EtnoSalo-festivaali tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille ja kaikille aisteille

Sanna Jousi ja Gildas Houessou järjestävät monikulttuurisen EtnoSalo-festivaalin neljättä kertaa tänä kesänä. Taimi ja Veli-Kalle ovat mukana touhussa ja tunnelmassa.

Reija Palttala

Monikulttuurinen EtnoSalo-festivaali järjestetään tulevana lauantaina kello 12-04 Salossa kaikkiaan neljättä kertaa. Tämän kesän festivaali kokoaa osallistujat kaupungin keskustan tapahtumamiljöisiin, ensisijaisesti Kulttuuritalo Kivaan ja sitä ympäröivälle pihalle sekä Bar Bizarreen. Tapahtumien helpompi saavutettavuus vaikutti keskustan valitsemiseen tapahtumapaikaksi hieman kauempana sijaitsevan Vuohensaaren sijaan.

Päiväaikaan sijoittuviin tapahtumiin voivat tulla mukaan kaikenikäiset. Myös Bar Bizarressa on päivällä ohjelmaa ja työpajoja lapsille. Gildas ohjaa silloin Djemberumputyöpajaa ja Circus Johku opettaa sirkustelua. Myös etnomarkkinoilla Kivan pihassa on huomioitu lapsikävijät, joille on tarjolla muiden muassa kasvomaalausta, sekä mahdollisuus itse tehdä maalauksia siihen tarkoitukseen varatuille 300:lle tarjottimelle, joista myöhemmin kootaan yhteisnäyttely kaupunkitilaan Salon Taiteiden Yä- tapahtumassa ja jo aiemmin hieman pienempi näyttely pääkirjastolle.

Kivan pihaan etnomarkkinoille oli viime keskiviikkoon mennessä varattu noin 15 myyntipaikkaa. Markkinoilta löytyy erilaisia etnisiä koruja, käsitöitä ja etnisiä esineitä eri kulttuureista, esimerkiksi Ghanasta, sekä maukasta syötävää muiden muassa aasialaisen katukeittiön antimista. Djemberummun soittamista voi myös kokeilla päivällä klo 12-15, tai varata vaikkapa ajan ennustajan noin 15 minuuttia kestävään istuntoon. Energiahoidoistaankin tunnettu ”ennustajaeukko” Marjaana Kaakinen on ollut hyvin suosittu aiemmissa tapahtumissa.

Festivaalin pääesiintyjistä pääsee nauttimaan illalla Kivan salissa, kun Sircus Lumican akrobatiaa ja musiikkia sisältävä näytös täyttää niin lavan kuin ilmankin.
– Circus Lumica käyttää esityksensä taustalla myös musiikkia ja heidänkin tyylinsä on jossain määrin etninen, tapahtuman järjestäjänä toimiva Sanna Jousi kertoo.
Akrobatiasirkuksen jälkeen saamelaislähtöinen Ulla Pirttijärvi esittää uuden kolmihenkisen kokoonpanonsa ÁŠŠun kanssa musiikkia, jossa yhdistyy ainutlaatuisella tavalla saamelainen musiikkiperinne joikuineen sekä Länsi-Afrikkalaiset rytmit ja melodiat. Yhdistelmä on vaikuttava ja omaperäinen, mutta eri kulttuureista tulevissa sisällöissä on yllättävän paljon samoja piirteitä.
– Löytyy samankaltaisia uskomuksia, rytmejä ja yhtäläisiä mystiikkaan liittyviä asioita, Sanna Jousi kuvailee.
– Ja esimerkiksi Woodoo-perinteeseen tai rytmeihin molemmissa kulttuureissa sisältyy samankaltaisia elementtejä, Gildas Houessou lisää.

Shamanistisen ÁŠŠun jälkeen festivaalikävijät pääsevät bailaamaan Bar Bizarren loppuillassa ja yössä Länsi-Afrikkalaisesta musiikkikulttuurista ammentavan, Senegalista kotoisin oleva artisti ES-OW’n ja hänen melodista roots reggaeta soittavan Ridial Band kokoonpanonsa kera.
Etninen tunnelma ja myös kalustus on illassa jälleen omanlainen, eli Bar Bizarren tila tulee olemaan silloin aivan eri tila ja sen myötä myös kokemus.
Monikulttuurinen ES-OW and the Ridial Band on vaikuttanut useissa maissa, kuten Ranskassa, Espanjassa, Ruotsissa, Hollanissa, Senegalisssa, Guineassa ja Gambiassa. Musiikista kuuluu puolestaan vahvasti vaikutteita eri musiikkigenreistä.
– Musiikissamme yhdistyy jazz, reggae ja pop-musiikki. Yhtyeessämme jäsenet edustavat monia kansallisuuksia Senegalista, Kamerunista, Kongosta, Suomesta ja Espanjasta. Tämä kokoonpano perustettiin Helsingissä vuonna 2012. Suomessa olemme esiintyneet esimerkiksi Maailma Kylässä -festivaalilla, Pori Jazzeilla ja West Africa-festivaalilla. Parhaillaan olemme olleet hyvin kiireisiä studiolla tekemässä seuraavaa albumiamme, jonka pitäisi valmistua ensi vuoteen mennessä, yhtyeen solisti ES-OW kertoo.

Viime vuonna EtnoSalo-festivaaliin osallistui noin 300-400 kävijää. Tänä vuonna odotetaan vähintään yhtä runsaasti väkeä kolmen tapahtumapaikan sijaitessa kompaktisti hyvin lähekkäin.

EtnoSalo-festivaali lauantaina 27. heinäkuuta kello 12 alkaen Kulttuuritalo Kivassa ja sen ympäristössä sekä Bar Bizarressa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: