Ervastonlahdella nautittiin talvisesta kalastusretkestä

Parinkymmenen hengen ryhmä Salon Urheilukalastajia saapui eräänä lauantaiaamuna Perniön leirikeskuksen rantaan. Seuran kalakerhon nuoret menivät Ervastonlahdelle pilkille yhdessä ohjaajansa Veli Saarisen kanssa ja mukaan lähtivät myös muutamien nuorten isät. Yhteiselle pilkkimisreissulle osallistui lisäksi Mimmit kalastaa -ryhmän jäseniä.

Parinkymmenen hengen ryhmä Salon Urheilukalastajia saapui Perniön leirikeskuksen rantaan. Seuran kalakerhon nuoret olivat menossa Ervastonlahdelle pilkille yhdessä ohjaajansa Veli Saarisen kanssa ja mukaan lähtivät myös muutamien nuorten isät. Yhteiselle pilkkimisreissulle osallistui lisäksi Mimmit kalastaa -ryhmän jäseniä. Pilkkijät pakkasivat potkukelkkojen ja ahkioiden kyytiin kalastamisessa tarvittavia välineitä. Ennen meren jäälle menemistä Saarinen varmisti, että jokaisella pilkkijällä oli kaulassaan jääpiikit. Rannan tuntumassa ryhmä pysähtyi kuuntelemaan Saarisen ohjeita.
-Ensimmäinen ohje on, että jäällä ei juosta. Toinen tärkeä asia on, että pidetään viiden metrin turvaetäisyys kairan kantajaan. Aikuiset kairaavat reikiä ja sen jälkeen kaira pistetään jäälle pystyyn. Meillä on mukana luotaimia, joilla näkee, mitä jään alla tapahtuu. Pilkin laskeminen veteen kannattaa aloittaa ylhäältä, jääkannen alta siirtyen pikkuhiljaa alaspäin. Kalat katsovat vedessä ylöspäin ja kiinnittävät huomion välkkyvään pilkkiin. Kun ruokakala saadaan, sitä kopautetaan niskaan. Kidukset voi nykäistä poikki, jotta veri valuu pois. Jos saaliiksi tulleen pienen kalan ilmarakkula tulee pois koukkua irrotettaessa, niin kala ei enää elä sen jälkeen ja kalan niska kannattaa silloin taittaa, Saarinen ohjeisti.

Nollakeli ja miltei tyyni poutasää tarjosivat mainiot olosuhteet jäällä liikkumiselle. Ensimmäiset reiät kairattiin muutaman sadan metrin päästä rannasta ja jään paksuudeksi todettiin puoli metriä. Pilkkijakkaroidensa päälle istahtaneet Oskari Kurki (14) ja Onni Sipilä (14) kertoivat käyneensä pilkillä jo kerran aiemminkin tänä talvena.
-Toivon saaliiksi ahventa. Saamani kalat varmaan paistettaisiin pannulla, Sipilä sanoi.

Pilkkijakkaroidensa päälle istahtaneet 14-vuotiaat Oskari Kurki (oik.) ja Onni Sipilä kertoivat käyneensä pilkillä jo kerran aiemminkin tänä talvena.

Sipilä kertoi olleensa kalakerhossa mukana kaksi vuotta. Hänet houkutteli mukaan vieressä kalastanut Kurki, joka seuraa tiiviisti luotaimen näyttöä.
-Olen ollut kalakerhossa kolme vuotta. Harrastan kesällä virvelöintiä kerhon kanssa… Hei, nyt voi tulla kala, on iso parvi alla, Kurki innostuu.

Kurki nostaa vedestä pienen ahvenen, jonka hän päättää päästää vapaaksi. Hän kertoo hankkineensa useampia pilkkejä ja valinneensa nyt siiman päähän hopeanvärisen pystypilkin toukan kanssa.
-Odottaminen, milloin kala nappaa, on kaikkein jännittävintä. Kaverin kanssa yhdessä kalastaminen on myös kivaa, Kurki ja Sipilä kommentoivat.

Saarinen on toiminut kalakerhon ohjaajana 14 vuotta. Hän kertoo kerhossa olevan tällä hetkellä 15 aktiivista jäsentä, jotka kokoontuvat joka toinen tiistai parittomilla viikoilla Steissillä pidettäviin kerhoiltoihin.
-Mukaan voi tulla kävelemällä ovesta sisään. Nuoret tekivät viime kerralla kolmihaaraisia värikoukkuja pilkkimistä varten. Kalakerho järjestää päivän kestäviä kalastusretkiä. Tulossa on siian- ja hauenkalastusretkiä, sekä kaksipäiväinen siikaleiri, joka pidetään 5.-6.5.

Viime syksynä kalakerhossa aloittanut Onni Ruohonen (11) kertoi saaneensa virvelillä Särkisalon viikonloppuleirillä 30-40 senttimetriä pitkiä ahvenia.
-Olen nyt ekaa kertaa pilkillä, mutta tulen varmasti vielä uudelleenkin, Ruohonen arveli.

Salon Urheilukalastajien varapuheenjohtaja Kaisa Järvi totesi olevansa enemmän kesäkalastaja, mutta tarttuneensa yhteiseen pilkkiretkeen innokkaasti. Järvi on ollut mukana Mimmit kalastaa -seuran toiminnassa sen alkuajoista lähtien.
-Mimmit kalastaa on valtakunnallinen Suomen Vapaa-ajankalastajien toteuttama ja koordinoima pilottihanke, joka käynnistyi kolme vuotta sitten. Olemme järjestäneet siikaonkipäivän Särkisalossa, onkitapahtumia Salossa ja kirjolohijahdin Matildanjärvellä. Naiset ovat innostuneet kalastamaan ja Salon Mimmit kalastaa -ryhmä on osoittautunut kaikista aktiivisimmaksi. Seurassamme on miltei 300 jäsentä, Järvi kertoi.

Mimmit kalastaa -seura järjestää siikaonkipäivän 4.5. ja tulossa on myös hauenkalastusta, uistelua ja jigausta.
-Toimimme matalalla kynnyksellä, eli mukaan voi tulla, vaikka ei olisi vielä seuran jäsen tai omistaisi kalastusvälineitä. Riittää, kun tulee paikalle. Tarvittavat kalastusluvat tulee kuitenkin hankkia itse. Seura on vuokrannut Klippulan käyttöömme tarvittaessa leirien ajaksi. Seuramme hoitaa myös yleistä vuokrausta, Järvi kertoi.

Seuran toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Jaana Martikainen kertoi muuttaneensa viime vuonna Helsingistä Saloon ja käyvänsä pilkillä joka talvi.
-Olen kotoisin Kainuusta ja kalastanut siellä pikkulapsesta saakka. Kalastaminen on luonnossa olemista ja yhteisestä tekemisestä nauttimista. Kalasaalis motivoi vielä lisää. Olen innokas lajikalastuksen harrastaja ja olen ollut siinä mukana 15 vuoden ajan. Osallistun 24 tunnin kalamaratoneihin pienjoukkueessa. Kisan tarkoituksena on kalastaa mahdollisimman monta eri kalalajia. Se on uskomattoman kivaa ja joka vuosi syntyy uusia joukkueita. Kalastus on kaikella tapaa tosi mielenkiintoinen harrastus, johon jää koukkuun, Martikainen totesi.

Maritta Määttänen

Kaisa Järvi on ollut mukana Mimmit kalastaa -ryhmän toiminnassa sen alkuajoista lähtien.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: