”Hersyvästi harmonikoin”  -konsertissa luvassa unohtumattomia ja unohtuneita helmiä

Salon Seudun Harmonikkakerhon Janne Kuusinen (edessä) on onnistunut jälleen löytämään unohtuneita kappaleita sunnuntaiseen kevätkonserttiin.

Salon Seudun Harmonikkakerhon taiteellisella johtajalla ja SALONki-orkesteria johtavalla Janne Kuusisella on ihmeellinen taito löytää hienoja, jo unohtuneita kappaleita kerhon konsertteihin. Tosin aika lailla vaivannäköä ja lähes salapoliisitaitojakin vaaditaan.

– Esimerkiksi sävelmä ”Älä luota suudelmiin!” löytyi Youtuben kaukaisimmasta mahdollisesta nurkasta, vähän kuin savikiekkoammunnan harhalaukauksena. Kyseessä on Eugen Malmstenin tuntemattomaksi tekemä kappale filminpätkällä nimeltä ”Rytmiä ja iskelmiä. Tältä samalta Ylen arkiston filmiltä löytyi toinenkin helmi, tango ”Vain tämä yö on meidän”, joka oli pitkän aikaa radiossa kiellettyjen listalla.

Keskustelemme myös niinkin perustavaa laatua olevasta kysymyksestä kuin mikä on oikea nimitys harmonikalle.

– Hanuri on ainoa oikea, koska sen herättämä assosiaatio on oikea, ilmoittaa orkesterin kaunopuheisimmaksi itseään nimittävä soittaja vakavalla naamalla. Janne Kuusinen ei hänkään suhtaudu nimi-asiaan erityisen puritaanisesti.

– Suomen Harmonikkaliiton lehti oli alunperin nimeltään Hanuri, mutta se muutti jokin aika sitten nimeksi Haitari.fi, sinänsä mielenkiintoista kun kyseessä on paperilehti.

Musiikkihistorian aarrearkkuja on siis Janne Kuusisen voimin pengottu kevätkonserttia varten. 

– Salon Seudun Harmonikkakerho on viime vuosina pohtinut, mikä SALONki-orkesterin paikka on salolaisella orkesterikentällä. Koko orkesterin olemassaolo tulee monille yllätyksenä. Emme näy paljoa, koska voimavaramme eivät riitä kvantiteettiin: niinpä keskitymme kvaliteettiin. Tätä nykyä ahaa-elämykset ovat orkesterimme vahvuus. Hanurismin juuria emme tietenkään hautaa, mutta yleisö ei helposti sopeudu kovin radikaaleihin muutoksiin.  Pieniä sovituksellisia koukkuja vanhoihinkin kappaleisiin voi ujuttaa, ”Älä luota suudelmiin!” -biisistä voi tarkka kuulija bongata Kissiä ja Princeä. Alkumarssiksi olemme valinneet Monty Pythonin lentävästä sirkuksesta tutun ”The Liberty Bell March”:in, jonka sovittaminen on ollut pitkäaikainen haave.

Orkesterivierailuja ei ole pystytty pitkään aikaan toteuttamaan, mutta tänä vuonna kerhon pääkokoonpano SALONki-orkesteri vieraili Turun Harmonikkakerhon ”Sävelten siivin”-konsertissa su 16.4. Jannen sanoja lainaten ”First we take Raisio, kuten harmonikkapiireissä on tapana sanoa.”

Janne Kuusisen johtaman SALONki-orkesterin lisäksi tulevan sunnuntain konsertissa esiintyvät myös mm. Tuomas Virtasen luotsaama senioriorkesteri, Samu-Markus Pyykkö, popimpaa harmonikkamusiikkia esittävä Renja Alijoki sekä Anna Schukovin juniorioppilaat. SALONki-orkesterin laulusolisteina toimivat tuttuun tapaan Lauri Laaksonen ja Emmi Raasumaa. 

Lauri ja Pehmeät vävyt -bändistäkin tuttu Lauri Laaksonen on toiminut SALONki-orkesterin solistina useamman vuoden.

– Olen tosi mielelläni mukana näissä konserteissa. Tykkään erityisesti siitä, että Janne löytää erikoisia, jo unohtuneita biisejä, kuten vaikkapa tämän ”Älä luota suudelmiin!” -foxin ja ”Odaliskin tanssin”.  En halua jättää näitä esiintymisiä väliin, vaikken asu Salossa enää. Jo pelkästään Jannen välispiikkien vuoksi kannattaa konserttiin tulla: niissä on paljon informaatiota mutta myös huumoria.

Hersyvästi harmonikoin -konsertti sunnuntaina 23.4. klo 15 Teatteri Provinssissa.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: