Harmonikkakerhon hunajaiset hanurit helisevät jälleen

Salon Seudun Harmonikkakerho on käyttänyt konserttitauon ohjelmistonsa hiontaan.

-Olemme yhä olemassa, soitto älköön lakatko. Mikäli maailmanmekkala (esim. koro- ja Ukraina) suo, me aiomme pitää vihdoin sen perinteisen kevätkonserttimme. Ihmisten on saatava paeta ja huvittua edes pariksi tunniksi. Kyseistä konseptia tukee myös konserttimme hilpakanpuoleinen teema.

Näin sanailee Salon Seudun Harmonikkakerhon taiteellinen johtaja ja SALONki-orkesterin vetäjä Janne Kuusinen. Pari vuotta on kulunut edellisestä tapaamisestamme ja ne vuodet ovat olleet kaikelle harrastustoiminnalle haasteellisia. Silloin tulossa ollut konsertti jouduttiin peruuttamaan.
-Konsertoimme viimeksi vuonna 2019, mutta näyttäydyimme sentään viime marraskuussa Näkkärissä pidetyssä matineassa, joka kokosi peräti parinsadan hengen yleisön.

Haastattelua tehdään Paunalan seurakuntakodissa, jossa SALONki-orkesteri harjoittelee. Harjoitusten pitäisi alkaa virallisesti vasta klo 17.30, mutta runsasta puolta tuntia ennen soitto soi jo täysillä.
-Lahjattomat harjoittelee jo sitä ennen!
-Kysy mitä haluat, me vastataan mitä halutaan!

Tunnelma on leppoisa, soittajat ovat huumorimiehiä ja -naisia.

Salon Seudun Harmonikkakerho koostuu eri kokoonpanoista, joista senioriorkesteria johtaa yhdistyksen puheenjohtaja Tuomas Virtanen.
-Seniori-nimityksen ei pidä johtaa harhaan, sillä meillä ei ole ikärajaa. Olemme matalan kynnyksen kokoonpano, eikä meillä ole myöskään taitotasorajaa. Ohjelmistomme on perinteistä harmonikkamusiikkia ja harrastajamäärä liikkuu 6-10 hengen välillä.

Kerhon juniorisoittajia luotsaa Anna Schukov, joka vaikuttaa nykyään Paimiossa. Hänenkin oppilaistaan muutama esiintyy tulevassa konsertissa.

Konsertissa on tänä vuonna kaksi laulusolistia, tanssiorkesteri Pehmeistä Vävyistä tunnettu Lauri Laaksonen ja monipuolinen lahjakkuus Emmi Raasumaa.
-SALONki-orkesterin rumpali on puolisoni ja tunsin Jannen jo ennestään, päädyin sitä kautta konsertin solistiksi. Olen valmistunut Turun konservatoriosta ammattimuusikoksi ja laulan myös jazzia sekä bilebändi Em’mien solistina.

Yksi Emmin tulevassa konsertissa esittämistä kappaleista on Tamara Lundin aikoinaan tunnetuksi tekemä Märkää asfalttia.
-Toivo Kärjen paras sävellys! sanoo Janne Kuusinen painokkaasti. Rohkea väite ottaen huomioon, että Kärki sävelsi aikoinaan satoja kappaleita.
-Kolmen karanteenikurimusvuoden keskellä olemme hioneet ohjelmistoamme entistä mielenkiintoisemmaksi. SSHK ry ei ole vain haitaripartio, vaan sijoittuu orkesterikentällämme historiaa suurella sydämellä penkovaksi savikiekkoampujaksi, tuoden kuulijoiden nautittaviksi hersyvästi sovitettuja, jo unohdettujakin juurikappaleita. Vanhat hyvät ajat ovat olleet myös (tahattoman) koomisia! Konsertissa kuullaan monipuolinen ohjelmisto, jossa kauneus pääsee oikeuksiinsa usein tavoin, muun muassa Vili Vesteristä, Anssi Tikanmäkeä ja Mikko Alataloa.

Janne Kuusisen sanastossa juurimusiikilla ei ole mitään tekemistä bluesin tai kantrin kanssa.

– Suomalaisessa viitekehyksessä juurimusiikki on tangoa, valssia, humppaa ja muuta vanhaa tanssimusiikkia. Toisaalta voidaan taas ajatella vaikkapa Daruden Sandstorm-kappaletta: jokaisella sukupolvella on oma Säkkijärven polkkansa.

Konsertissa kuullaan toisena solistina Emmi Raasumaata.

Janne kulkee korvat auki ja kuuntelee, minkälaista palautetta ihmiset antavat.
-Mietin paljon sitä, mitä harmonikkamusiikki on ja mitä sen pitäisi olla. Minulle on ehdotettu jopa Pelle Miljoonan Moottoritie on kuuma -biisin sovitusta harmonikalle.

Hunajaiset hanurit sunnuntaina 24. huhtikuuta klo 15.00 Teatteri Provinssissa.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: