Salon kansalaisopiston kieltenopetus laajentunut valtakunnalliseksi

Norjan ja korean online-kursseille osallistutaan Espanjasta ja Lapista

Perniöläinen Liisa Granbom-Herranen lähetti kuvan itsestään Ivalosta, josta käsin hän osallistui viime viikolla norjan kielen kurssille.

Salon kansalaisopisto on kehittänyt ja monipuolistanut kielitarjontaansa.

Viime viikolla opiston norjan ja korean kielen kursseille osallistuttiin keskeltä Lapin ruskaa ja Espanjan lämpöä, mutta toki myös Salosta ja monista kaupungeista eri puolelta Suomea.

Päätoiminen kieltenopettaja Leena Karimäki-Niemi kertoo, että etäopetuksena Zoomin kautta annettava opetus on saanut suuren suosion.
-Norjan kielen alkeet oli meillä ensimmäistä kertaa tarjolla viime keväänä ja kurssin suosio yllätti kaikki. Mainostin kurssia neljällä Norja-aiheisella Facebook-sivustolla, mikä ”räjäytti potin”. Mukaan saatiin 26 opiskelijaa ja jonoon jäi vielä useita.

Opiskelijat olivat ympäri Suomea ja osa asuu ja työskentelee Norjassa. Viime kevään opiskelijoista vain yksi oli Salon alueelta, mikä kuvastaa verkko-opintojen mahdollisuuksia.

Tällä hetkellä Salon kansalaisopistossa pyörii kaksi norjan ja yksi korean kielen kurssi.
-Syksyn ohjelmassa oli tarjolla jatko tuolle kevään alkeiskurssille sekä uusi alkeiskurssi. Molemmissa ryhmissä on yli 20 opiskelijaa.

Tänä syksynä tarjolle tullut korean kielen Zoom-kurssi saatiin myös hienosti käyntiin 14:llä opiskelijalla.
-Reilusti yli puolet opiskelijoista tulee Salon talousalueen ulkopuolelta. Tuntuu hienolta ajatella, että pystymme tarjoamaan ihmisille mahdollisuuden oppia uusia kieliä ja tutustua samalla toisiin asiasta kiinnostuneisiin.

Tämä lehtijuttukin tehtiin luontevasti osallistumalla oppitunnille zoomin kautta, sillä myös norjan ja korean opettajat tekivät työtään kymmenien kilometrien päässä etänä Salosta katsottuna.

Norjan kielen opettaja Suvi Kivimaa sanoo, että myös etäopetuksena järjestetyillä oppitunneilla voi tutustua opiskelukavereihin,
-Meillä on alkeissa ”luokassa” 34 opiskelijaa. Teemme töitä myös pareittain ja pienissä ryhmissä ja kyllä siellä keskustellaan monenlaisista asioista, Kivimaa naurahtaa.

Perniöläinen Liisa Granbom-Herranen on aktiivinen opiskelija ja hän innostui uuden kielen opiskeluista heti mahdollisuudesta kuultuaan.
-Ei ole mitään syytä miksi en opiskelisi norjan kieltä. Ero ruotsin kieleen on vähän kuin vertaisi suomea ja viroa. Luen jonkun verran norjalaisia tekstejä, Ivalosta ruskareissulta tunnille osallistunut Granbom-Herranen kertoi.

Annika Rautakokko kertoo asuvansa suomalaisen miehensä kanssa Bergenissä. Norjan kielen opiskelu Salon kansalaisopistossa Norjasta käsin on osoitus siitä, kuinka tekniikka mahdollistaa monia asioita.
-Ruotsin kielen osaamisesta on apua norjan opinnoissa. Olen käyttänyt täällä tähän asti aika lailla ruotsia, Rautakokko naurahtaa.

Koreaa etänä – englantia yksilöopetuksena

Salon kansalaisopiston monipuolinen kieltenopetus mahdollistaa tällä hetkellä norjan ja korean kielten opiskelun eri puolilta Suomea etäyhteyksien välityksellä.

Opetusta on kehitetty myös toiseen suuntaan.

Salolaiset Maria Åkerman ja Ritva Kirjavainen käyvät muutaman muun tavoin kansalaisopistossa saamassa englannin kielen yksilöopetusta.
-Opistossahan on ollut jo vuosikaudet musiikin yksilöopetusta ja päätimme kokeilla ensimmäisen kerran tarjota tätä mahdollisuutta myös kielissä. Kysyntää on ollut mukavasti, yksilöopiskelijoita on nyt englannissa, ruotsissa ja saksassa. Ikäjakauma on alakouluikäisistä aikuisiin, opiston päätoiminen kieltenopettaja Leena Karimäki-Niemi kertoo.

Ritva Kirjavainen kertoo haluavansa oppia puhumaan käytännön englantia.
-Haluan pärjätä matkoilla lentokentillä, kaduilla ja toreilla. Olen jo useita vuosia aloittanut ja lopettanut alkeiskursseja ja palannut aina uudestaan tänne.

Englantia Kirjavaiselle opettava Leena Karimäki-Niemi kertoo, että yksilöopetus on ollut mahdollista tästä syksystä alkaen.
-Tämä on laadukasta ja yksilöllistä, mutta toki aavistuksen kalliimpaa kuin ryhmäkurssi.

Maria Åkerman kertoo aloittaneensa ennen pandemiaa naapurinsa kanssa englannin alkeiskurssilla.
-Kun opiskelu siirtyi nettiin, se ei ollut minua varten. Ritva kertoi tällaisesta mahdollisuudesta ja päätin aloittaa uudestaan.

Verkossa opiskelu sen sijaan sujuu mainiosti Seppo ja Heli Lambergilta, jotka innostuivat korean kielen opinnoista hyvästä syystä.
-Poikamme on naimisissa korealaisen kanssa ja heillä on myös lapsi. Haluamme oppia korean kieltä ja hiukan jo osaammekin, vaikka se ei ole helppoa.

Keskustelu salolaisten Lambergien kanssa sujuu zoomin välityksellä helposti, mutta valokuvauksen sopiminen jää ehdotukseksi, koska pariskunta osallistuu tunnille Espanjan lomaltaan.

Korean kieltä Salon kansalaisopistossa opettaa Soohyun Kuosmanen.

Hanna Ruuska kertoo kiinnostuksen korean oppimiseen tulleen tyttäreltä.
-Korealaiset draamasarjat ja elokuvat saivat heräämään kiinnostuksen myös korean kieleen ja kulttuuriin. Tykkään näyttelijäntyöstä ja niissä on myös omanlaistaan huumoria.

Salon kansalaisopiston monipuoliseen kurssitarjontaan voi tutustua Salo Vapaalla -oppaasta tai opiston verkkosivuilla osoitteessa www.salo.fi/kansalaisopisto ja kaikkien Suomen kansalaisopistojen opintotarjontaan osoitteessa kansalaisopistot.fi.

Pekka Mäenpää

Opettajat Jenny Heinonen (vas.) ja Leena Karimäki-Niemi (oik.) antavat Maria Åkermanille ja Ritva Kirjavaiselle yksilöopetusta.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: