Halikkolainen Koirakerho Tassut kokoaa koiranomistajat yhteen

Yhdistyksen puheenjohtaja Mervi Levander ja 6-vuotias groenendael Lupu. Belgianpaimenkoiriin tykästyneellä Mervillä on kotona toinen samanmoinen, mutta rodun eri muunnosta edustava ruskeaturkkinen malinois.

Monipuolista harrastetoimintaa ylläpitävä yhdistys, Koirakerho Tassut, on monen vuosikymmenen mittaisella matkallaan opettanut ja tuonut hauskuutta lukuisien koiranomistajien ja nelijalkaisten elämään.

Kevättalvella 1991 perustetun yhdistyksen puheenjohtaja Mervi Levander on ollut toiminnassa mukana 90-luvun puolivälistä lähtien. Ensin tavallisena jäsenenä, mutta pian harrastus vei mennessään: Mervillä on yhdistyksen hallituksessa kertynyt aktiivisia vuosia jo parikymmentä vuotta.

– Alkuaikojen merkittävä syy seuran perustamiselle oli halu tarjota järjestäytynyttä toimintaa kaikille koirille rotuun katsomatta. Haluttiin pystyttää sellainen koiraharrastajien yleisseura, Mervi kertoo.

Yhdistys järjestääkin aktiivisesti niin agilitya, tottelevaisuuskoulutusta eli tokoa, rallytokoa ja pelastuskoiratoimintaa. Erityisesti koirien peruskoulutus, koirakoulu, kuuluu olennaisena osana yhdistyksen toimintaan.

– Joka sunnuntai kokoonnumme Tassukalliolle eli yhdistyksen koulutuskentälle Halikon Märynummelle. Täällä pidetään viikoittaiset koirakoulutuokiot. Kaikki kouluttamisesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan, ainoa vaatimus on, että koiran rokotukset ovat kunnossa.

Puheenjohtajan roolissa Mervi on mukana myös yhdistyksen näyttelyjen järjestämisessä, joissa rotukoirat saavat ansioitua ja kerätä meriittejä. Ja vaikka Mervi tunnustautuukin olleensa eläinten ystävä jo pienestä pitäen, ei hän vuosien aktiivisuudestaan huolimatta aloittanut koiraharrastustaan vielä polvenkorkuisena.

– Lapsena toivoin vanhemmiltani koiraa. Sitä en kuitenkaan saanut. Vasta aikuistumisen ja omille lähtemisen myötä lemmikkejä tuli elämään, ensin kissan, pian koiran muodossa. Lopulta parhaimmillaan omistin peräti neljä koiraa, mutta paraikaa kotona asustelee kaksi. Toinen on rodultaan groenendael ja toinen malinois.

Mervi kertoo ensimmäinen koiransa olleen sekarotuinen, jonka kanssa Koirakerho Tassuun alkujaan myös liittyi. Myöhemmässä vaiheessa hän tykästyi belgianpaimenkoiriin. Niiden mustia versioita, groenendaeleja, heillä onkin ehtinyt olla jo useampi.

– Tämä 6-vuotias Lupu on se “varautunein” rotunsa edustaja, Mervi nauraa pörröisen paimenkoiran touhutessa ympärillään ja ollessa kaikkea muuta kuin ujo ja varautunut!

Yhdistys on verkostoitunut laajasti muiden yhdistyksien kanssa ja tarjonnut sen myötä paitsi oppia, tietoa ja harrastusmahdollisuuksia, myös yhdessä tekemisen iloa. Ei ole tavatonta, että harrastajapiireistä on löytynyt uusia ystäviä – niin ihmisille kuin koirillekin.

– Yhdistyksen sydämen asia ja tavoite on auttaa koiranomistajia kasvattamaan lemmikeistä iloisia ja helposti käsiteltäviä eli yhteiskuntakelpoisia koiria. Tietysti myös lajiharrastus on aina vaihtoehto kunnianhimoisemmille koiranomistajille, ja siinä autamme halukkaita etenemään.

Mervi suositteleekin Koirakerhoon tai vastaaviin harrastusporukoihin liittymistä jokaiselle koiranomistajalle. Samanhenkisten ihmisten kokoontuminen yhteen antaa paljon ja vahvistaa ihmisen ja koiran sidettä, kun puuhataan yhdessä. Varsinkin ensimmäisen koiransa hankkineita ja yhden koiran omistajia Mervi kannustaa osallistumaan. 

– Koirat ovat laumaeläimiä ja tykkäävät, kun pääsevät viettämään aikaa lajitoverien kanssa. Porukkatoiminta auttaa sosiaalisten lajityypillisten tarpeiden täyttämisessä, Mervi selventää.

– Meillä ei ole koirien suhteen rotu- tai osaamisvaatimuksia. Yhdistyksen agility- ja muut lajiryhmät ovat kuitenkin pienestä koostaan johtuen ennakkoilmoittautumista vaativia, niistä kannattaa keskustella yhdistyksemme lajivastaavien kanssa, jolloin jokaiselle löytyy sopiva ryhmä. Emme myöskään vaadi osallistujia liittymään Tassujen jäseneksi, mutta se kannattaa esimerkiksi tilojen vuokraamisessa edullisemmin ja tukee samalla yhdistyksen toimintaa. Koirien peruskoulutukseen eli koirakouluun osallistuminen on kaikille ilmaista.

Mutta miksi juuri koirat? Tähän Mervillä on selkeä vastaus.

– Koirat vain veivät sydämeni. Ja tässä sitä ollaan, Mervi nauraa jälleen.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: