Elämänkokemus auttaa aikuisena opiskelevaa

Suomusjärvellä asuva Kirsi Kautto päätti vuosi sitten toteuttaa suunnitelmansa ja lähteä opiskelemaan uutta alaa. Kirsi suorittaa matkailualan perustutkintoa Salon seudun ammattiopistossa. Paluu opiskelumaailmaan on sujunut Kirsin mukaan hyvin, vaikka moni asia on muuttunutkin.

Yli kolmenkymmenen vuoden ajan varhaiskasvatuksen parissa työskennellyt Kirsi Kautto päätti vuosi sitten toteuttaa suunnitelmansa ja lähteä opiskelemaan uutta alaa.

– Suuntaudun opiskelussani matkailupalvelujen tuottajaksi. Opiskelut ovat edenneet erittäin hyvin. Sain kesän aikana tehtyä monia näyttöjä, Kirsi kertoo tyytyväisenä.

Suomusjärvellä asuva Kirsi päätyi opiskeluvalinnassaan matkailualaan useasta eri syystä.

– Ensinnäkin olen aina tykännyt matkustaa. Matkailualalla saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Tykkään myös organisoinnista. Matkailupalvelujen tuottajan ammatti on lisäksi hyvin laaja-alainen, Kirsi kuvailee.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajana työskennelleellä Kirsillä on lisäksi kokemusta oman lapsensa, Kasperin omaishoitajuudesta kahdenkymmenen vuoden ajalta.

– Kasperin aikuistuttua halusin työhöni jotain uutta. Elämänkokemuksestani on ollut opiskelussa hyötyä. Minulla on vahvuutena erityisryhmien tarpeiden huomioiminen matkailussa, kuten esteettömyys. Erityisryhmiä ovat liikunta- ja kehitysvammaisten lisäksi myös esimerkiksi seniorit.

Paluu opiskelumaailmaan on sujunut Kirsin mukaan hyvin, vaikka moni asia on muuttunutkin.

– Olen nauttinut opiskelusta valtavasti. Jokaiselle opiskelijalle tehdään yksilöllinen suunnitelma, jonka mukaan edetään. Koen oppimisen iloa, kun huomaan omaksuvani uusia asioita. Tiedon hankkiminen on nykyään helppoa netin myötä. Kun osallistuin ensimmäiseen teamsin kautta pidettyyn kurssiin, olin aivan innoissani. Olen tutustunut opiskellessani myös moniin uusiin ihmisiin. Olen ollut todella tyytyväinen opetuksen tasoon ja opettajiin.

Korona on vaikuttanut suuresti matkailualaan ja sitä myötä myös alaa opiskelevien suunnitelmiin.

– Olisin halunnut mennä harjoittelemaan myös ulkomaille, mutta se ei nyt vielä ole ollut mahdollista, Kirsi toteaa.

Kirsi oli työssäoppimassa Taukopaikka Lahnajärvellä, jossa hän suoritti näytöt matkailualan asiakas- ja kokouspalveluista.

– Näytöissä on aina tietyt kriteerit, mitä kuuluu tehdä. Nämä näytöt liittyivät paljon ravintola- ja catering-puoleen. Lahnajärvellä se oli muun muassa mukanaoloa teemailtojen järjestämisessä, tarjoilua ja kattamista sekä juhlien tarjoilujen esillelaittoa.

– Design Hillissä suoritin kahvilapalvelut-näytön. Työssäoppimisjaksot ovat olleet noin viiden viikon pituisia. Suoritin lisäksi liiketalouden puolella muutaman kurssin. Markkinointiviestinnässä loin nettisivut kuvitteelliselle B&B-firmalle, Kirsi kertoo.

Lohjalla heinäkuun alussa auenneet, kuukauden kestäneet Asuntomessut tarjosivat Kirsille mielenkiintoisen kesätyön.

– Asuntomessut olivat kokemuksena tosi hieno. Siinä pääsi tutustumaan ja näkemään, miten niin iso tapahtuma toimii. Suoritin messujen jälkeen opastuspalveluiden näytön Lohjalla.

Kirsi on ollut mukana Salon Kehitysvammaisten Tuki ry:n Kohtaa mut kesäillassa -tapahtumissa ja Salon Taiteiden Yässä. Isojen tapahtumien järjestäminen ja organisointi kiinnostavat Kirsiä tällä hetkellä eniten.

– Olemme saaneet toimeksiannon Rannikon puutarhan Kurpitsaviikot-tapahtumaan. Tuotan opiskelukaverini kanssa sisältöä Kurpitsaviikkojen nettisivuille, ja teemme yhteistyötä visualistiopiskelijoiden kanssa. Tänä vuonna Halikon Yrittäjät on tapahtuman koordinoinnissa mukana.

Halikossa 11.–24. lokakuuta järjestettäville Kurpitsaviikoille odotetaan tuhansia kävijöitä.

– Tapahtumaa organisoitaessa tulee ottaa huomioon todella monia asioita. Liikennemäärä tulee olemaan valtava ja vierailijoita tulee laajalta alueelta, Turusta ja Helsingistä saakka. Tapahtumapaikkojen löytäminen ja selkeät saapumisohjeet auttavat tapahtumaan osallistuvia.

Kirsi suosittelee opiskeluiden aloittamista aikuisena, vaikkei aikuisopiskelijoista varsinaisesti enää puhutakaan, vaan kaikki ovat tasavertaisesti opiskelijoita.

– Kaikki aiemmin opittu ja elämänkokemus auttavat aikuisena opiskelevaa. Opiskelu ei ole mikään viidenkympin villitys, vaan viidenkympin viisaus. Huomaan, että itselleni on tullut lisää varmuutta, vaikka opittavaa on vielä paljon. Tässä pätee myöskin se, että työ tekijäänsä opettaa, Kirsi sanoo.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: