Härkälän kartanon ovesta sisään astuessani katse kiinnittyy kuistin kattoon maalattuun siniseen elämänpuuhun, jonka oksalla ja juurella on siniset linnut. Kartanon rouva Soili Suominen-Hurme kertoo maalauksen olevan Pirkko Mäkelän luomus.
– Mäkelä on maalannut täällä myös seinämaalauksia, hän lisää.
Kartanomiljöö on rakentunut lukuisien muodonmuutosten ja omistajien kautta nykyiselleen valtavan kunnostustyöurakan ja nykyisten omistajiensa intohimoisen antiikkiharrastuksen kautta.
Kartanon isäntä Raino Hurme kertaa paikan historiikkia hengästyttävällä vauhdilla saliin kahville kokoontuneille kartanokierrokseen osallistujille 1300-luvulta alkaen. Luento on huumorilla höystetty kertaus myös Suomen historiaan ja imaisee kuulijan mukaansa.
– Härkälän kartano on Someron kolmestatoista kartanosta vanhin ja perustettu jo 1593, hän kertoo.
– Nykyinen päärakennus vuodelta 1882 on kolmas, kahden aikaisemman tuhouduttua, hän jatkaa.
Polveileva historia vaihtuvine omistajineen ja elämänkohtaloineen on parasta käydä kuuntelemassa paikan päällä itse. Kirjoitettu lyhennelmä ei tekisi sille oikeutta. Nykyinen omistajapariskunta osti metsittyneen ja huonokuntoisen kartanon 2005. Sitä ennen tilat olivat toimineet myös vaivaistalona ja kunnalliskotina, sekä taideateljeena. Katto oli rikki ja sisällä linnunpesiä. Pajuvesakot peittivät ikkunoiden näkymät. Siksi kartanon nykyinen loisto tuntuu entistäkin hienommalta. Remontti valmistui 2010, jolloin pidettiin avajaiset.
Kartanon isäntä kierrättää kävijöitä rakennuksen eri huoneissa. Nähtävää on valtavasti: japanilaisia ja kiinalaisia esinekokoelmia, joiden vanhimmat esineet ovat 4000 vuotta vanhoja, hattuneulanäyttely, vanhanajan leluja, Barbie- ja akvarellinäyttely, nukkekoteja upeine yksityiskohtineen, miljoonia vuosia vanhoja fossiileja, täytettyjä eläimiä, taidetta ja upeita vanhoja huonekaluja…
Kartanon isäntä kertoo, että esineitä on kerätty neljänkymmenen vuoden ajan.
– Opintolainalla tuli ostettua stereot ja antiikkia, hän nauraa. Kiinassa ja Japanissa työskennelleiden tuttujen diplomaattien avulla on löytynyt osa antiikkiaarteista.
Ystävykset Heli Ahtinen Paimiosta ja Jaana Virta Naantalista tekevät joka kesä retken johonkin kohteeseen ja tänä vuonna kohteeksi valikoitui Somero. Ahtinen kertoo saaneensa Salo-messuilta vinkkiä Härkälän kartanosta.
– Ihan mielettömän mahtava paikka, kehuu Ahtinen.
– Vaikuttavinta oli rakennuksen historia. Barbiet ja taulut tulivat siinä lisänä, hän sanoo.
– Ihmetytti nähdä näin paljon taidetta ja esineistöä. Isännän esittelyn kautta kaikesta sai enemmän irti. Kyllä hänellä on mahtava muisti, Ahtinen summaa.
Jaana Virta kertoo kartanon olleen myös hänelle yllätys.
– Arvostan, että omistajat ovat keränneet näin paljon tavaraa ja antaneet uuden elämän tälle kohteelle, hän kiittelee.
– Oli ehdottomasti hyvä, että tultiin, vakuuttaa Ahtinen.
– Seuraavaksi mennään horoskooppikahvilaan ja Muotiputiikki Helmeen, ystävykset kertovat retkisuunnitelmistaan.
– Ja Iso-Melkuttimeen ulkoilemaan, jos sää sallii, he lisäävät.
Myös kartanon pihapiirissä riittää nähtävää. Keskiaikaset holvikellarit ovat toimineet myös ruumishuoneena. Vanhat punamultamaalatut rakennukset, hoidettu puistoalue ja järvinäkymä saattelevat kävijän menneisiin vuosiin. Kartanossa on myös mahdollista yöpyä ja järjestää yksityisjuhlia.
Kesäisin auttelemassa on muutamia kesätyöntekijöitä, muuten omistajapariskunta huolehtii kartanosta itse.
– Kun 200 neliötä siivoa päivässä, niin viikonloput ovat vapaat ja silkkaa juhlaa, vitsailee isäntä. Kyllä elämä kartanossa muuttuu melko arkipäiväiseksi, toteaa rouva.
– Talvella kartano on kiinni ja sitten asustellaan enimmäkseen Helsingissä, harrastetaan taidetta ja Japani-henkistä elämää.
Härkälän kartano on auki vielä tämän viikon, pe-la 3.8.
Jaana Nio