ARC-purjehdus oli Jari Saarelle elämys

Viime vuoden loppupuolella ARC-purjehdukseen osallistunut Jari Saari esittelee lapsiltaan joululahjaksi saamaansa kirjaa, jossa on valokuvia purjehduksesta. Sivuilla näkyy upeita merimaisemia, veneen vierellä hyppeleviä delfiinejä, sekä miehistön iloisia ilmeitä ruorissa tai veneen kannella.

Salolainen Jari Saari osallistui viime vuoden loppupuolella ARC-purjehdukseen (Atlantic Rally for Cruisers). Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986. Atlantin ylittävä matkaveneiden leikkimielinen purjehduskilpailu järjestetään vuosittain.
-Leikkimielisyys tarkoittaa, että ARC-purjehduskilpailu ei ole niin vakavamielistä kilpailua, vaan enemmän elämyksellistä matkapurjehtimista, cruisingia. Kilpailua kuvastaa hyvin se, että siihen osallistuu myös muutamia venekuntia, joissa on perheitä lapsineen, Saari kertoo.

Purjehduskilpailu alkoi 19.11. Kanariansaarten Las Palmasista ja päättyi 7.12. Rodnay Bayn satamaan Saint Lucian saarelle Karibialla. Saari aloitti vuotta aiemmin etsimään miehistöä hakevaa purjevenettä. Nettisivujen kautta löytyi Swan 51 ”Eira”, suomalaisomistuksessa oleva purjevene.
-Yksi miehistön jäseneksi ilmoittautunut oli joutunut perumaan osallistumisensa ja hänen epäonnensa kääntyi minun onnekseni. Matkustin Gran Canarialle viikkoa ennen lähtöä tutustumaan miehistöön ja purjeveneeseen. Miehistöön kuului yhdeksän henkilöä, neljä suomalaista, kaksi englantilaista, kaksi amerikkalaista ja yksi ruotsalainen. Veneen kapteeni oli suomalainen. Kokemustaso purjehtimisen suhteen oli jokaisella miehistön jäsenellä erilainen, mutta kaikki sujui kuitenkin erittäin hyvin. Kaikilla oli samansuuntaiset ajatukset purjehduksen suhteen, eikä kenelläkään ollut liian suuria odotuksia. Meillä oli veneessä oma kokki, joka huolehti ruoanlaitosta ja se helpotti koko reissua, Saari kertoo.

Kolmekymmentä vuotta purjehtimista harrastaneelle Saarelle ARC-purjehdus merkitsi ainutlaatuista elämystä.
-Olen osallistunut purjehduskilpailuihin avomerellä ja saaristossa monesti, mutta ARC-purjehdukseen osallistuin nyt ensimmäistä kertaa. Minulle tuli ajallisesti ja työn puolesta siihen mahdollisuus ja päätin tarttua ”kerran elämässä” -kokemukseen. Oma kroppakin on vielä hyvässä kunnossa, joten senkin puolesta pystyin lähtemään mukaan. Osallistuminen ARC-purjehdukseen tietenkin maksaa, jotta sen pääsee toteuttamaan. Tämä oli minulle elämys ja kaikkea ei voi kuitenkaan mitata rahassa.

Jari Saari kertoo 18 vuorokautta kestäneen purjehduksen sujuneen miellyttävissä olosuhteissa ja myötäisissä pasaatituulissa.

ARC-kilpailussa on mukana useita erilaisia veneluokkia. Veneitä oli kaikkiaan 160. Kilpailun järjestäjä ylläpitää kilpailun aikana sää- ja tulospalvelua sekä koordinoi hätätilanteita. Saari kertoo 18 vuorokautta kestäneen purjehduksen sujuneen miellyttävissä olosuhteissa ja myötäisissä pasaatituulissa. Atlantin ylittävän purjehduksen pituudeksi kertyi 3115 merimailia.
-Kilpailu on ajoitettu niin, että Atlantilla ei ole myrskykausia, vaan siellä on leppoisemmat kelit. Sää oli lämmintä kaiken aikaa. Pari ensimmäistä purjehduspäivää olivat jännittäviä, sitten huomasi sopeutuneensa päivärytmiin ja päivät soljuivat mukavasti. Vahtivuorot jaettiin kolmen hengen ryhmien kesken. Vapaa-aikana oli mahdollista rentoutua, lukea kirjaa tai kirjoittaa vaikkapa sähköpostia kotiväelle. Matkan aikana saimme ihailla ulappaa, kauniita auringonlaskuja ja aivan mahtavan kirkasta tähtitaivasta.

Saari esittelee lapsiltaan joululahjaksi saamaansa valokuvakirjaa, jonka sivuilla näkyy upeita merimaisemia, veneen vierellä hyppeleviä delfiinejä, sekä miehistön iloisia ilmeitä ruorissa tai veneen kannella.
-Saint Lucian lähestyessä alkoi odottamaan rantautumista ja sekin tuntui tosi hienolta. Olimme maalissa neljäntenä omassa luokassamme. Vietin viikon verran lomaa Karibialla ennen paluutani Suomeen.

Saari on Salon Pursiseuran jäsen ja toteaa veneilleensä koko ikänsä. Meren aalloilla Saari nauttii ympäröivästä luonnosta ja kokee rentoutuvansa siellä parhaiten.
-Olemme perheen kanssa harrastaneet yhdessä pääasiassa purjeveneilyä. Purjehtiessa nauttii siitä, kun on hiljaista, hermot lepää ja samalla ”akut latautuu”. Meri on upea elementti, mutta sitä pitää myös kunnioittaa, eikä lähteä sinne liian uhkarohkeasti, Saari sanoo.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: