme.

Tanja Virtanen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: