Aromaterapiassa tuoksut osana hyvinvointia

Niina Valkosella ei ollut vielä vuoden alussa minkäänlaista tietoa aromaterapiasta tai eteeristen öljyjen vaikutuksista. Hän kuuli ystävältään mielenkiintoisesta hoitomuodosta ja päätti lähteä tutustumaan asiaan. Ensimmäisellä käyntikerralla huhtikuussa aromaterapeutti Hannamaija eli Hansu Siimesvaara teki Niinalle aromahieronnan hoitohuoneellaan Salon Ollikkalassa. Hoitoa ennen Hansu kartoitti useampia öljyjä tuoksuttelemalla, minkä tyyppisistä tuoksuista Niina tykkäsi.
-Olen sittemmin käynyt aromaterapiassa kerran kuukaudessa. Kokovartalohoito kestää puolitoista tuntia. Hansu kysyy jokaisen hoitokerran aluksi kuulumiset ja mihin asiaan toivon apua. Jos minulla on ollut esimerkiksi kiirettä ja väsymystä, niihin haetaan rentoutusta. Teen istumatyötä päätteen edessä. Tänään sain apua takareidessä tuntuvaan kipuun, sekä nesteen- ja verenkiertoon. Hansu käyttää pehmeitä, lempeämpiä otteita. Hieronta on rentouttavaa ja työpäivän kiireet on helppo unohtaa. Hoidon aikana olen lähellä nukahtamista. Eteeristen öljyjen tuoksu ja rauhoittava musiikki tuovat omanlaisensa viihtyvyyden. Hoidon jälkeen nukun aina yöni paremmin, Niina kertoo.

Ensimmäisellä tapaamiskerralla Hansu antaa täytettäväksi alkuhaastattelulomakkeen, jossa asiakkaan terveyteen liittyvät asiat tulevat esiin. Hansu ehdottaa öljyt asiakkaan kertoman tämänhetkisen elämäntilanteen ja voinnin mukaan, sekä mahdollisten käytössä olevien lääkkeiden aiheuttamat vasta-aiheet huomioiden.
-Kyselen, mitä kuuluu ja mitä asioita on mielen tai kehon päällä. Huomioin stressin aina ja lisäksi tiedustelen, onko kipuja. Näiden tietojen perusteella lähden valitsemaan 2-4 samaan asiaan vaikuttavaa, toisiaan tukevaa eteeristä öljyä. Joskus tuoksu, joka on ollut aiemmin hyvä, ei välttämättä ole toisella kertaa sopiva. Aikuiselle riittää 6-8 tippaa öljyä yhtä hoitokertaa varten.

Hansu tuo eteeriset öljyt asiakkaan haisteltaviksi ja kommentoitaviksi yksi kerrallaan.
-Valinta tapahtuu juu, ei, ehkä -kommenttien perusteella. Niinan tämänkertaiseen tuoksukomboon kuuluivat meirami, katajanmarja ja laventeli. Mukana oli myös pieni määrä rentouttavaa piparminttua. Sekoitan eteeriset öljyt pohjaöljyyn, joista yleisimmät ovat manteli- tai viinirypäleensiemenöljy. Saatan lisätä seokseen myös soija-, jojoba-, mäkikuisma tai ruusunmarjasiemenöljyä. Kokovartalohoidon aikana asiakas on pyyheliinojen alla. En puhu hoidon aikana, ainoastaan rentoutusmusiikki soi sopivalla volyymillä. Pidän kättäni kaiken aikaa kontaktissa hoidettavaan, jotta hän tietää missä olen. Monet asiakkaat ovat unen rajamailla tai nukahtaneet hoidon aikana. Kokovartalohoidon lisäksi voin tehdä myös osahierontaa. Käsihieronnan lisäksi on tarjolla kasvoille tehtävä hoito, johon kuuluu savinaamio ja hieronta sekä tehotipat kasvoille. Jalkahoitoon sisältyy jalkakylpy, ihon kuorinta ja hieronta.

Hansu kertoo itse käyttäneensä eteerisiä öljyjä jo yhdeksän vuoden ajan.
-Aloin hoitamaan omia terveysharmejani eteeristen öljyjen avulla. Luin paljon tietoa ja kävin useilla kursseilla. Halusin tietää enemmän ja päätin hakea opiskelemaan aromaterapeutiksi. Korona siirsi opiskelun aloittamista, mutta viime vuonna koulutus pääsi alkamaan Pälkäneellä. Kolmetoista kuukautta kestäneeseen opiskeluun liittyi lääketieteen perusteet, tietopaketti muista vaihtoehtoisista ja täydentävistä hoidoista sekä ensiapukurssi. Opiskelimme lisäksi ravintoterapiaa ja luontaishoitajia koskevaa lainsäädäntöä. Koulutukseen kuului sadan hoitokerran suorittaminen opiskelujen aikana. Opiskelun alettua huomasin minulla olevan paljon opittavaa, muun muassa eteeristen öljyjen kemiallisista koostumuksista ja öljyjen tehokkuudesta. 1 tippa laventeliöljyä vastaa kottikärryllistä laventeliyrttiä.
-Tuoksumolekyylit kulkeutuvat sisäänhengityksen mukana nenäontelon takaosassa olevaan hajuepiteeliin, josta reseptorisolut tarttuvat molekyyliin ja lähettävät signaalin aivoihin, muun muassa limbiseen järjestelmään, joka on muistojen ja tunteiden keskus. Siksi joku tuoksu saa hyvälle mielelle, joku toinen voi puolestaan puistattaa. Esimerkiksi vastaleivotun pullan tuoksu voi viedä ajatukset vaikkapa ihanaan mummolaan, tai ahomansikat lapsuuden kesiin. Jos joku eteerinen öljy tuoksuu epämiellyttävälle, se voi tarkoittaa sitä, että se nostaa mieleen sellaisia tunnemuistoja, joita ei ole vielä valmis kohtaamaan. Omaan nenään kannattaa luottaa. Rauhoittavia ja rentouttavia, unen tuloa helpottavia tuoksuja ovat laventeli ja kamomilla. Piparminttu ja sitruuna ovat virkistäviä. Keskittymiskykyä parantavia ovat sitruuna ja rosmariini, Hansu kertoo.

Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös monille tutussa diffuuserissa, eli ultraäänilaitteessa, joka kosteuttaa huoneilmaa.
-Jos huonetilassa on lapsia, vanhuksia tai eläimiä, öljyn määrän täytyy olla pienempi. Ennen eteeristen öljyjen käytön aloittamista kannattaa kysyä neuvoa aromaterapeutilta.

Hansu on Luonnonlääketieteen Keskusliiton eli LKL:n rekisterissä ja Suomen Aromaterapeutit ry:n jäsen. Aroma-Hansu -toiminimen myötä hänellä on mahdollista vastaanottaa asiakkaita viikonloppuisin ja iltaisin.
-Päätyöni on Ledil Oy:ssä, jossa työskentelen ostajana, eli istun tietokoneen ääressä. Iltaisin ja viikonloppuisin työskentelen aromaterapeuttina ihmisten hyvinvoinnin parissa. Minulla on halu auttaa ja hoitaa muita, Hansu sanoo.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: