Halikkolaiskaverusten Sealdeal turvaa yksityishenkilöiden välisiä kauppoja

Sealdeal-yrittäjät Timo Saarinen ja Jiri Väinölä ovat käyneet koulunsa Halikossa.

Halikkolaislähtöiset Timo Saarinen (39) ja Jiri Väinölä (41) ovat kehittäneet palvelun, jonka avulla yksityishenkilöt voivat ostaa ja myydä tavaroitaan turvallisesti tuntemattomien kanssa.

Kun on myymässä vaikka kitaraa esimerkiksi tori.fi -alustalla tai ostamassa polkupyörää paikallisen puskaradion kautta, aina on valitettavasti mahdollista ettei toinen osapuoli ole matkassa puhtaat jauhot pussissa.

– Sealdeal on vertaiskaupan vahvistaja. Löysipä ostettavaa miltä tahansa netin kauppapaikalta, voi ehdottaa kauppojen tekemistä Sealdealin avulla. Näin saa varmistettua kenen kanssa kauppaa käy.

Sealdealin idea on siinä, että kaikki käyttäjät ovat vahvasti tunnistautuneita, palvelu ohjaa tarjouksen luomisessa ja käyttäjät pääsevät arvioimaan jokaisen kaupan ja kehittämään profiilia.

– Kaupat tehdään aina samalla tavalla ja alustalla voidaan sopia myös muista ehdoista. Ostaja saa itselleen tarvittavat tili- ja maksutiedot ja myyjä postitusosoitteen.

Koko prosessi tallentuu palveluun. Jos asiaan pitää joskus palata, kaupasta löytyy mustaa valkoisella.

Saarinen ja Väinölä kertovat pohtineensa vertaiskauppaa monelta kantilta. Hyväkuntoisen itselle tarpeettoman tavaran myyminen tai vaikka käytetyn rollaattorin ostaminen on samalla ekoteko.

– Moni meistä tietää tavarassa olevan valtavasti iloa jäljellä, vaikka se meille itsellemme olisikin lopussa tai tarpeeton. Se, että luovumme omastamme, jotta toinen voi löytää itselleen uutta, on kaunis ajatus, Saarinen ja Väinölä sanovat.

Helsingin yliopisto julkaisi vuoden lopulla tilaston, jonka mukaan rikoslakirikokset vähenivät vuonna 2021 yli kymmenen prosenttia edellisvuodesta.

Toisaalta yliopiston viranomaisten kirjaamien petosrikosten määrä oli vuonna 2021 korkein kymmeniin vuosiin. Niitä kirjattiin yli 36 400 kappaletta.

Tähän on tutkimusten mukaan vaikuttanut erityisesti internetin välityksellä tapahtuvan kaupan lisääntyminen.

Saarisen ja Väinölän mukaan vertaiskauppa eli tutummin käytetyn tavaran kauppa ihmiseltä toiselle menettää ison osan potentiaalistaan, jos riski tulla huijatuksi on todellinen.

– Sealdeal tekee kaupankäynnistä turvallista, koska ostaja ja myyjä saavat palvelun kautta tietää, kenen kanssa kauppaa käyvät. Sen syvemmin ei kuitenkaan tarvitse tutustua.

Kaksikon mukaan jopa kolme neljästä alle 40-vuotiaasta pitää ympäristöystävällisyyttä yhtenä tärkeimmistä syistä käydä vertaiskauppaa. Muita syitä ovat ainakin rahan säästäminen ja kaupankäynnin viihdyttävyys.

– Motiivit pistää tavara kiertämään ovat siis sekä itsekkäitä, että ilahduttavan yleishyödyllisiä.

Lisäksi vanhan tavaran vaihtaessa omistajaa, poistuu maailmasta periaatteessa tarve valmistaa uusi vastaava tuote. Vertaiskaupassa ympäristöystävällisyys tuleekin kaupan päälle.

Yli kolmekymmentä vuotta toisensa tunteneet ystävykset ovat olleet vuoroin bestmaneina toistensa häissä. Miesten perheet ovat tiiviisti tekemisissä keskenään ja Timo on myös Jirin nuorimman tyttären kummisetä.

Luottamusta kaksikon välillä siis piisaa, yhteinen yritys on tiivistänyt jo aiemminkin aktiivista yhteydenpitoa.

Pikkupoikina naapureiksi osuneet kaverukset kävivät koulunsa Halikossa, sen jälkeen Timon matka vei opiskelemaan Joensuuhun ja Jirin Vaasaan.

Tuore yritys on Sealdealin toimitusjohtajalle ja tekniselle johtajalle vapaa-ajalla hoituva sivutyö.

Nykyään jälleen lapsuudenkodissaan Halikossa asuva kauppatieteiden maisteri Saarinen työskentelee päätoimisesti Turussa Heikkilän kasarmilla Merivoimien esikunnan talouspäällikkönä.

Piikkiössä perheineen asuvan kauppatieteiden maisteri Väinölän käyntikortissa lukee Product Owner, Private Banking at OP Financial Group.

Ajatus Sealdealista ja sivutoimisesta yrittämisestä syntyi kaksikon yhteydenpidosta.

– Meillä on ollut tapana parantaa maailmaa auton ratista käsin. Apuna pitkiin työmatkoihin toimi usein kilauttaminen kaverille. Ja usein keskustelumme ajautui yhteen ja samaan aiheeseen. Miksei käytetyn tavaran kaupassa ole yhteisiä pelisääntöjä, Saarinen ja Väinölä muistelevat.

Sealdeal auttaa ostamaan ja myymään turvallisesti

Moni on miettinyt, mitä tehdä tarpeettomaksi käyneellä hyväkuntoisella käytetyllä älypuhelimella, tai polkupyörällä, kun niille ei ole enää perheessä käyttöä. Mihin laittaa piano tai puutarhakalusteet, kun edessä on muutto pienempään kotiin.

Uskaltaako niitä laittaa verkossa myyntiin, onko rahojen saaminen varmaa.

Tämäntapaisia asioita Timo Saarinen ja Jiri Väinölä miettivät suunnitellessaan syksyllä lanseeraamaansa Sealdeal-palvelua, joka tekee yksityishenkilöiden välisestä kaupasta aiempaa turvallisempaa.

– Sealdeal perustuu vahvaan tunnistautumiseen esimerkiksi pankkitunnuksilla. Oman tunnuksen pystyy luomaan muutamassa minuutissa ja sen jälkeen pääsee osaksi luotettavien kaupankävijöiden yhteisöä.

Saarinen ja Väinölä haluavat edistää palvelullaan kestävämpää kuluttamista ja kiertotalouden toteutumista.

– Sealdeal on tarkoitettu ihan jokaiselle kierrättäjälle, löytöjä tekevälle ja tarpeettomasta tavarastaan luopuvalle.  Palvelu on käytössä ja koitamme nyt kovin tehdä töitä sen eteen, että saamme ihmiset mahdollisimman hyvin tietoiseksi siitä.

Kaksikolla on halua korjata käytetyn tavaran markkinoita vaivaavia lieveilmiöitä, jotta vertaiskaupalla ja ekologisuudella olisi mahdollisuus kasvaa ja kehittyä.

Saarisen ja Väinölän perustamaan yritykseen on saatu matkan varrella jo lisävahvistusta talouden, markkinoinnin ja juridiikan osaajista.

– Meidän tiimillä on yhteensä useiden kymmenien vuosien kokemus. Pekka Lensu, Tuomas Tikka ja Mikko Tolvanen lähtivät mukaan osakkaiksi ja tuovat oman panoksensa Sealdealin kehittämiseen.

Timo Saarinen on asunut koko lapsuutensa Halikossa ja käynyt koulut siellä lukioon asti. Parhaillaan mies asuu vaimonsa ja tyttärensä kanssa lapsuutensa kotitalossa takapappilassa.

Yliopistosta valmistumisen jälkeen hän työskenteli muun muassa pankkimaailmassa ennen siirtymistään puolustusvoimien palvelukseen Merivoimien esikunnan talouspäälliköksi

– Olen pyrkinyt töiden ohella opiskelemaan säännöllisesti ja olenkin suorittanut tutkintoja rahoituksen, talouden ja esimiestyön osalta sekä useamman ammattitutkinnon. Haluan kehittää ja kehittyä jatkuvasti.

Jiri Väinölän vanhemmat ja sisaret asuvat edelleen Halikossa, mutta oma ja puolison sekä kahden tyttären koti löytyy kovaa vauhtia kasvavasta Kaarinasta.

– Laskin kerran, että olen asunut 24 osoitteessa vuosien varrella; muun muassa reilut neljä vuotta Englannissa. Nyt kun teen töitä lähinnä etänä, niin tulevaisuudessa toivon voivani tehdä osan töistä joko pohjoisesta tai ulkomailta käsin.

Laskentatoimea ja rahoitusta opiskellut pankkimies on lukenut töiden ohella useampia sijoitusalan tutkintoja, joista vaativin Cefa-tutkinto kesti kolme vuotta.

– Loppujen lopuksi en tiedä miten päädyin aikanaan kauppakorkeaan juuri laskentatoimen pariin, kun luonteeltani olen aika suurpiirteinen ja vahvimmillani luovuutta vaativissa tehtävissä.

Väinölä kertoo tykänneensä tehdä aina paljon töitä ja pitää yhtenä saavutuksenaan toimimista Salon ”nopeimpana” pitsakuskina läpi lukioajan.

– Nykyisessä työssäni OP Private tuoteomistajana olen viime vuosina siirtynyt entistä enemmän myynnistä palvelun kehittämiseen ja se on myös se rooli, jota edustan Sealdealissa.

Liikunnalliset miehet elävät kuuluisia ruuhkavuosia, mutta työn ja perheen ohessa aikaa löytyy harrastuksille ja liikkumiselle. Osittainen etätyö antaa siihen lisäaikaa työmatkustuksen jäätyä vähemmälle.

– Kuntosalia, kalastusta ja maastopyöräilyä. Lisäksi harrastuksena voi pitää vahvaa kiinnostusta ihmistenväliseen kaupankäyntiin.

Saarinen uskoo, että maapallon tulevaisuuteen voi vaikuttaa itse kukin.

– Toiveena on saada Sealdealista aktiivista palautetta ja kehittää palvelusta mahdollisimman hyvin käyttäjiään palveleva. Tämän avulla olisi mahdollista saavuttaa kiertotalouden ja ekologisuuden kehittymistä ja kasvua.

Jiri Väinölä viihtyy vaimonsa vetämissä kahvakuula- ja toiminnallisissa treeneissä, minkä lisäksi polkujuoksu vie metsään vähintään kerran viikossa.

– Lisämausteena lumilautailu talvisin ja polkupyöräily kesäisin. Valokuvausta harrastan kausittain. Sen verran paljon on tehty töitä Sealdealin eteen, että kyllä nyt on ihan pakko toivoa sitä, että käyttäjät löytävät palvelun ja innostuvat siitä.

Kaksikon yhteinen visio menee askeleen kauemmas.

– Haluamme omalta osaltamme tehdä maailmasta edes hitusen paremman paikan. Ja oppia elämään iloista ja onnellista oman näköistä elämää ja jakaa tätä taitoa jälkikasvulle.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: