Avoimet Kylät -tapahtuma lauantaina eri puolilla Saloa

Vaskiolla pääsee tutustumaan viime vuonna avattuun luontopolkuun. Syksyllä otetussa kuvassa Waskio-seuran puheenjohtaja Marjaana Mänkäri miehensä Timon kanssa uutukaisilla luontopolun portailla.

Valtakunnallinen Avoimet kylät -päivä raottaa kuudetta kertaa kylätoiminnan monipuolisuutta ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua kyliin ajanvietto- ja asumispaikkoina. Salosta ja Salon seudulta mukana on lukuisia kyliä, jotka toivottavat vieraat tervetulleeksi.
Salossa tapahtumapäivä kulkee nimellä Kylien ja kortteleiden Salo.

Kuusjoella tapahtuu klo 12–15. Ohjelmassa on Heli Laaksosen runoesitys ”Syrämmen palo” puiston lavalla, Hannu Haapasen runoja ja Hannu Nikanderin näyttely viljamakasiinissa. Paikan päällä myös herkkukahvila ja poniratsastusta; kirjastossa runokaraokea.
Muurlan kesätori palvelee M-marketin pihalla klo 11–14. Myynnissä muurlalaisia munkkeja ja muita herkkuja sekä kirpputoritavaraa. Livekaraoken isäntänä kesäterassilla toimii Timo Rautala.

Halikosta mukana on useampi kylä.
Angelniemellä on ohjelmassa muun muassa lyhytelokuvia, peräkonttikirppistä, makkaraa, kahvia ja hernekeittoa. Samalla pääsee tutustumaan kylän yhdistysten toimintaan ja kyläsuunnitelmaan.
Märynummella avataan uusi petankkikenttä lajiopastuksineen ja juhlakisoineen. Juhlapuhujana valtuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo klo 12. Kyläyhdistyksen puffetti palvelee, sauna on lämmin ja halukkaat voivat osallistua SiistiBiitsi –siivoustalkoisiin.
Vartsalassa aloitetaan puolilta päivin. Kylän taiteilijat Jaana Saario sekä Tuula ja Erkka Auermaa esittelevät töitään, minkä lisäksi Wartsalan päiväkodissa on avoimet ovet ja esilä lasten töitä. Myös luontopolulle voi lähteä seikkailemaan ja tutustumaan saha-alueen historiaan.
Vaskiolla pääsee tutustumaan uuteen luontopolkuun ja tarjolla on myös kahvia ja vieraslajitietoutta. Osallistua voi myös kierrätysmateriaalien käsityöpajaan.

Kiskossa Järvelän kylätalon kahvilassa on myynnissä juomia lisukkeineen sekä lohikeittoa. Kirkkojärven hoitoyhdistys esittelee toimintaansa klo 12 ja siitä tunnin kuluttua on vuorossa kuvakirjan esittely ja käynti Haapaniemen linnan raunioilla. Paikalla on myös Kalliolan tilan lampaita ja puutarha Siimeksen kesäkukkia.
Tieksmäki-Metolan Lainerannassa on klo 15 alkaen kesäsaunan avajaiset ja buffetti.

Perniössäkin useampi kylä aktivoituu lauantaina. Mathildedal on avoinna tuttuun tapaan iltaan asti. Kyläkävelyllä kuullaan tarinoita kylän historiasta ja nykypäivästä, alpakat ovat totutusti omalla tontillaan ja kesätori palvelee. Ohjelmassa on myös kalliokirjoitusten esittelyä, historianäyttely, runoja, rantapuodin avajaiset, tutustumista panimon toimintaan ja piknik. Illalla esitetään elävää musiikkia oman kylän voimin Marinassa.

Teijolla kirkko ja Kyläsauna ovat päivällä avoinna; Masuunilla kaikki puodit ja näyttelyt samoin. Ihasteltavaksi on tuotu Teijo-auto, nähtävillä on paikallisia lyhytelokuvia ja dokumentteja. Kahvilassa on tarjolla brunssia, ulkona opastettu ruukkikävely, hevosajelua ja kasvomaalausta lapsille. Sahajärven luonnonpuistoon tehtävälle maksulliselle retkelle pitää ilmoittautua erikseen. Kylän tarinoita muistellaan ja kuunnellaan ”Muistojen Masuuni” -iltapäivässä klo 13–15.
Strömma-Dahlbyssä on avoinna kahvila vanhassa makasiinissa ja Tuohitun Tuohikodolla on ohjelmassa muun muassa poniratsastusta, tikanheittoa sekä liikuntamahdollisuuksien ja perinnepostikorttien esittelyä. Soppatykistä voi ostaa lounaaksi lihasoppaa ja kasviskeittoa.
Perniön kirkonkyläyhdistys järjestää illalla tanssit Hallin lavalla.
Särkisalossa pääsee tutustumaan Petun kartanoon ja kuulemaan Heikki Lieden esitelmää saaren ja kartanon vaiheista klo 14–15. Kahvilassa on myytävänä keittolounasta.

Avoimet kylät on kesäkuun toisena lauantaina järjestettävä valtakunnallinen tapahtumapäivä, jona sadat kylät ympäri Suomen kutsuvat tutustumaan toimintaansa ja järjestävät tapahtumia. Vuodesta 2015 järjestetty tapahtuma on kasvanut Suomen suurimmaksi yksipäiväiseksi yleisötapahtumaksi. Varsinais-Suomen kylät ovat jälleen aktiivisimmista päästä, mukaan lähtee 51 kylää ympäri maakuntaa.
Päivän helmiä ovat muun muassa näytelmäharjoitusten seuraaminen, riksapyörään tutustuminen, retkeilyalueen avajaiset, lyhytelokuvanäytökset, kirjailija- ja taiteilijatapaamiset ja vaellus kaivoksilla.

Perinteisempää osastoa ovat laulu- ja musiikkiesitykset, kirppikset, yhteisölliset ruokailut, lasten tapahtumat ja kylätalojen avoimet ovet.
Viime vuoden Avoimet kylät -päivä keräsi 90 000 osallistujaa lähes 600 kylätapahtumaan ympäri Suomen. Vapaaehtoiset kyläläiset tekivät tapahtumien eteen yhteensä noin 45 000 tuntia talkootyötä.
Sekä kylien vapaaehtoiset että suuri yleisö ovat ottaneet pop up -kylätoiminnan omakseen, ja tapahtumien kirjo oli huikea. Kylät, paikallisuus ja yhteisöllisyys kiinnostavat.

(Juttu julkaistu 6. kesäkuuta)

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: