Niina Ahonen kantanut satoja sohvia stailattaviin asuntoihin

Halikkolainen Niina Ahonen on tullut tutuksi salolaisille ja suomalaisille television Kotoisa- ohjelmasta.

Niina Ahonen kehittää yritystään kohti uusia haasteita.

Monet muistavat sanavalmiin sisustussuunnittelijan myös Pientä Pintaremonttia -ohjelmasta, mutta iso osa aktiivisen yrittäjän työstä on ollut ihan muuta kuin tyynyjen pöyhimistä televisiokameroiden edessä.
-Meillä oli pääkaupunkiseudulla parhaimmillaan noin 60 stailattua asuntoa samanaikaisesti. Kannoimme työntekijöiden kanssa jokaiseen asuntoon sohvat ja kaikki muut huonekalut. Ja sieltä pois, Ahonen naurahtaa.

Fyysinen työ vaati kunnon varusteet. Kun esimerkiksi vasta rakennusvaiheessa olevan kerrostalon asunnoista yksi yksiö, toinen kaksio ja kolmas kolmio stailattiin myyntiä varten, työmaalla liikuttiin asianmukaisissa varusteissa.
-Työasuna olivat kypärä, huomioliivi, turvakengät ja hanskat. Suojalasit huurtuivat kiivetessä. Joskus oli hissi käytössä – aina ei, Ahonen kertoo.

Ahonen ja hänen yrityksensä Stailia Design Oy palkittiin viime viikolla Salon Vuoden yrityksenä.

Sisustussuunnittelijana ja kouluttajana työskentelevä Ahonen kertoo asuntojen stailauksen vieneen suurimman osan työajasta vuosien ajan.
-Aloitin yrittäjyyden vuonna 2006 toiminimellä Tyylipiste. Juuri siihen aikaan puhelinluettelon keltaiset sivut alkoivat vaihtua nettisivuihin. Minä printtasin kotona A4-kokoisia flyereita ja jaoin niitä kahden pienen lapsen kanssa eri puolille Vantaata postilaatikoihin, Niina muistelee.

Ajatus huoneistojen stailauksesta heräsi lukemalla ja tutkimalla mitä maailmalla tapahtuu.

Puhelinsoitto isosta rakennusyhtiöstä avasi mahdollisuuden päästä toteuttamaan omaa ajatusta yrittäjyydestä.
-Kertoivat kuulleensa ilmiöstä ja että jo Ruotsissakin kalustetaan asuntoja myyntiä varten. Näkivät sen mahdollisuutena esitellä paremmin asunnon mittasuhteita. Halusivat minut stailaamaan ensimmäiset kohteensa.

Ennen yrittäjyyttään ja kouluttautumistaan sisustussuunnittelijaksi Ahonen työskenteli sosiaalialalla.
-Olen ensimmäiseltä koulutukseltani sosionomi ja tein töitä vanhempainvapaalle asti lastentarhanopettajana ja ehkäisevässä päihdetyössä nuorten kanssa, Ahonen kertoo.

Askel yrittäjäksi vaati rohkeutta. Oleminen oikeassa paikassa oikeaan aikaan helpotti alkua nimellisen viidensadan euron starttirahan lisäksi.
-Ajattelen niin että minulla on ollut myös onni mukana. Matkalla on ollut onnellisia sattumia ja oikeita ihmisiä ja kohtaamisia.

Niina ja Stailia Design ovat juuri nyt uuden edessä.

Ison osan yrittäjän ajankäytöstä vienyt asuntojen stailaus on jäänyt taakse ja jatkossa Niina keskittyy sisutussuunnitteluun ja toistakymmentä vuotta toimineen Sisustusakatemian toiminnan kehittämiseen.
-Stailaustoiminta on siirtynyt elokuussa liiketoimintakaupassa entisen oppilaani ja yhteistyökumppanini yritykselle.

Sisustussuunnittelu on usein arjen haasteiden ratkaisemista

Sisutussuunnittelijan työ on parhaimmillaan palkitsevaa ja monipuolista.

Satoja tyhjiä asuntoja uransa aikana myyntiä varten kalustanut ja stailannut Niina Ahonen sanoo, että sisustussuunnittelua tehdään aina yhdessä toisen ihmisen eli asiakkaan kanssa.
-Ei ole ihmistä, joka ei sisustaisi. Kaikki me sisustamme ja jokaisen koti on asujansa näköinen.

Usein sisustussuunnittelija otetaan mukaan, kun halutaan muutosta eikä päästä oikein itse eteenpäin asian kanssa.
-Esimerkkinä vaikka tilanne ettei olohuone toimi eikä huonekaluille tai televisiolle löydy mieleistä paikkaa. Sisustussuunnittelu ei ole mitään tyynyjen taputtelua vaan enemmän arjen ongelmien ja haasteiden ratkomista.

Ahosen Stailia Desing tekee edelleen töitä enimmäkseen pääkaupunkiseudulla ja Turussa, joissa asiakkaat tilaavat usein lähes Avaimet käteen -suunnittelun. Hiukan samalla tavalla kuten suosituissa televisio-ohjelmissa.
-Saan konkreettisesti asiakkaalta avaimet, aikataulun ja melko vapaat kädet. Lopputulos ei luonnollisestikaan ole asiakkaalle mikään yllätys, mutta suunnittelen kohteet kokonaisvaltaisesti.

Ahonen muistelee alkuaikojaan yrittäjänä. Oman osaamisen markkinointiin ei ollut sellaisia kanavia kuin tällä hetkellä.

Sisustusakatemian kehittyminen lähti Hesariin laitetusta pikkuilmoituksesta, jossa Ahonen työkaverinsa kanssa markkinoi suunnittelemaansa kuuden illan mittaista sisutuskurssia.
-Silloin en ollut nykyisiä mahdollisuuksia laittaa showta pystyyn Facebookiin, Instagramiin, Pinterestiin tai Tiktokiin. Silloin ei pistetty yhtään mihinkään, Ahonen naurahtaa.

Kurssi pidettiin yhteistyökumppanin showroomissa. Siitä Sisustusakatemia on reilussa kymmenessä vuodessa kehittynyt vuoden mittaiseksi sisustamisen osaajaksi kehittäväksi kokonaisuudeksi.
-Meidän koulutuksiimme voivat osallistua kaikki, joilla on intoa ja visio sisustamiseen.

Monet opiskelijat ovat ottaneet rohkeita askeleita ja joillekin on avautunut yllättäviä ja uniikkeja reittejä toteuttaa unelmiaan.
-Meiltä on lähdetty yrittäjiksi, työllistytty toivepesteihin ja vaihdettu alaa. Sisustusakatemia toimii viidessä kaupungissa ja kouluttajina on useita alan asiantuntijoita.

Stailia Designin Sisustusakatemiassa saatu koulutus ei johda suoraan tutkintoon, mutta saatu oppi mahdollistaa tutkinnon suorittamisen esimerkiksi näyttökokeella. Sisustusakatemiassa opiskelee vuosittain noin 200 opiskelijaa.

Salon Vuoden yrittäjänä palkitun Ahosen työtä sisustussuunnittelijana ja kouluttajana tukee myös vahva osaaminen konseptisuunnittelijana ja konsulttina. Parhaillaan työn alla on esimerkiksi Turun messukeskuksen tulevien sisustusmessujen suunnittelu.
-Olen tekemässä myös yhdelle isolle rakennusfirmalle mallistoa, josta uudiskohteen ostaneet voivat valita esimerkiksi laattoja, parkettia tai kylpyhuoneen kalusteita.

Ahonen kertoo muistelleensa viime aikoina sitä, kuinka yritystoiminta sai aikanaan alkunsa vanhempainvapaalla lasten ollessa pieniä.
-Nyt lapset ovat aikuistumassa ja lähtemästä pesästä ja samaan ajankohtaan osuu yritystoiminnan muutokset stailausten siirtyessä sivuun uuden edestä. Elämässä on juuri nyt menossa mielenkiintoinen murrosvaihe.

Pekka Mäenpää

Niina Ahonen rauhoittuu yrittäjyyden kiireistä mielellään kotisohvallaan.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: