Aurinkoinen sää helli seniorikävelijöitä Salossa

Risto Lahtisen, Heikki Langen ja Irmeli Lahtisen reitti taittui sauvakävellen.

Tällä viikolla vuorossa miesten Kohtuuden kolmonen, ensi viikolla naisille suunnattu Salon seiska

Salon kansalliset seniorit -yhdistyksen jäsenet osallistuivat viime perjantaina Senioriliiton valtakunnalliseen kävelytapahtumaan, joka järjestetään vuosittain toukokuun kuudes päivä. Tapahtumalla pyritään viestittämään liikunnan tärkeyttä ikäihmisille ja tuomaan esille yhteistä liikunnan iloa.

Salon torilta lähtenyt reitti kiersi Salon jokivartta siltojen ympäri, ja tapahtuman päätteeksi seniorit kahvittelivat Salon torilla kauniissa auringonpaisteessa. Mukaan oli lähtenyt viitisenkymmentä reipasta senioria ja jokainen käveli reitin oman kuntonsa ja voimiensa mukaan. Myös rollaattorilla tai pyörätuolilla on mahdollista osallistua tapahtumaan.
-Tämä on yksi tapa kerätä porukkaa yhteen. Yhdistyksellä on lähes kolmesataa jäsentä ja runsaasti erilaista aktiivista kerhotoimintaa, on sauvakävelyä ja keilailua, kuntosalitoimintaa, viriketoimintaa, kirjallisuuspiiriä, peli- ja laulukerhoa, leffakerhoa, ja uutena on nyt tullut sukututkimuskerho. Myös erilaisilla mielenkiintoisilla matkoilla ja retkillä käydään ainakin kerran kuussa, kertoo Salon kansalliset seniorit yhdistyksen puheenjohtaja Ilpo Sairanen.

Kävelytapahtumaa on järjestetty Salossa vuodesta 2015 lähtien. Paikka on vain vuosien mittaan vaihtunut, on kävelty Vaisakossa ja joskus Isähärjänmäessä. Nyt toistamiseen se järjestettiin Salon torilla ja koska paikkavalinta osoittautui suosituksi, se järjestettiin myös tänä keväänä samassa paikassa.
-Koimme että innokkaita tulijoita riittää, joten päätimme tuoda kävelytapahtuman tänäkin keväänä, kertoo Salon kansalliset seniorit yhdistyksen tiedotuksesta vastaava Maija Rasila.

Maija ja Matti Rasila, sekä Tuulikki Koski ja Liisa Korjansalo istuivat kävelylenkin jälkeen kahvilla torilla. Koski ja Korjansalo kiittelevät niistä liikunnallisista ja aktiivisista tapahtumista, joita senioriyhdistys on tuonut mahdolliseksi.
-Liikunta on todella tärkeää seniori-iässä, muuten ei pääsisi mihinkään, jollei liikkuisi. Minulla on itsellä leikattu molemmat jalat kahden vuoden sisällä, joten liikunta on jäänyt hieman vähemmälle ja sen sitten valitettavasti huomaa omassa jaksamisessa. Tulee kyllä eri lailla lähdettyä, kun yhdistyksen kautta järjestään tällaisia tapahtumia, kertoo Tuulikki Koski, joka toimii Salon kansalliset seniorit yhdistyksen arpajaisvastaavana.
-Olen samaa mieltä, että liikkuminen on erittäin tärkeää. Olin mieheni omaishoitaja hänen viimeiset vuotensa, ja kun hän viime keväänä nukkui pois, olen etsinyt mahdollisuuksia lisätä liikkumista ja omaan elämään aktiivista tekemistä. Tätä kautta olen löytänyt uusia ystäviä ja tuttavuuksia, kertoo Liisa Korjansalo
-On iso muutos, kun jää eläkkeelle, jää työystävät ja -yhteisö, mutta yhdistyksen kautta on sitten löytänyt uudenlaisen sosiaalisen ympäristön ja tukiverkoston erilaisten tapahtumien kautta, lisää Matti Rasila

Risto Lahtinen, Heikki Lange, Irmeli Lahtinen osallistuivat sauvakävellen.
-Oli ihana aurinkoinen päivä lenkille, hyvä porukka ja mielellään lähdimme mukaan. Kävelimme torilta riippusillalle, sieltä rautatiesillalle ja sieltä takaisin torille, kertoo Irmeli Lahtinen, joka oli lähtenyt yhdessä puolisonsa Risto Lahtisen kanssa tapahtumaan.

Heikki Lange on porukan sauvakävelyn vetäjä, Lahtiset käyvät yhdessä yleensä vuoroviikoin Tupurissa ja Isohärjänmäessä sauvakävelemässä Heikki Langen johdolla.
-Tytär ajatteli minua, ja osti minulle nämä heijastinvaljaat sen takia, että eläisin pitkään, eikä kukaan ajaisi minun ylitseni tuolla teillä liikkuessani, kertoo Heikki Lange

Kohtuuden kolmonen liikutaan lauantaina viidennentoista kerran.

Kolmonen kohtuudella

Kohtuuden kolmoselle startataan Salossa nyt jo viidennentoista kerran lauantaina 14. toukokuuta klo 13. Tapahtuman järjestää Ilmari Kiannon perinneyhdistys eli Kohtuullisen Hutikan Pyhä Veljeskunta (KHPV). Ensimmäisen kerran vuonna 2005 järjestetty Kohtuuden kolmonen on alueen suurin miehille suunnattu, rento ulkoliikuntatapahtuma.

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään hieman uudistuneena, sillä lähtöpaikaksi on vaihtunut Salon Squashhalli (Haipark). Reittiäkin on muokattu siten, ettei se kulje keskikaupungilla ja kadun ylityksiäkin on vain kaksi kertaa. Sen lisäksi reitti on esteetön ja turvallinen liikkua. Reitin varrella on tuttuun tapaan pääsponsorin tarjoamat energiajuomat.
-Tänä vuonna myös kaikki osallistujat saavat paidan, vaikka ilmoittautuisi vasta paikan päällä, ilmoittautua voi vielä puoli tuntia ennen lähtöä. Osallistumismaksuun sisältyy paidan lisäksi ruoka ja juoma sekä arpajaislippu, kertoo Hannu Suominen perinneyhdistys KHPV:stä.

Kun lähtee porukalla mukaan, niin kynnys on aina matalampi osallistua. Menneinä vuosina on nähty polttariporukoita maitokärryjen kera, ja jotkut ovat jopa laittaneet grillaten kesken lenkin. Historian pisin aika on ollut 3,5 tuntia lenkin kiertämiselle.
-Toiveena tietysti on, että lenkistä selvittäisiin vähintään kahdessa tunnissa, sillä sen jälkeen alkaa ruokailu Squashhallissa. Tänäkin vuonna järjestämme perinteeksi muodostuneet arpajaiset, jossa palkintojen yhteisarvo on tuhansia euroja ja pääpalkinnot arvotaan aina ensimmäisenä, jotta kaikilla on mahdollisuus voittoon. Sen lisäksi muodostetaan jälleen joukkueet tietokilpailua varten ja illan kruunaa lahjakas Trubaduuri Rami Tapper. Kaiken kaikkiaan tapahtumapäivä on sellainen aikuisten ihmisten yhdessäoloiltapäivä, kertoo Hannu Suominen.
-Tapahtumapäivästä odotan tietenkin aurinkoista ja lämmintä ilmaa sekä siitä fiilistä, kun näet iloisia, nauravaisia osallistujia lähtöviivalla, ja kun he palaavat lenkiltä ja istutaan kaikki yhdessä syömään, niin tulee sellainen mahtava yhteenkuuluvuuden tunne, sitä odotan, tiivistää Suominen.

Viime vuonna Salon seiska järjestettiin poikkeuksellisesti syksyllä.

Salon seiska perinteisin menoin

Salon seiska, yli kolmekymmentä vuotta sitten ensimmäisen kerran naisille suunnattu liikunnallinen hyväntekeväisyystapahtuma järjestetään sunnuntaina 22. toukokuuta tuttuun tapaan Salon torilla. Salon yrittäjänaisten ja Salon Viestin järjestämän hyväntekeväisyystapahtuman tuotto käytetään tänä vuonna nuorten hyväksi ja osa tuotosta menee Salon Viestin nuorisotyölle.
-Runsaasti on jo saatu ilmoittautuneita ja tapahtumaa on odotettu kovasti. Toivotaan tietysti ihanaa ilmaa tapahtumapäivälle. Hyvin perinteisin menoin järjestetään tapahtuma eli ohjelmassa on tanssiesitys, alku- ja loppuverryttelyt ja tänäkin vuonna meillä on piknik lenkin jälkeen. Muutoksena tänä vuonna salaatin sijaan tarjoillaan keittoa, ja pikniklounaan aikana voi nauttia artisti Peetan musiikista, kertoo Salon yrittäjänaisten puheenjohtaja ja Salon seiskan toimikunnan puheenjohtaja Virve Leikko-Saarinen

Reitti pysyy samana mihin on totuttu menneinä vuosina ja reitin varrelta voi bongata myös nuoren musiikintekijän esiintymässä. Myös nesteytyksestä on huolehdittu, matkan varrella on kaksi juomapistettä. Seitsemän kilometrin matkan voi kävellä, hölkätä tai juosta. 15 kilometrin reitti taittuu polkupyörällä, juosten tai hölkkäämällä. Lyhemmän 1,5 kilometrin esteettömän reitin pääsee kiertämään Salonjokivartta pitkin. Osallistumishintaan kuuluu tuotekassi ja piknikruoka.

Sari Tuomi

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: