FinFamissa panostetaan ennaltaehkäisevään toimintaan

Kehittämispäällikkö Maria Virkki kertoo mieltä painavien huolien esille tuomisen ja niistä ääneen puhumisen auttavan asioiden käsittelemisessä.

Kehittämispäällikkö Maria Virkki Varsinais-Suomen mielenterveysomaisten yhdistyksen Salon toimipaikasta iloitsee siitä, että kevään toimintakalenteriin on taas saatu ryhmäkokoontumisia. Virkki kertoo koronan takia kokoontumisten olleen jonkin aikaa tauolla ja osan ryhmistä kokeilleen etäkokoontumisia.
-Korona on lisännyt oireilua niille, joilla on psyykkistä oireilua taustalla. Ryhmien ollessa tauolla paine on kohdistunut perheisiin, Virkki kertoo.

Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFamista on mahdollista saada tarvitsemaansa tukea ammattilaiselta tai koulutetulta vertaiselta, jolla on samankaltaisia kokemuksia. Tukea voi saada halutessaan myös nimettömästi.
-Pyrimme FinFamissa ennaltaehkäisevään toimintaan. Monilla ihmisillä on kuitenkin kynnys ottaa apua vastaan. Moni jää empimään, ottaako yhteyttä, Virkki sanoo.

Omaisneuvonta on luottamuksellista, maksutonta keskusteluapua ajanvarauksella Salon ja Turun toimistoilla, omaisneuvontapisteissä ja etänä.
-FinFamin toimistolle voi soittaa ja varata ajan. Voimme sopia tapaamisajan tai ohjata vertaisryhmään. Yhdistyksemme kautta on mahdollista saada tukihenkilö, sekä rohkaisua hakemaan tarvittavaa apua. Tukea saadakseen omaisella ei tarvitse olla tiedossaan diagnoosia, pelkkä huoli riittää. Omaisneuvontaa annetaan yleensä 1-5 kertaa ja jos vertaistuen tarvetta ilmenee, meillä on tarjolla vertaistukiryhmiä.

Virkki kertoo mieltä painavien huolien esille tuomisen ja niistä ääneen puhumisen auttavan asioiden käsittelemisessä.
-Kun puhuu omista tunteistaan, niitä pystyy paremmin myös jäsentelemään. Toisella osapuolella, esimerkiksi vertaisella, on mahdollista peilata kuulemaansa. Suunnitelma arjen helpottamiseksi lähtee usein liikkeelle jo siitä, kun apua tarvitseva sanoittaa itse ne kipukohdat. Omaiset hakevat usein vastausta siihen, onko nämä tunteet ihan ok. Tunteina on usein vihaa, syyllisyyttä, surua ja voimattomuutta. Kun prosessi etenee, tapahtuu myös sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen. Alkaa löytyä toivoa, sekä omia voimavaroja ja niiden hyödyntämistä. Toivon näkökulma on tärkeä, ajatus siitä, että tästä selvitään, Virkki painottaa.

Myös netin kautta on mahdollista saada FinFamin tarjoamaa tukea ja keskusteluapua.
-Avoin chat mielenterveysomaisille on avoinna keskiviikkoisin kello 17-19. Chatin tarkoitus on tarjota matalalla kynnyksellä vertaistukea. Omainen tai läheinen voi yhtä lailla olla perheenjäsen, puoliso, sisarus, lapsi, vanhempi tai ystävä.

Virkki on tyytyväinen vapaaehtoistyötä tekevistä vertaisista, jotka toimivat ryhmänohjaajina, tukihenkilöinä ja vertaisomaisina yksilötapaamisissa ammattilaisen työparina.
-Heillä on omaa kokemusta ja se on tärkeää vertaistukea. Heistä monet ovat olleet ensin itse avun tarvitsijoina ja ovat halunneet jatkaa vapaaehtoistyöntekijöinä.

Salon Seudun FinFamin fuusioiduttua tämän vuoden alussa Varsinais-Suomi FinFamin kanssa, toiminta on nykyisin alueellisesti laajempaa.
-Suljetuista ryhmistä voisin mainita Vertti-ryhmän, joka on suunnattu nimenomaan lapsiperheille, joissa vanhempi sairastaa. Tapaamiset ovat Turussa ja ryhmän leiri pidetään elokuussa Sinapin Leirikeskuksessa.

Virkki toteaa vanhempien syyllistävän usein itseään siitä, että lapsi tai nuori alkaa oireilemaan tai sairastuu.
-Lapsilla ilmenee käytöshäiriöitä ja heissä on yhtä lailla tunnollisia vastuunkantajia, kuin näkymättömiä lapsia. Nuorilla voi ilmetä esimerkiksi päihteiden väärinkäyttöä, selkeitä masennusoireita, ylireippautta tai -tunnollisuutta. Ukrainan sodan myötä armeijaiässä olevien nuorten ahdistuneisuus on lisääntynyt, Virkki kertoo.

FinFamin Vertaistuki verkossa -hankkeessa kehitetään verkossa tapahtuvaa yksilö- ja ryhmämuotoista tukea nuorille 15-29-vuotiaille, joilla on kokemusta siitä kun läheinen oireilee psyykkisesti tai käyttää päihteitä väärin. Mukaan voi liittyä mistä päin Suomea vain ja halutessaan täysin nimettömästi.

Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami on mielenterveyskuntoutujien omaisten ja-omaishoitajien valtakunnallinen edunvalvoja ja omaistyön asiantuntijaorganisaatio. Järjestöön kuuluu keskusliiton lisäksi 17 alueellista jäsenyhdistystä ympäri Suomen.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: