Rantasille uusi lämmitysmuoto pilottihankkeen kautta

Vertti Rantanen on tyytyväinen uusiin lämmittimiin. Hän kertoo huomanneensa huonelämpötilassa selvän muutoksen entiseen verrattuna.

Vertti Rantanen hankki vaimonsa Taijan kanssa Knaapilan peltomaisemien keskellä sijaitsevan omakotitalon seitsemän vuotta sitten. Vuosina 1928-1932 rakennettua taloa oli laajennettu 50- ja 60-luvulla.
-Talo on hirsi- ja puurakenteinen ja tässä on asuinpinta-alaa 118 neliön verran, kokonaispinta-ala on 138 neliötä. Lämmitysmuotona on ollut öljy ja puu, Rantanen kertoo.

Rantaset huomasivat melko pian taloon muutettuaan, että lämmitysöljyn hinta alkoi kallistumaan. Ajatus lämmitysmuodon muutoksen ajankohtaisuudesta vahvistui.
-Lämmitysöljyn hinta oli korkeimmillaan noin kaksi euroa litralta. Meillä on kaksi lasta, 2,5-vuotias sekä kolme kuukautta vanha ja vaimo on ollut nyt vuoden kotona. Se on vaan fakta, että ison öljylaskun maksaminen alkoi tuntua melko haasteelliselta, Rantanen myöntää.

Uutta lämmitysmuotoa miettiessään Rantanen huomasi mielenkiintoisen ilmoituksen. Muurlassa sijaitseva lämmitinvalmistaja Warmos Lämmitys Oy etsi pientalon omistajaa, joka olisi halukas osallistumaan pilottihankkeeseen. Rantasten omakotitalo soveltui neliömäärältään ja ympärivuotisessa käytössä olevana Warmoksen pilottikohteeksi. Pariskunta päätti hakea hankkeeseen mukaan.
-Tulimme yllättäen valituksi ja muutostyöt toteutettiin huhtikuun alussa. Pilottihankkeeseen kuului uusien sähkölämmittimien asennus ja lisäksi vanhan öljysäiliön purku. Remontti kesti viikon ja asuimme sen ajan muualla, Rantanen kertoo.

Warmos avusti Rantasia hakemaan myös 2 500 euron suuruista valtionavustusta ELY-keskukselta. Tuki perustuu valtioneuvoksen asetukseen ja on tarkoitettu ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen öljylämmityksen poistamiseen ja sen korvaamiseen toisella lämmitysjärjestelmällä.

Rantanen kertoo huomanneensa huonelämpötilassa selvän muutoksen entiseen verrattuna.
-Huomasin eron heti ensimmäisenä aamuna remontin jälkeen, kun tulin yläkerrassa sijaitsevasta makuuhuoneesta alakertaan. Yleensä huhtikuun kylmät kosteat aamut ovat tehneet sen, että alakerta on tuntunut viileältä. Nyt huoneet tuntuivat lämpimiltä, sillä pattereiden kautta lämpö tulee nopeasti. Se on mielestäni hieno asia, että lämpöä on, sillä lapset oleilevat myös paljon lattialla. Pidän erityisesti myös siitä, että pystyn seuraamaan lämmitysjärjestelmää kännykkään ladatun sovelluksen kautta. Sen avulla lämmityksen ajastimen saa laitettua päälle ja talon yläkerran ja alakerran lämmitystä voi säätää erikseen. Sähkönkulutus oli viimevuonna noin 5500 kw/h. Oma arvioni tulevasta vuodesta remontin jälkeen on noin 16000 kw/h sisältäen lämmitykseen menevän sähkön, Rantanen sanoo.

Warmoksen asiakkuuspäällikkö Tomi Halonen oli asentamassa uusia, öljytäytteisiä lämmittimiä Rantasten omakotitaloon.
-Remontin aluksi tein sähkötyöt niin pitkälle, että puuttui vain uusien lämmittimien asennus. Putkimies tyhjensi vedet käytössä olleiden vesikiertoisten patterien verkostosta ja poisti patterit. Tämän jälkeen asensin niiden tilalle uudet öljytäytteiset lämmittimet. Patterit sijoitetaan yleensä ikkunan alle, sillä lämmön pystyvirtaus ehkäisee tehokkaasti vetoa. Öljykattila poistettiin ja tilalle asennettiin lämminvesivaraaja, Halonen kertoo.

Maan alla sijainnut öljysäiliö tyhjennettiin, pestiin ja poistettiin.
-Sulan maan aikana on paras aika tehdä nämä remonttityöt. Eli esimerkiksi nyt tulevana kesänä on loistava ajankohta. Patterien vaihto voidaan toki tehdä talvellakin, koska tämä on nopea toimenpide, eikä lämmitys ole kauaa pois päältä. Räätälöimme muutostyöhön kuuluvat asiat aina asiakkaan kanssa yhdessä. Tässä kohteessa asiakkaalla oli kaivuri käytössä, Halonen kertoo.

Investointina lämmittimet ovat melko edullinen vaihtoehto. Ne voidaan asentaa ilman suurta remonttia ja ne ovat käytössä huolettomia, Warmoksen asiakkuuspäällikko Tomi Halosen sanoo.

Halosen mukaan lämmitysmuodon muutosta mietittäessä lämmittimien etuna on monia asioita.
-Investointina lämmittimet ovat melko edullinen vaihtoehto. Ne voidaan asentaa ilman suurta remonttia ja ne ovat käytössä huolettomia. Erona vesikiertoisiin pattereihin, öljytäytteiset ovat hiljaisia, varautuva lämpö on tasaista eivätkä ne polta pölyä, joten ne soveltuvat hyvin myös allergikkojen koteihin. Lämmittimissämme on EU:n ekodirektiivin mukainen viikkokellotoiminto, jolla voi säätää viikon ajalle tuntikohtaiset lämpötilat ja näin säästää sähkönkulutuksessa. Niihin on saatavissa myös etäohjattava rele, joka on kätevä silloin, kun esimerkiksi pitää mökin lämpötilan alhaisena sen tyhjänä ollessa, ja haluaa nostaa lämmöt etänä ennen sinne saapumistaan. Samoilla releillä pystyy myös ryhmittelemään huoneita, jos haluaa säätää erityyppisten huoneiden lämpötiloja. Yhden asteen lämpötilan pudotus tuo noin viiden prosentin säästön lämmityskuluihin. Patterien ohjaukseen perehtyminen saattaa tuoda merkittäviä säästöjä.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: