Rantapirtti valmiina kesään

Rantapirtin keittiössä emännät Pirjo Aaltonen, Pirjo Elonen ja Salme Vainio olivat valmistaneet yli 100 mehevää voileipää talkoolaisten lounaalle.

Maritta Määttänen

Lehmijärven laineilla välkkyy kirkas auringonpaiste. Aivan järven rannassa sijaitsevan Rantapirtin pihapiirissä on Salon kansalaisopiston opiskelijakunnan talkoot täydessä vauhdissa. Puuhakkaat talkoolaiset haravoivat pihamaata ja harjaavat kulkuväyliä siisteiksi. Saunasta ja pesutiloista kuuluu tehokasta harjauksen ääntä ja veden lorinaa. Talkoissa tehdään myös pieniä korjaus- ja huoltohommia alueella oleville rakennuksille.

John Kallonen saunanlämmityspuuhissa.

Aulis Paananen ja Seppo Vuori ovat tasaamassa rantaan johtavaa betonilaatoitettua polkua. Miehet harmittelevat polun vierestä kaatuneen puun aikaansaamaa vahinkoa. Lisää maata laattojen alle ja jälleen on tasaista kulkea laiturille ja takaisin.
Rantapirtin keittiössä emännät Pirjo Aaltonen, Pirjo Elonen ja Salme Vainio ovat valmistaneet yli 100 mehevää voileipää. Voileivät tarjotaan talkoolaisille yhdessä Jouni Elosen lämmittämän hernekeiton kanssa. Rantapirtin isäntänä toimii John Kallonen, joka on myös opiskelijakunnan kesäkotitoimikunnan puheenjohtaja.
-Talkoot ovat yhdessä tekemistä. Minulle se on pientä töiden koordinointia. Talven aikana ollaan pidetty muutama suunnittelupalaveri. Syksyllä teimme jo polttopuita. Tänään sauna pestään kunnolla ja sen jälkeen se lämmitetään. Uimaportaat laitetaan myös paikoilleen, John kertoo.

Kansalaisopiston opiskelijakunnan puheenjohtaja Marja-Leena Virtanen kertoo toukokuun olleen yhdistyksen talkookuukausi.
-Tähän 4-5 tuntia kestävään talkoosunnuntaihin osallistuu yli 20 henkilöä. Talkoolaisille järjestetään illanvietto toukokuun lopulla. Toivoisimme opiskelijakuntaan mukaan lisää nuorempaa, työikäistä porukkaa. Mukaan saa tulla aivan vapaasti. Yhdistyksestämme ja sen toiminnasta on tietoa kansalaisopiston opinto-oppaissa, nettisivuilla ja ilmoitustauluilla sekä Salon kaupunkitiedotteessa. Jokainen kansalaisopistossa opiskeleva on periaatteessa meidän jäsenemme, Marja-Leena toteaa.

Kesäaikaan Rantapirtin kaikki keskiviikkoillat ovat varattu opiskelijakunnan väelle. Marja-Leena ja John rohkaisevat tulemaan mukaan yhdistyksen toimintaan ja Rantapirtillä järjestettäviin tapahtumiin vailla velvoitteita.
-Meillä on teematapahtumia, kuten kuntopolku, retki Lehmijärven maastossa ja lettukestit. Keskiviikkoiltaisin voi tulla mukaan saunomaan ja uimaan. Tervetulleita ovat kaikki Salon kansalaisopistossa opiskelevat perheenjäsenineen. Ei tämä ole mikään pakkotyöpaikka, vaikka talkoita järjestetäänkin keväisin ja syksyisin, Marja-Leena ja John nauravat.

Opiskelijakunnan omistamaa Rantapirttiä voivat vuokrata yritykset, yhdistykset ja yhteisöt. Vuokrauksesta kertyneillä tuloilla oppilaskunta pystyy hoitamaan alueen ylläpitokustannuksia.
-Rantapirtin tupaan ja terassille mahtuu noin 30 henkilöä. Jos on oikein kaunis päivä, mahtuu pihamaalla oleilemaan jopa 100 hengen porukka. Saunassa on puulämmitteinen kiuas ja vesipata, vanhanajan systeemi. Vuokraaja lämmittää itse saunan ja veden, polttopuut ovat valmiina varastossa. Myös loppusiivous kuuluu tilojen varaajalle, John sanoo.

Tuvan ja saunarakennuksen edestä on vain muutamia kymmeniä metrejä Lehmijärveen. John toivookin koko oppilaskunnan puolesta, että Rantapirttiä varattaisiin erilaisiin tilaisuuksiin ja illanviettoihin tänä kesänä ahkerasti. Varauksia on voinut tehdä Aarno Jokiselle jo tammikuun alusta. Vuokrauskausi alkaa kesäkuun alusta ja päättyy syyskuun puolessa välissä.
-Arkisin voi varata joko aamun tai illan, viikonloppuisin varaus kattaa koko päivän. Rantapirtissä ei voi yöpyä, John sanoo.

Eija Vienonen ja Marja-Leena Virtanen haravoimassa Lehmijärven rannassa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: