Kristinan unelma-ammatti löytyi luonnosta

Luonto- ja ympäristöneuvojaksi keväällä valmistuva Kristina Lehtonen haluaa tarjota ihmisille erilaisia luontoelämyksiä.

Katja Pölönen 

Kun salolainen Kristina Lehtonen aloitti vuonna 2018 ympäristö- ja luontoalan opinnot Liviassa, hän tiesi löytäneensä oman juttunsa.  

Sähkö- ja automaatioasentajana työskennellyt Kristina kyllästyi sisätöihin ja kaipuu ulos luonnon pariin johdatti uuden äärelle. 
– Opintojen alettua ratkaisu tuntui aina vaan paremmalta. On ollut ihanaa huomata, että työnteosta voi todella nauttia ja luoda sillä paljon hyvinvointia sekä itselle että muille, Kristina sanoo. 

Luonto- ja ympäristöneuvojan tutkintoon sisältyy muun muassa kestävän kehityksen, kierrätyksen, seikkailukasvatuksen, lajituntemuksen, maaseutumatkailun, ryhmätyöskentelyn, käsitöiden ohjaamisen ja perinnebiotooppien hoidon opintoja.  
– Tutkinto on todella laaja ja perustuu paljon tekemiseen. Olemme esimerkiksi huoltaneet moottorisahoja, tehneet riukuaitaa ja vietetty viikko Kolilla retkeillen ja telttailen. Itselleni tärkeitä aiheita ovat kierrätys ja uusiokäyttö, kestävä kehitys sekä hyvinvoinnin tuottaminen eläinten, puutarhan ja käsitöiden avulla. Käsitöissä suosin luonnonmateriaaleja. 

Etäopiskeluun siirtyminen luo epävarmuutta viimeisten näyttöjen suorittamiseen, mutta joka tapauksessa keväällä kädessä pitäisi olla tutkintotodistus. Kristinan mukaan luontoalan opiskelijoilla ei ole monen muun alan tapaan valmista työpaikkaa opintojen jälkeen vaan edessä on siirtyminen yrittäjyyteen. 
– Aluksi todennäköisesti osa-aikaisesti palkkatyön ohella. Tietoisuuden lisäämisen lisäksi haluan tarjota ihmisille erilaisia luontoelämyksiä. Luonnon hyvinvointivaikutukset tunnetaan jo hyvin, mutta niitä voidaan edelleen tehostaa tietoisilla harjoitteilla. 

Puolisonsa Nikon kanssa Vartsalassa asuva Kristina ei ole kaukana luonnosta kotonakaan. Kotiovelta aukeaa upea maisema peltoineen, metsineen sekä jylhine kallioineen. Kävelymatkan päässä häämöttää sekä merenranta että Vaisakon luonnonsuojelualue.  
– Ostimme talon vuonna 2016 ja se oli todellinen remppakohde. Olemme kunnostaneet kotia pikkuhiljaa ja nyt olemme niin pitkällä, että seuraavaksi päästään maalaamaan lattioita. 

Vapaa-ajasta Kristina nauttii käsitöiden, ratsastuksen sekä tanssin ja muun liikunnan parissa. Oman huomionsa vaativat myös kotoa löytyvät kaksi kissaa. Kesäisin tekemistä riittää puutarhassa, kasvimaalla ja –huoneessa.  

Katse luontoon

Kristina löytää hyvät puolet kaikista vuodenajoista. 
– Jokaisen vuodenajan jälkeen odotan jo innolla seuraavaa. Nyt keväällä kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa villiyrtteihin, joista ainakin nokkosia löytyy jo. Apuna voi käyttää Luonto-Liiton kevätseurantalomaketta ja laittaa havainnot talteen. Niitä on mielenkiintoista verrata tuleviin vuosiin. Tämän kevään kampanjan teemana on perhoset. 

Luontoalan opinnot perustuvat paljon tekemiseen ja ulkona olemiseen. Viime vuonna vietettiin viikko Kolilla.

Luonnon yhteydestä hyvinvointiin löytyy lukuisia tutkimuksia ja jo lyhyellä luonto-oleilulla tiedetään olevan hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. 
– Suurin osa ihmisistä saa positiivia kokemuksia luonnossa ollessaan. Jos on ajatukset jumissa tai muuten huono fiilis niin jo hetki luonnossa tekee ihmeitä.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: