Halikon vesitornissa tähyillään taas taivaalle

Tapani Huttunen, Jari Pekka Savojoki ja Pekka Mikkola Ursalosta toivottavat kaikki tervetulleiksi lokukuussa alkaviin tähtinäytöksiin.

Halikossa katseltiin muun maailman tapaan kuuta viikonloppuna. Ajankohta osuu syys-lokakuun vaihteessa, kun kuun ensimmäinen neljännes on näkyvillä. Yhdysvaltojen ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasan alulle panema tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010 ja salolainen Ursalo on osallistunut tapahtumaan viiden vuoden ajan. Ursalon puheenjohtaja Pekka Mikkola kertoo tapahtuman taustasta.
-Kuun 1. neljännes on valittu sen vuoksi, että silloin kraattereiden varjot kuussa ovat erityisesti valoisan ja pimeän alueen rajalla pitkiä. Tuo mahdollistaa kraattereiden muodon helpomman havaitsemisen. Täydenkuun aikaan auringon valo tulee suoraan ylhäältä kuun pintaan eikä varjoja synny. Silloin noiden kraattereiden ja vuorien havaitseminen on vaikeampaa.

Ursalo aloittaa säännölliset tähtinäytöksensä Halikon vesitornissa lokakuun lopussa, ensimmäinen näytös on 30.10. ja sen jälkeen joka parittoman viikon sunnuntaina klo 19. Kansainvälistä avaruusviikkoa vietetään 4-10.10. ja silloin tähtinäytös pidetään sunnuntaina 9.10. Tämän vuoden teemana on Avaruus ja kestävä kehitys. Ursalon nettisivujen Ajankohtaista-osiosta löytää tiedot tulevista tapahtumista.

Kansalaisopistolla on jo toistakymmentä vuotta yhteistyössä Ursalon kanssa pyöritetty opintopiiriä, joka tänä vuonna kantaa nimeä Avaruustutkimuksen vaiheita. Kurssi on jo käynnissä, mutta se jatkuu jouluun asti maanantaisin klo 18. Muistelemme hetken vuonna 2010 järjestettyä ensimmäistä luentosarjaa, joka oli niin suosittu että se jouduttiin siirtämään 20 hengen luokasta Moision koulun auditorioon.
-Jäin itsekin alun perin 5. varasijalle, muistelee Ursalon rahastonhoitaja Tapani Huttunen.
-Minä olin tottunut supernopeaan toimintaan vauvauintiin osallistuessamme, joten netti-ilmoittautuminen sujui sutjakkaasti, naurahtaa yhdistyksen varapuheenjohtaja ja tiedottaja Jari Pekka Savojoki.

Luennoitsijoina on samat kolme tohtorismiestä kuin aiemminkin ja heistä erityisesti Seppo Katajaisen värikkäät sanankäänteet ovat jääneet mieleen: Taivaankappaleissa on häiriköitä, tähti voi olla evp ja sen viimeinen tervehdys on gammasäde.
-Tähti voi möllöttää miljardi vuotta paikallaan, sen syntyminen ja kuolema on ne mielenkiintoiset vaiheet, huomauttaa Tapani.

Tähdet ja avaruus voivat kiinnostaa myös perheen pienimpiä, joita varten Halikon vesitorniin on varattu erikorkuisia porrasjakkaroita.
-Päiväkotiryhmät ovat erityisen hellyttäviä: osa juoksee ympäri näköalatasannetta, osa tekee talviaikaan lumesta pikku liukumäkiä ja osa istuu rappusilla juomassa mehua, kertoo Tapani.

Ja on varmasti niitäkin, jotka kuuntelevat jännittäviä tähtitarinoita silmät ymmyrkäisinä! Armfeltin koulun LUMA-luokan kanssa ollaan enemmänkin tekemisissä.

Tornissa on myös monitori erityisesti niitä iltoja varten, jolloin sääolosuhteet ovat näkyvyyden kannalta haasteellisia. Tähtikuvat ovat todella upeita ja niihin liittyvät kertomukset suorastaan henkeä salpaavia. Avaruudessa riittää tutkittavaa ja Jari Pekka havainnollistaa mittasuhteita.
-Jos keräät kaikki maailman hiekkarannat yhteen, niin hiekanjyviä on vähemmän kuin tähtiä galakseissa. Ja kun supernova räjähtää eli tähti kuolee, vapautuu energiaa enemmän kuin meidän auringostamme koko sen elinkaaren aikana. Meidän Linnunrataamme lähin galaksi Andromeda on 2,5 miljoonan valovuoden päässä maasta. Ei ihan kivenheiton päässä, mutta naapurissa kumminkin.

Niin että katseltiinko kuuta? No ei, pilvenvonkale peitti taivaanrannan. Mutta ei sillä kuulla niin väliä ollutkaan, tarinat olivat niin päätä huimaavia että tornin rappusissa sai olla varovainen!

Ursalon tähtinäytökset Halikon vesitornissa:
Kansainvälinen avaruusviikko 4.-10.10: tähtinäytös sunnuntaina 9.10.
Säännölliset tähtinäytökset 30.10. alkaen parittomien viikkojen sunnuntaina klo 19.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: