Kyläyhdistys vetoaa Teijontien ja Merikulmantien kunnon parantamiseksi

Merikulmantien alkupää Salossa oli tiistaiaamuna suolattu.

Teijon alueen kyläläiset ja yrittäjät ovat huolissaan Salosta Teijoon ja Mathildedaliin johtavan tien kunnosta. Kyläyhdistys on vedonnut Ely-keskukseen Merikulmantien ja Teijontien talvikunnossapidon parantamiseksi.

Kyläyhdistys ja alueen yrittäjät kertovat tiedotteessa, että osa asukkaista harkitsee jopa alueelta poismuuttoa tien vaarallisuuden vuoksi. Yrittäjät kertovat, että tien huono kunto vaikuttaa negatiivisesti heidän liiketoimintoihinsa.
Iso osa Teijon ruukkikylien asukkaista työskentelee alueen ulkopuolella ja käyttää Salon palveluita päivittäin. Alueella vierailee noin 200 000 matkailijaa vuodessa. 
Salon ja Mathildedalin välisen tien huono kunto erityisesti talvisin huolestuttaa sekä kyläläisiä että alueen yrittäjiä. Tielle syntyy talvisin jäisiä kulku-uria, kun polanteita ei hoideta riittävän tehokkailla työkoneilla. Hoitamattomina tie on erittäin vaarallinen. Viime talvena tieosuudella oli useita tieltä ajoja, kolareita ja läheltä piti -tilanteita.
– Asiakkaat eivät uskalla lähteä autolla Merikulmantielle, mikä näkyy suoraan liikevaihdossa. Tämä taas johtaa siihen, että muutoinkin kustannusten noustessa pitää tarkkaan alkaa miettimään pitääkö ravintolaa ja muita toimintoja talvella ollenkaan auki. Tämä tietysti johtaa lomautuksiin, kertoo Mathildan Marinan yrittäjä Maria Rantanen.
Myös tavarantoimituksissa alueen yrityksille on haasteita tien huonon kunnon vuoksi. Yritystoiminnastaan ja asiakkaidensa turvallisuudesta on huolissaan myös Teijon laskettelukeskuksen yrittäjä Tapani Kakko.
– Jatkuvat valitukset palveluhenkilökunnallemme, sähköpostiviestit ja monet läheltä piti -tilanteet kertovat karua kieltä kunnossapidosta. Tiet ovat hoitamattomana tosi kolari- ja ulosajoherkkiä varsinkin normaaleilla henkilöautoilla, hän kertoo.
Hän muistuttaa myös, että useat heidän asiakkaansa ovat lapsiperheitä.
– Kolari vastaantulevan auton kanssa voi olla tosi dramaattinen.  Huono kunnossapito alkaa näkymään asiakaskäyntien poisjäämisellä – ihmiset äänestävät jaloillaan tai pikemminkin ohjaavat autonsa sinne, minne on turvallista ajaa harrastamaan talviliikuntalajeja.
Ruukkikylillä on myös paljon teollisia työnantajia, ja heidän alihankkijoitaan, ja liikennettä on paljon jo aikaisin aamulla.
Useat yksittäiset kyläläiset ovat viime vuosien kuluessa ottaneet yhteyttä Ely-keskukseen asian tiimoilta. Kun parannusta asiaan ei ole saatu, kääntyivät he Teijon Alueen Kyläyhdistyksen puoleen.
Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Sisko Ranta kertoo yhdistyksen jakavan kyläläisten ja yrittäjien huolen. Töihin ja omaan kotiin on pystyttävä ajamaan turvallisesti.
– Myös yrittäjien ylläpitämät ympärivuotiset palvelut ovat erityisen tärkeitä, koska ne houkuttelevat paitsi matkailijoita myös pysyviä asukkaita. Ja asukkaita me tarvitsemme elinvoimaisuuden kehittämiseksi ja muun muassa oman koulun ja päiväkodin jatkon turvaamiseksi.
– Sen vuoksi olemme lähettäneet 25. lokakuuta Ely-keskukselle kirjeen, ja pyydämme heitä ryhtymään toimenpiteisiin Merikulmantien ja Teijontien talvikunnossapidon parantamiseksi, Ranta kertoo.

Maanantaina Salon seudulla oli monin paikoin erittäin liukasta. Muun muassa Teijontiellä nostettiin paikallisbussia ojasta. Kuva: Nina Kaverinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: