Esakalliolla tanssitaan, lauletaan ja nauretaan

Mervi ja Risto Virtanen  tanssin pyörteissä.

-Tanssiminen pitää nuorena.

Somerolla Kerkolan kylässä asuva Raimo Rintala, jolla on omasta mielestään ikää syntisen paljon, on varma asiastaan.

– Käyn tanssimassa vähintään kaksi kertaa viikossa ja minulla on omakohtaista kokemusta tanssin tervehdyttävästä vaikutuksesta. Putosin viime juhannuksen aikoihin klapikuorman päältä ja sain murtumia lonkkamaljaan ja käteen. Leikkausta ei kuitenkaan tarvittu, mistään ei särje ja polkka sujuu.

Esakallion tanssilava aloitti Somerolla kauden huhtikuun puolessa välissä keskiviikon iltapäivätansseilla. Alunperin esiintymässä piti olla Markku Aro Diesel-bändinsä kanssa, mutta sairaustapauksen vuoksi oli paikkaajaksi saatu toinen pitkän linjan artisti Arto Nuotio, joka muisteli tehneensä ensimmäisen keikkansa Esakalliolla 54 vuotta sitten.

Nuotion taustalla soitti Hariolax, jonka riveistä oli ilahduttavasti bongattavissa useita pitkään soittaneita, todella ammattitaitoisia muusikoita.

Olli Kannisto on tullut Vihdistä Somerolle tanssimaan, ja viitisenkymmentä vuotta on myös hänen ensimmäisistä tansseistaan Esan lavalla, kuten tanssipaikan nimi aiemmin kuului.

– Aikaisemmin kävin useamminkin, nykyään silloin tällöin. Käyn nimenomaan keskiviikkoisin, perjantaisin tanssit ovat niin myöhään, että pitää olla jo nukkumassa. Esiintyjistä suosikkejani on Souvarit ja Korsuorkesteri.

Urheiluseura Someron Esan omistaman ja pyörittämän lavan toiminnassa tarvitaan paljon porukkaa. Lavaisäntä Hannu Heikkilä on paikalla lähes joka keskiviikko ja järjestysmiesvuoroista vastaava Katja Noki puolestaan yleensä perjantaisin.

-Tulin toimintaan mukaan 2011 ja olen järkkäreitten nuorimmasta päästä, sillä meillä on yli 30 vuotta mukana olleita veteraaneja. Olen nyt tuuraamassa yhtä estynyttä; meillä on neljä järjestysmiesryhmää ja näin ollen työvuorot neljän viikon välein. Tosin tanssimassa käydään vaikkei omaa järkkärivuoroa olisikaan. Minä huolehdin siitä, että vuoroon tulevilla on asiat hoidossa sekä vatsan päällä että sisällä, eli hoidan työvaatteisiin ja ruokailuihin liittyvät asiat, hymyilee Katja.

Hannu tuli alkujaan omien sanojensa mukaan Someron Esan somehörhöksi vuonna 2019.

– Nykyään myös bändien buukkaus on seuran omissa käsissä ja käytännössä varsinkin suosituimpien esiintyjien kanssa sovitaan keikat yli vuoden etuajassa. Kesä 2024 on ohjelmistoltaan siis jo lähes valmis. Toiminnan monipuolistaminen on tärkeää, sen vuoksi meillä on teatteria ja esimerkiksi standupia.

Tanssilavoilla kuten muillakin tapahtuma-alan yrittäjillä on vaikeita vuosia takana ja tämänhetkinenkin maailmantilanne aiheuttaa haasteita.

– Väki ei heti palannut koronavuosien jälkeen ja nykyään ihmiset miettivät tarkkaan, mihin rahansa laittavat. Jos ennen käytiin kaksi kertaa viikossa tanssimassa, niin nyt ehkä vain kerran.

Ainakin kaksi kertaa viikossa käy tanssimassa Kuusjoelta kotoisin oleva Kauko Kyyrä.

– Täällä on tänäänkin mukavasti porukkaa, yli 300 henkeä, ja onhan tässä vuosikymmenien kuluessa tullut täällä käytyä. Lava avattiin muistaakseni vuonna 1967 ja tanssijoitten ikähaitari ulottuu yli kahdeksankymppisiin asti. Esiintyjissä on useitakin suosikkeja, mutta uudemmista tanssibändeistä pitää mainita Jyrki Nurminen & Sävel.

Esakalliolla on esitetty musiikkiteatteria jo useampana kesänä ja tänä vuonna lavan valtaa iso D. Kesämusikaali Danny 7 x 7 saa ensi-iltansa 25. kesäkuuta ja sen tuottaa viime vuotiseen tapaan Polartuotanto Oy.

Carina Ahti ja Marko Nuutinen ovat tuottajan ominaisuudessa kertomassa tulevasta produktiosta.

– Viime vuoden Reijo Taipaleesta kertova musiikkinäytelmä oli ensimmäinen yhteistyömme Esakallion kanssa ja katsojaluvut oli hyvät. Tänä vuonnakin ennakkomyynti lupaa samaa luokkaa. Dannyn roolissa on Mikko Mäkeläinen ja viime vuonna erityisesti ihastuttanut 13-vuotias Eikka Eronen näyttelee nuorta Dannya.

– Esakallion puitteet on tällaisille esityksille erinomaiset: täällä on iso lava, hyvä äänentoisto ja todella mukavaa porukkaa. Toivomme että yhteistyö jatkuu edelleen.

Monet pariskunnat ovat vuosien saatossa löytäneet toisensa tanssilattialta. Yksi näistä on nykyään Liedossa asuvat Mervi ja Risto Virtanen.

– Tapasimme aikoinaan Teeriharjulla ja olemme olleet yhdessä 44 vuotta. Käymme edelleen 1-2 kertaa viikossa tanssimassa, Risto yleensä useammin, kertoo Mervi.

– Ja yhdessä aiotaan olla seuraavatkin 40 vuotta, lisää Risto.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: