Hevoset tarvitsevat ratsastajiaan

Ratsastustoiminta jatkuu toistaiseksi erityissäännöin

Tunnille lähdössä Charlotta Laitsaari ja Aku-hevonen opettajan Jenna Murtolan kanssa.

Martina Vara

Monen harrastustoiminnan jäätyä tauolle tai siirryttyä virtuaalisiksi, ulkona tapahtuvia harrastusmahdollisuuksia löytyy vielä. Muun muassa ratsastuskoulut ovat avoinna toistaiseksi pienennettyinä ryhminä, ulkotiloissa ja erityissäännöin.

Salon keskustassa sijaitseva Caballos talli pitää ovet auki ainoastaan vanhoille tutuille asiakkaille.
–Olemme auki ja ratsastustunnit pidetään, mutta olemme valmistautuneet sulkemaan tallin tilanteen niin vaatiessa. Seuraamme tiukasti Ratsastajainliiton ohjeita ja luonnollisesti hallituksen määräyksiä. Tähän asti olemme voineet jatkaa toimintaa vaadituilla toimenpiteillä, menemme kuitenkin ihmisten terveys edellä, painottaa tallinpitäjä Sari Murtola.

Sanomattakin selvää on ettei tallille mennä kipeinä. Hevosia käsitellään kumihansikkaat käsissä ja henkilökunta tuo satulat ja muut tarvikkeet karsinoiden eteen ja vievät pois tunnin päätyttyä. Ylimääräistä oleskelua tallilla ei sallita. Hevoset satuloidaan ja suitsitaan, ratsastetaan ja tallihenkilökunta hoitaa loput.
– Olemme desinfioineet kaiken mahdollisen ja tallista löytyy käsiendesinfiointipisteet. Asiakkaat ovat olleet todella tarkkoja ja tunnollisia tässä asiassa, noudattavat tarkoin annettuja ohjeita, kiittelee Sari Murtola.

Tallilla on jonkin verran peruttu tunteja, mutta ei vielä radikaalisti. Maksetut tunnit hyvitetään asiakkaille.
– Jos ratsastajia ei ole tarpeeksi se on hankalaa siinä mielessä että hevonenhan on rutiineja rakastava eläin joka tarvitsee liikuntaa joka päivä, se on suorastaan elintärkeää hevoselle, painottaa Sari Murtola.

Ääritilanteessa Murtolan perhe voi kuitenkin siirtää hevoset kotitilalleen Paraisille, jossa heillä on pihattomahdollisuus. Näin hevosille voidaan turvata vapaamuotoinen luonnollinen liikunta. Ratsastuskoulun tuntihevosia on kaikkiaan 12.

Jos talli joutuu sulkemaan ovensa, hevosten aiheuttamat kulut eivät kuitenkaan häviä. Paraisten kotitilalla tuotetaan kuitenkin itse heinät hevosille. Heinä on hevosen perusravinto ja siitä ei voi tinkiä. Väkirehun taas voi jättää osittain pois kun liikunta vähenee. Kengittäjä taas voi ottaa osalta hevosia kengät pois, näin myös vältetään mahdolliset potkuvahingot.

Hienona apuna on Suomen Hippoksen kautta perustettu hevosihmisten vapaaehtoisten ryhmä josta saa apua välttämättömiin toimiin hevosten hoidossa, jos esimerkiksi tallin henkilökunta sairastuu.
– Päivitämme tallimme kotisivuille kaikki muutokset ja sieltä löytyy myös ratsastajainliiton antamat ohjeet ratsastajille. Elämme nyt kaikki hetkessä, päivä kerrallaan, toteaa Sari Murtola.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: